חזי גוטמן: הריבית תעלה ב-0.5% במחצית השניה של 2005

הכלכלן הראשי של הבנק הבינלאומי מעריך כי בחודשים הקרובים לא יחול שינוי בשעורה של הריבית, בשל האינפלציה השלילית וציפיות אינפלציוניות נמוכות השוררות בשוק
דרור איטח |

להערכת הכלכלן הראשי של הבנק הבינלאומי הראשון, חזי גוטמן, בניגוד למדד החיובי שנרשם השעור של 0.2% בחודש פברואר, צפוי מדד מארס להיות שלילי בשעור של 0.3%. גוטמן מסביר כי, ירידה במחירי הירקות והפירות בשילוב עם מגמת התחזקות השקל במחצית הראשונה של חודש מרס וגורמים עונתיים, אמורים להביא למדד מחירים שלילי בחודש מארס.

גוטמן מעדכן את הערכותיו לשלושת המדדים הקרובים: מרס ? 0.3%- (0.1% בתחזית הקודמת), אפריל ? 0.3% (0.5% בתחזית הקודמת), מאי ? 0.4% (ללא שינוי). לדברי גוטמן, האינפלציה השלילית ברבעון הראשון של השנה תשפיע על כל שנת 2005 שצפויה להסתיים באינפלציה של 1.3% בלבד (1.8% בתחזית הקודמת).

גוטמן סבור כי אינפלציה זו דומה לזו שהיתה בשנת 2004. האינפלציה החזויה ל-12 החודשים הקרובים עומדת אף היא על 1.3% (2.2% בהערכה הקודמת). ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון מעט גבוהות יותר ועומדות על כ-1.5% ל-12 החודשים הקרובים.

גוטמן מספר כי תנועות ההון לישראל גורמות להתחזקות השקל. השקל מפתיע בעוצמתו ובמגמת התחזקותו, לאחר שנחלש בתחילת השנה. זאת, על רקע תנועות ההון לישראל של משקיעי חוץ שהן חזקות יותר מתנועות ההון של ישראלים לחו"ל למרות צמצום פער הריביות בין ישראל לארה"ב מאז החלה ההעלאה הדרגתית של הריבית בארה"ב. האופטימיות השוררת לגבי התפתחותו של המשק הישראלי, במיוחד בתעשיות ההיי-טק, היא בעלת משקל גדול יותר מאשר פער הריביות מבחינת ההשפעות על תנועות ההון. למרות זאת, הנחת העבודה של גוטמן היא, שבמהלך שנת 2005 קצב פיחות השקל לעומת הדולר יהיה כ- 3%-3.5% ובסוף שנת 2005 שער הדולר יעמוד על כ-4.45 שקל.

באשר למחצית השנייה של 2005, צופה גוטמן לעליה מתונה בריבית מ- 3.5% לכ-4%. לדבריו, ריבית בנק ישראל צפויה להישאר יציבה בחודשים הקרובים, על רקע האינפלציה השלילית בחודשים האחרונים וציפיות אינפלציוניות נמוכות השוררות בשוק. במחצית השנייה של השנה צפויה עלייה מתונה בריבית בכדי לשמור על פער הריביות עם חו"ל. בסוף שנת 2005 צפויה ריבית בנק ישראל, שעומדת היום על 3.5%, להגיע לכ-4%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה