בעלי עניין השבוע: בכי"ל המשיכו לקנות, לבייב ותשובה ניסו להרגיע את בעלי האג"ח
שבוע היסטרי עבר על הבורסה בתל אביב, המשקיעים זרקו סחורה ללא הבחנה, שוקי המניות מסביב לעולם רעדו והפאניקה הייתה שם המשחק, כל ידיעה על מוסד פיננסי שנקלע לקשיים - ניווטה את השוק.
שוק איגרות החוב הקונצרני היה מוקד המהומה בזירה המקומית כאשר מדדי התל בונד רשמו ירידות חדות. בתוך 10 ימים בלבד רשם מדד התל בונד 40 צניחה של 8%. בעלי העניין, יצחק תשובה ולב לבייב ניסו לשדר למשקיעים עסקים כרגיל, באמצעות רכישות של איגרות חוב שהנפיקו החברות שבבעלותם.
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק הכריז על רכישה עצמית של איגרות החוב של החברה מסדרה כג' בסכום של מיליון שקל. בסך הכל רכשה החברה יותר ממיליון יחידות מאותה הסדרה. אגב, מאז הספיקו לצנוח איגרות החוב מכל הסדרות הקיימות ברשות החברה בעשרות אחוזים, נכון לרגע זה מדורגות האיגרות בדירוג של AA, אך מבחינת התשואה הגיעו לתשואה גבוהה משמעותית שלא משקפת את גובה הדירוג - 8% ברוטו ואף יותר מכך.
בינתיים, ממומרנד אחזקות והשקעות שבשליטת לב לבייב הודיעה אתמול (ד') על מהלך שנראה כמו מסר הרגעה על פירעון מוקדם של אג"ח שנלקח במרץ 2006 בהיקף של כ-600 מיליון שקל.
נזכיר כי, האג"ח הונפקו בשנת 2003 לצורך מימון רכישת מניות של חברת אפריקה ישראל מידי בנק לאומי.
נציין כי במסגרת תנאי אג"ח התחייבה החברה לשמור על יחס ביטחון. נכון להיום ובהתאם לתנאי האג"ח החברה עומדת בתנאי השטר לרבות ביחס הביטחון. לאור המצב בשווקים החליטה חברת ממורנד אחזקות והשקעות לבצע פירעון מוקדם של כל האג"חים בהתאם לתנאיהם.
כי"ל המשיכה ברכישה העצמית
במעבר חד שוב לשוק המניות, אפשר לציין שהשבוע נמשכו הרכישות המאסיביות העצמאיות של חברת כימיקלים לישראל במסגרת הביי-באק עליו הכריזה, ונראה כי החברה עושה הכל כדי למנוע את הצניחה החדה במניותיה. כמעט בכל יום מימות השבוע רכשה החברה כ-900 אלף מניות בממוצע. סך הרכישות השבוע הסתכמו ב-170 מיליון שקל, כאשר החברה הוסיפה 3.52 מיליון מניות למסגרת האחזקות העצמיות.
כחלק מהבעות האמון של בעלי העניין היתה זו גזית אינק שרכשה ממניות חברת הבת, גזית גלוב בסכום של כ-5.5 מיליון שקלים. מחיר מניית גזית גלוב הגיע ל-23.3 שקלים במניה, כאשר מתחילת השנה השלימה צניחה של כ-43%. משבר הנדל"ן בארה"ב והחשיפה הגבוהה של החברה לשוק המשרדים ושוק הנדל"ן בארה"ב ככלל הביאו את המשקיעים לזרוק את מניות החברה בכל מחיר.
בעלי השליטה בגזית, החברה האם של גזית גלוב, חיים כצמן ודורי סגל גם כן הביעו אמון בחברה, אבל ברכישות זעומות יחסית של כמה עשרות אלפי שקלים.
הטלטלה במניית וריפון בשנה האחרונה הביאה מספר משקיעים לאבד את האמון בחברה אך פרסום הדו"חות המתוקנים לרבעון הרביעי של 2007 החזירו את הצבע ללחייהם של המשקיעים, לפחות לעת עתה. בסוף השבוע שעבר בדיווח שנמסר לרשות לניירות ערך האמריקנית, SEC, דווח כי אלספא רוברט וסטיפלר ג'פרי רכשו יחד כ-60 אלף ממניות החברה בסכום של 3.42 מיליון שקל. אולי עדות לצפי לימים טובים יותר בספקית הפתרונות לסליקת כרטיסי האשראי.