זינוק אדיר במסחר בתעודות סל על הנפט: "כנראה שהמשקיעים מתכוננים לפגישת שרי אופ"ק"

מחזורי המסחר בתעודת הסל "תכלית נפט" זינקו פי 50 בימים האחרונים, למה של יותר מ-2 מיליון שקל
קובי ישעיהו |

התעוררות משמעותית נרשמת בימים האחרונים בפעילות בתעודות הסל העוקבות אחרי מחירי הנפט. זאת, במקביל לבלימת הנפילה במחירי הנפט בעולם באיזור ה-40 דולר (לעומת שיא של 147 דולר לחבית ביולי השנה), וזינוק בימים האחרונים לרמה של 43-45 דולר לחבית.

בתעודת הסל "תכלית נפט", למשל, זינקו מחזורי המסחר מרמה ממוצעת של 10-15 אלף שקל בלבד במשך 2008, לרמה של 40-50 אלף שקלים במהלך נובמבר והשבוע הראשון של דצמבר, ובימים האחרונים זינקו מחזורי המסחר בתעודה ל-2.5-3 מיליוני שקלים. מדובר בזינוק של פי 40-50 בהיקף המסחר, בתקופה בה המחזורים בשוק המניות הולכים ונחלשים.

גם בתעודת הסל "קסם נפט" נרשם גידול מרשים בהיקפי המסחר, מרמה ממוצעת של 50-60 אלף שקלים עד תחילת החודש, ל-1.4-1.5 מיליון שקלים בימים האחרונים. נציין כי שתי התעודות נפו בכ-70% בחודשים האחרונים, במקביל לקריסה במחיר הנפט.

איל סגל, מנכל משותף של תכלית תעודות סל, אומר בשיחה עם Bizportal, כי "בימים האחרונים רואים התעוררות משמעותית במסחר בתעודת הסל על הנפט. כנראה שהמשקיעים נערכים להודעת שרי אופ"ק היום וצופים קיצוץ מאוד משמעותי בתפוקה שעשוי להשפיע על מחירי הנפט בתקופה הקרובה".

עוד אמר סגל כי "התעודה נסחרת מול נכס בסיס שהוא החוזים העתידיים לחודש הקרוב על נפט גולמי מסוג "ברנט" שנסחרים בלונדון".

המסחר בנפט ממשיך להיות תנודתי במיוחד, כאשר מחיר החבית נסחר בשעות המסחר המוקדמות אתמול בעליות שערים אך בהמשך, עם הכרזת ה'פד' על קיצוץ חד בריבית בארה"ב, התהפכה המגמה והנפט חזר לרשום ירידות שערים.

המגמה החיובית שנרשמה בפתיחת המסחר באה ברקע לציפיית המשקיעים להכרזה נוספת מצידה של אופ"ק בנוגע לקיצוץ בתפוקות וברקע לאווירה החיובית בשווקים, אך נראה כי החששות הגוברים בנוגע לירידה החדה בביקושים למוצרי אנרגיה הכריע את הכף בסיום המסחר.

החוזים העתידיים על הנפט לחודש ינואר סיימו את יום המסחר בירידות שערים של כ-2%, או 85 סנט, לרמה של 43.70 דולר החבית. היום רושם הנפט עליה של יותר מ-1% לרמה של 44.20 דולר לחבית בין השאר על רקע נפילת הדולר מול המטבעות המרכזיים ועליות בשווקי המניות באסיה. נציין כי גם שלשום חצו החוזים על הנפט (לינואר ופברואר) במהלך המסחר ולזמן קצר בלבד את מחיר ה-50 דולר לחבית.

לקראת ההודעה שתצא מפגישת אופ"ק היום, אשר בסופה ככל הנראה יכריז קרטל הנפט על קיצוץ נוסף בתפוקות, מועלות ספוקולציות רבות. אתמול נציגים ממדינות אירן וונצואלה טענו כי על קרטל הנפט להודיע על קיצוץ בתפוקות של כ-2 מיליון חביות ביום לפחות על מנת להילחם בצלילת מחיר הזהב השחור. רוסיה, יצואנית הנפט השנייה בגודלה בעולם, רמזה בכלי התקשורת כי ייתכן ואף היא תקצץ בתפוקות.

שר הנפט הסעודי, אלי אל נעימי, אמר היום כי "אופ"ק יכריז על צמצום התפוקה ב-2 מיליון חביות החל מתחילת השבוע הבא". הציפיות בשווקים הן שגם רוסיה תצמצם תפוקה בכ-300-400 אלף חביות ליום.

יוהנס בניגני, מנכ"ל חברת הייעוץ JBC Energy שבוינה, אמר בראיון לסוכנות בלומברג כי: "נכון לעכשיו, יש יותר מדי נפט בשווקים. הכרזה של אופ"ק על קיצוץ בתפוקות של למעלה מ-2 מיליון חביות ליום יכולה לעזור לייצב את מחירו".

בתוך כך, מחיר החבית איבד כבר למעלה מ-100 דולר מאז מחיר השיא שנרשם בחודש יולי השנה, כמו כן, זוהי השנה הראשונה מאז שנת 1983 שבה נרשמת ירידה בביקוש העולמי לנפט. נתונים אלו לוחצים את ארגון אופ"ק לדון בדחיפות במטרה לייצב את מחיר החבית.

שר הנפט של ונצאולה, רפאל רמירז, אמר במסיבת עיתונאים באלג'ריה לקראת פגישת אופ"ק כי: "אנחנו צריכים לעשות צעד אמיץ. מה שחשוב הוא שיש למעשה קונצנזוס בנוגע לקיצוץ ההכרחי בתפוקות". נזכיר כי בפגישת החירום האחרונה שנערכה במהלך חודש אפריל, הכריזו ראשי הקרטל כי יקצצו כ-1.5 מיליון חביות ביום. זוהי למעשה הפעם הראשונה מזה כשנתיים שארגון אופ"ק למעשה מצמצם את היקף הייצור.

עוד נציין כי אנליסטים ומנכ"לים של חברות נפט גדולות, בארץ ובעולם, ציינו בחודשים האחרונים כי מחיר ההפקה של חבית נפט בשדה חדש עומד על 60 דולר ויותר. אם עד לפני כמה שנים עמד מחיר ההפקה של פחות מ-20 דולר, הרי שהשדות החדשים שהתגלו נמצאים במקומות קשים הרבה יותר להפקה כמו מעמקי האוקיינוסים או אזורים הרריים. בנוסף, גם ציוד ההפקה התייקר, הציוד לגילוי שדות חדשים, כוח האדם וגורמים נוספים המעורבים בתהליך ההפקה התייקרו, כך שבטווח הארוך מחיר של פחות מ-65-70 דולר לחבית צפוי להביא בכל מקרה לצמצום משמעותי בצד ההיצע.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה