רק מחפשים לתת כסף: כמות ההנפקות החודש בדרך להיות הגדולה מאז ינואר
הבורסה בת"א מתנהלת בעצלתיים בשבועות האחרונים, המחזורים נמוכים התנודתיות נמוכה ובאופן כללי נראה כי מרבית הפעילים פשוט לא נמצא, כלומר נמצאים בחופשה בחו"ל עם הילדים. עם זאת, בדיקה שבוצעה בדש חיתום לבקשת Bizportal מגלה כי אין הדברים נכונים לפחות בכל הקשור לשוק ההנפקות שלא מראה שום סימני היכר של עונת מלפפונים, בטח לא בתחום האג"ח.
לאחר שבחודש יולי עמדה כמות ההנפקות הכללית על 23 ובחודש יוני עמדה הכמות על 22, בחודש אוגוסט צפוי סך ההנפקות להסתכם בלא פחות מ-24. מדובר במספר הגבוה ביותר מאז חודש ינואר האחרון (אשר גם בו נרשמו 24 הנפקות.
אומנם מבחינת ההיקפים הכספיים ניתן לראות באוגוסט ירידה מסוימת ביחס לחודש יוני שכלל את הנפקת עזריאלי ולחודש יולי שכלל עסקה אג"ח גדולה של בנק הפועלים אך מבחינת כמות החברות שמגיעות לשוק בכוונה לגייס - יש גידול.
גלעד שמעוני, מנכ"ל דש איפקס חיתום, התייחס למספרים ואמר כי "האוירה החיובית בתחום הקונצרני שמגובה בהמשך יצירות בקרנות הנאמנות האג"חיות והמעורבות (אח"ג + מניות) מביאה את התשואות לשפל כמעט מידי יום. מדדי האג"ח הקונצרני השונים גמעו כ-9.5% מתחילת השנה מזה כמעט 1.5% מתחילת אוגוסט. מנהלי החברות ערים ובצדק להזדמנויות שמספק שוק ההון ולא מאפשרים אפילו לקלישאה וותיקה בדמות "עונת המלפפונים" לדחות את תוכניות הגיוס".
אהרון סמרה, יו"ר דש איפקס חיתום, הוסיף כי "במצב השוק הנוכחי, כל עוד מדובר בחברה שמדורגת לפחות BBB פלוס, סביר שהיא תצליח לקבל כסף, העניין הוא שיש דרישה גוברת ליותר ויותר התניות פיננסיות על מצבים כגון הורדת דירוג, העברת בעלות, חלוקת דיבידנד וכו'." מבחינת סוג החברות שמגיעות לבקש כסף, אומר סמרה, כי "בתחום האוויטי מרבית החברות הן חברות חלום, כלומר ביוטק ונפט. אלו חברות שכנראה מעריכות שיש פה חלון הזדמנויות."
צריך לציין כי עולם גיוסי ההון נחלק בצורה ברורה. אקוויטי (מניות) זה כמעט בלתי אפשרי לגייס (ראה ערך הקשיים של הנפקת עזריאלי או הנפקת אלעד קנדה של תשובה) ומנגד יש את תחום האג"ח שהוא כרגע לוהט והמוסדיים נכנסים לכל הנפקה וקונים במחירים גבוהים. ההנחה היא שבמידה ותנאי השוק ישארו דומים, אחרי החגים יבוא גל של הנפקות אג"ח כיוון שהמוסדיים מחפשים כעת אפשרויות השקעה בקונצרני.
בתחום האקוויטי לא היו יותר מידי הנפקות ראשוניות (IPO) השנה שכן המוסדיים לא משחררים כסף לכיוון הזה. כמובן שהנפקת עזריאלי עומדת מעל כולן אך יש שני סקטורים שבלטו. בסקטור הנפט ההנפקות הבולטות היו של מודיעין (188 מיליון שקלים באמצעות זכויות), של גלוב אקספו (IPO של 38.2 מיליון שקלים) ושל הזדמנות ישראלית (IPO של 107 מיליון שקלים) והיו גם את ההנפקות של אלון גז, לפידות חלץ, גבעות וכו'. בסקטור הביוטק נציין את אפליסוניקס שגייסה לאחרונה 14.8 מיליון שקלים בזכויות ואת אינסוליין שגייסה21.5 מיליון שקלים ב-IPO.