אוצר החייל: שווקי האג"ח עלולים להיקלע למשבר חריף
כלכלני חדר העסקאות של בנק אוצר החייל בחנו את השאלה "האם הריביות בישראל נמוכות מדי?" והגיעו למספר מסקנות מעשיות.
מסקנה ראשונה - מי שקובע את כיוונם של שווקי ההון ובעקיפין את כיוונו של השקל ביחס לדולר הם המשקיעים הזרים והמניעים שלהם הם בעיקר גלובלים ופיננסים, ורק בשוליים אזוריים.
ועוד מסקנה - כל עוד שוררת בעולם מגמת חוסר התחשבות ברמות הסיכון והרצון להתפזר אל עבר השקעות לא דולריות, אין מניעה להמשך המגמה של צמצום הפערים בין הריבית השקלית לדולרית לאורך כל עקום התשואות.
אך יחד עם זאת, מוסיפים בבנק אוצר החייל, יש להכיר בכך שברמות הריבית והתשואות הקיימות היום, ה-upside, כלומר הסיכוי לרווחי הון הוא מוגבל. מאידך, הם אומרים, קיים סיכון הולך וגדל לתפנית, העלולה להיות חדה מהירה, ומכאיבה. במקרה זה הפסדי ההון שייגרמו עלולים למחוק את רווחי ההון שנצברו על פני תקופה ארוכה יחסית.
באוצר החייל סבורים, כי הסיכון המקומי כולל בתוכו סיכון כלכלי מובהק הנובע מקיומה של מדיניות פיסקאלית ומוניטרית מרחיבה בחודשים הקרובים אשר שצפויה להוביל לפיחות בשקל ולשיעור אינפלציה גבוה יותר.
המסקנה האחרונה אליה הגיעו - הסיכון הגלובלי מתמקד במשבר בדולר או בצעדי מנע אמריקאיים כאשר בשני המקרים שוקי האג"ח עלולים להיקלע למשבר חריף ולירידות חדות.
על בסיס מסקנות אלו ועל דעת היועץ הכלכלי, פנחס לנדאו, ממליצים בבנק אוצר החייל לפעול בזהירות מירבית בכל הקשור לשוק האג"ח. למשנתם, יש להעדיף אג"ח קצרים וגם בעלי דירוג גבוה וכל זאת תוך כדי ויתור מודע ומכוון על תשואה גבוהה יותר ועל רווחי הון אפשריים בטווח הקצר. בבנק סבורים, כי מי שיימצא במצב נזיל כאשר השווקים יחזרו להערכת סיכונים נורמלית, יכול לצפות לפיצוי מלא על "ויתור" זה.
*אין בסקירה זו משום המלצה לפעולה כלשהי והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד