אל על
צילום: דוברות אל על

חברות התעופה מבטלות טיסות לישראל

הטיל הבליסטי שפגע בנתב"ג שיגר את אל על - שוב - לשמיים. גל של ביטולי טיסות תוקע אלפי ישראלים בחו"ל ומשאיר את החברה, במקרים רבים, כאופציה היחידה כמעט לטיסות מהארץ ואליה

מנדי הניג |
נושאים בכתבה חות'ים

פגיעת הטיל בליסטי ששוגר מתימן ופגע הבוקר באזור נמל התעופה בן גוריון הוביל לטלטלה בענף התעופה הישראלי. חמישה בני אדם נפצעו באירוע, ונזק נגרם לתשתיות שדה התעופה. בתוך שעות, חברות תעופה זרות הודיעו על ביטול טיסות לישראל, בעוד מניית אל על זינקה ב-6.9% למחיר של 11.85 ש"ח על רקע התגברות הביקוש לטיסות יוצאות. בסוף חודש מרץ אל על יצרה שיא של 1,210 אג' אך אחר כך החלה לסגת ממנו וירדה בכ-16% זאת ברקע התקיפות האמריקאיות החוזרות ונשנות על החות'ים, וחזרתן של עשרות חברות תעופה לישראל מה שהוביל אותנו לשאול - לחות'ים נגמרו הטילים? מניית אל על נופלת ב-7% - שאלנו והיום קיבלנו את התשובה.

נפילת הטיל באיזור נתב"ג הרתיעה את חברות התעופה הזרות שלאחר מסע שכנועים הסכימו לחדש את הקווים לישראל והן החלו בזו אחר זו להודיע על השעיית הקווים לארץ, חלקן אפילו לא סיפקו תאריך לחזרה. 

חברות זרות משעות פעילות

התגובה של חברות התעופה הבינלאומיות לא איחרה לבוא. מתוך שיקולי ביטחון וביטוח, רבות מהן השעו או ביטלו את טיסותיהן לישראל עד להודעה חדשה:

  • קבוצת לופטהנזה (כולל סוויס ואוסטריאן): השעתה את כלל הטיסות עד 6 במאי.

  • אייר אירופה: ביטלה מיידית את טיסותיה, כולל טיסה שכבר נערכה להמראה ממדריד.

  • וויז אייר: השעתה את כלל הפעילות עד ה-6 במאי.

  • אייר אינדיה: טיסה בדרכה לנתב"ג חזרה על עקבותיה, והחברה הודיעה על ביטולים גורפים.

  • אייר פראנס, ריינאייר, יונייטד, דלתא, אייר קנדה, ITA, ואחרות – כולן עצרו את פעילותן מול ישראל, כאשר חלקן צפויות לבחון מחדש את המדיניות בימים הקרובים.

חברות לואו-קוסט וחברות שכר, שידועות ברגישותן למשברים, היו בין הראשונות להגיב – תופעה שבלטה גם בהתפתחויות דומות בעבר. אלו מיהרו לבטל את לוח הטיסות שלהן לישראל מחששות מובנים.



אל על טסה על ההזדמנות

בעוד חברות זרות נסוגות, אל על ניצלה את הוואקום. אתר החברה קרס זמנית מעומס הזמנות של נוסעים שחיפשו חלופות, והיא נערכת להגביר טיסות ליעדים כמו אתונה ולרנקה, שישמשו כמרכזי קונקשן לישראל. מניית החברה זינקה ב-6.9% ל-11.85 שקלים, משקפת את מעמדה כשחקנית דומיננטית בשוק התעופה המקומי בתקופות משבר.

אל על הציגה ביצועים פיננסיים מרשימים בשנים האחרונות, תוך ניצול היעדר תחרות מצד חברות זרות. ב-2024, החברה דיווחה על רווח שיא של 545 מיליון דולר, זינוק של 260% לעומת 2023, עם הכנסות של כמיליארד דולר. רווחים אלה נבעו בעיקר מביקוש חזק לטיסות לארצות הברית, שם חברות זרות צמצמו פעילות לאחר ה-7 באוקטובר. ב-2023, אל על חידשה חלוקת דיבידנדים לראשונה מאז 2006, לאחר שקיבלה סיוע ממשלתי בתקופת הקורונה.

קיראו עוד ב"בארץ"

שווי השוק של אל על עומד היום על כ-6.2 מיליארד שקלים, עם מכפיל רווח 3, המצביע על הערכת שווי נמוכה יחסית. עם זאת, יחס החוב להון העצמי של החברה, 280%, משקף רמת סיכון פיננסי גבוה.

פגיעת הטיל בנתב"ג חשפה מחדש את פגיעותו של ענף התעופה הישראלי, אך גם את כוחה של אל על כשחקנית מרכזית במשברים. נראה כי הפעם יהיה קשה יותר לשכנע את חברות התעופה הזרות לחזור לישראל  – לפחות כל עוד האיום הביטחוני נמשך והאמון בשגרת הפעילות בשמיים בכלל לא יציב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה