מתקרר אבל עדיין לוהט: "רק" 25,000 ש' על דירת 4 חדרים בנתניה לשכירות בחודשי הקיץ
הקיץ הגיע, ובעלי דירות רבים משכירים בימים אלה את דירותיהם - הן לתיירים והן לישראלים המתגוררים בחו"ל ומגיעים ארצה לביקור משפחתי.
בעלי נכסים ומתווכים מספרים ל-Bizportal כי במיקומים אטרקטיביים משכירים כיום דירות לתקופות קצרות במחירים של כמה מאות שקלים ליום, ובמקרים מסוימים אף ב-1600 שקלים ליום, תלוי בגודל ובמיקום הדירה. בדירות ליד הים בערי החוף תל אביב, הרצליה ונתניה, לדוגמה, מחירי דירות להשכרה מגיעים גם ל-40 אלף שקלים בחודש.
ורד מיוחס, מבעלי סוכנות התיווך Green House בתל אביב, מספרת כי סגרה חוזה שכירות ל-3 חודשים במרינה בהרצליה, בשכר דירה של עשרת אלפים דולרים לחודש - כ-120 אלף שקלים לתקופה של 3 חודשים. דירה דומה בבניין מושכרת בכ-4,000 דולרים לחודש לפי חוזה שכירות שנתי, אומרת מיוחס. בפרויקט Sea & Sun היוקרתי בתל אביב, דירות מושכרות לתקופות קצרות בכ-400 דולרים ליום, אומרת מיוחס.
"פייר, אני לא מרגישה את המיתון", אומרת מיוחס, שמתמחה בשכירויות לתקופות קצרות. "הישראלים שחיים בחו"ל באים לארץ בחודשי הקיץ בין אם יש מיתון או אין". מה שכן, יש יותר התמסחרות בשל המיתון העולמי. "הם באים לארץ כמו תמיד אבל מתמקחים יותר", אומרת מיוחס.
בנוסף, יש יותר היצע של דירות בשוק בהשוואה לקיץ שעבר, מסבירה מיוחס. "אנשים עושים יותר 'שופינג' לפני שהם חותמים, ויש ביקוש להורדת מחירים", היא אומרת. "מצד המשכירים, רבים נוסעים לחו"ל ורוצים להרוויח כסף בזמן שהם בחופשה - אולי גם זו תופעת מיתון". אך יש בעלי הדירות "שכבר הפכו את זה לביזנס", אומרת מיוחס. "הם הכינו את הדירות שלהם ממש כמו צימרים, כמו בית מלון קטן".
מיוחס אומרת שגם בתקציבים יחסית נמוכים, המשכירים מרוויחים. בעל דירת 2 חדרים בלב תל אביב , שתומחרה ב-90 דולרים ליום, מעניק הנחה לשוכרים וכיום משכיר את הדירה ב-75 דולרים ליום. "עדיין, יש לבעל הבית ולי מה להרוויח בעסקה כזו", אומרת מיוחס.
אך למרות המחירים הגבוהים - בהשוואה לשכר דירה לפי חוזה שנתי - הקיץ, בעלי נכסים סוגרים עסקאות במחירים מופחתים כתוצאה מהמשבר הכלכלי והירידה בתיירות. נזכיר כי, בחודש מאי 2009 ביקרו בישראל 231 אלף תיירים, ירידה של 22% לעומת מאי אשתקד, לפי נתוני משרד התיירות. וכמו שתושבי החוץ הורידו את מחירי דירות היוקרה בתל אביב בתקופה האחרונה, כך הם גם מתמקחים על דירות להשכרה בישראל בחודשי הקיץ.
"אין הרבה תיירים השנה, אז אנשים מנצלים את המצב", אומרת בעלת דירה בנתניה, המשכירה אותה באופן קבוע לתקופות קצרות לתיירים. "אנשים טוענים שזה יקר, שאין להם כסף, ושבטורקיה יותר זול".
בעלת הדירה בנתניה השכירה את דירת ה-4 חדרים שלה - דירה בקו שני לחוף, עם נוף לים ובמיקום מרכזי - ב-50 אלף שקלים בחודשים יולי ואוגוסט 2008. ביולי-אוגוסט 2009, לעומת זאת, היא קיבלה על אותה דירה 25 אלף שקלים, חצי מהסכום.
בנוסף, השנה לקח לאותה משכירה הרבה יותר זמן להשכיר את הדירה לקיץ. חוזה שכירות לקיץ 2008 היא כבר חתמה בנובמבר 2007, אומרת בעלת הדירה. לעומת זאת, חוזה שכירות לקיץ 2009 היא סגרה רק בחודש שעבר, שבועות ספורים לפני הגעת התיירים לדירה.
בעלת הדירה מפרסמת באתרים ישראלים כגון "יד 2" ו"הומלס" וגם באתרים אמריקאים כגון Craig's List. הלקוחות בחודשי הקיץ הם בדרך כלל צרפתים, אמריקאים ורוסים, ובאמצע השנה מגיעים האירופאים - דנים ואנגלים.
מיוחס מדגישה, שבשלב זה של הקיץ עסקאות נסגרות מהר, במיוחד בתל אביב. "ביום שישי בצהריים הגיע לקוח, הראיתי לו 3 דירות. באותו לילה הוא כבר היה בדירה עם חוזה חתום", אומרת מיוחס. "ביולי לא אמורות להיות יותר דירות ריקות".