איילת ניר מאיי.בי.איי: "להקטין את ההחזקה באיגרות החוב המשתייכות לתל-בונד 20"
הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות איי.בי.איי, איילת ניר, פירסמה סקירה שבועית בה היא מציינת בנוגע למדיניות בנק ישראל כי "בהעדר דרגות חופש רבות בצד הפיסקאלי, בעיקר לאור העובדה לפיה אין תקציב מאושר לשנת 2009, דבר אשר צפוי לייצר מדיניות פיסקאלית מרסנת בחודשים הקרובים, נופל מלוא הנטל של השמירה על הצמיחה והתעסוקה במשק, על כתפי המדיניות המוניטארית.
"מדד שלילי, ציפיות אינפלציה נמוכות, הפחתות ריבית בעולם (במדינות בהן הריבית עוד לא הגיעה לנקודת השפל), פער ריביות חיובי בין השקל לדולר, ונתוני מקרו המאששים את כניסתו של המשק למיתון (באיי.בי.איי צופים צמיחה שלילית ברבע האחרון של השנה) – כל אלו כאחד יהוו בסיס להפחתת ריבית נוספת בסוף החודש לרמה של 1.25% (הפחתה של 0.5%)".
בשבוע שחלף פרסם משרד האוצר את האומדן הראשון לביצוע התקציב לשנת 2008. מפרסום האוצר עולה, כי בשנת 2008 נרשם גירעון של 2.1% תוצר, גבוה מיעד הגירעון שעמד על תקרה של 1.6% תוצר. עוד עלה מן הפרסום, כי עודף המימון שעמד בנובמבר על כ- 24.0 מיליארד שקל, התכווץ בדצמבר ל- 5.9 מיליארד שקל בלבד.
ניר אומרת כי "כשקוראים את הודעת האוצר מתגלה הסיבה לגידול בגירעון ולקיטון עקב כך בעודף המימון – האוצר הקדים הוצאות מ- 2009 ל- 2008, במסגרת התוכנית להאצת הפעילות במשק, וכנראה לא מעט בשל העובדה שתקציב 2009 טרם אושר. הסכום שהוקדם הינו 4.4 מיליארד שקל המהווים 0.6% תוצר. כלומר, ללא הקדמת הוצאות זו, הייתה נרשמת עמידה ביעד הגירעון (1.5% תוצר), ועודף המימון בסוף השנה היה עומד על 10.3 מיליארד שקל, כפי שהערכנו מלכתחילה. הנקודה החיובית בהקדמת הוצאות זו, הינה, שהיא מקטינה מעט מהלחץ על הגירעון בשנת 2009". ניר מעריכה, על בסיס הפגיעה בצד ההכנסות בלבד, כי הגירעון השנה יעמוד על 5% תוצר.
בנוגע לשוק האג"ח מציינת ניר כי הנתונים מתחילת השנה מוסיפים להצביע על מדד תל-בונד 40 כעל אפיק ההשקעה הטוב ביותר בקרב אגרות החוב, לאחר שעלה בשיעור של 6.31% מתחילת השנה. את כובע ההשקעה הנחותה מקבלות הפעם אגרות החוב צמודות המדד ארוכות הטווח (10-7) שירדו בשיעור של 1.03% מתחילת השנה. "נראה כי על רקע רמת הריביות הנמוכה במשק, ועל רקע כניסתן הצפויה בחודשים הקרובים של קרנות המנוף, מוכנים היום המשקיעים להגדיל במעט את הסיכון בתיקי ההשקעות שלהם".
ניר אומרת כי "ברמות התשואה הנוכחיות אנו מעדיפים לקצר מח"מ באפיק השקלי, או לחכות לעליית תשואות נוספת על מנת להגדיל פוזיציה במח"מ הארוך. באפיק הממשלתי צמוד המדד, אנו מעדיפים את החלק הארוך של העקום על פני הטווח הבינוני. באפיק הקונצרני, אנו ממליצים להמשיך להקטין את ההחזקה באגרות החוב המשתייכות לתל-בונד 20".