הדולר זינק ל-3.375 שקלים: "זה תיקון ולא שינוי מגמה - הדולר ייפול בחודשיים-שלושה הקרובים"
שבוע המסחר המקוצר בשוק המט"ח נפתח בסימן התחזקותו של הדולר מול השקל, בהתאם למגמת ההתחזקות של המטבע האמריקני בעולם, כאשר ההתבטאויות של שר האוצר של ארה"ב, הנרי פולסון ונגיד הבנק המרכזי, בן ברננקי, הרימו את הדולר. במקביל, הפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה בישראל פורסמו היום והעידו על נטיית בנק ישראל לכיוון הצמיחה ו"טיפול" בהיחלשות הדולר, תוך ניסיון להלך בין הטיפות ולקרר ככל האפשר את האינפלציה.
"אני סבור שאנו רואים כאן תיקון לדולר, לא שינוי מגמה", אומר איתן אדמוני, מנהל חדר מסחר בבנק ירושלים. "בחודשיים-שלושה הקרובים יהיו נתונים כלכליים גרועים בארה"ב והדולר ייפול מול האירו לרמה של 1.65. בארץ הוא ישקע אולי אף מתחת ל-3.2 שקלים. כרגע העליות הן בגדר תיקון טכני בלבד אך אני עדיין חושב שהדולר קרוב לתחתית ולקראת סוף השנה אנו נחזה בשינוי מגמה של ממש".
הדולר הוסיף היום 1.26% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.375 שקלים; האירו היציג טיפס 0.8% ל-5.2382 שקלים.
פולסון אמר אמש בראיון לרשת הטלוויזיה CNBC כי הוא אינו פוסל התערבות בשוק המט"ח העולמי על מנת לחזק את הדולר. בנוסף, ברננקי מסר אמש מסרים מרגיעים בנאום שנשא, ואמר כי הסיכונים לכלכלה האמריקנית פחתו. במילים אחרות, ברננקי סתם את הגולל על עידן הורדות הריבית בארה"ב, מה שמביא את הדולר להתחזק מול המטבעות המובילים בעולם.
"הערותיו של ברננקי מאוששות את הסברה כי הדולר ימשיך להתחזק", אמר ריצ'ארד גרייס, אסטרטג מט"ח בכיר בבנק קומונוולת' באוסטרליה. "עושה רושם שישנה הסכמה בין ה'פד' למשרד האוצר לגבי התמיכה בהתחזקות הדולר".
"הסיכונים לכך שהכלכלה האמריקנית תידרדר להאטה מהותית פחתו בחודש האחרון", אמר ברננקי בכנס ה'פד' בבוסטון. "ועדת השוק הפתוח של ה'פד' תתנגד בתוקף לעליית ציפיות האינפלציה בטווח הארוך".
דבריו של ברננקי חיזקו את הסבירות להעלאת הריבית בארה"ב. המסחר בחוזים העתידיים על הריבית מאותת על סבירות של 88% כי ה'פד' יעלה את הריבית ב-0.25% ל-2.25% עד סוף השנה, לעומת 62% לפני הנאום. כמו כן, הסבירות להעלאת הריבית כבר בחודש אוגוסט זינקה ל-32% מ-9% לפני הנאום.
בינתיים בשוק המקומי, במהלך סוף השבוע פרסמו כלכלני ליהמן ברדרס סקירה עדכנית על המשק הישראלי, בה הם צופים המשך התחזקות של הלחצים האינפלציוניים והעלאות ריבית בישראל. האנליסטים צופים כי האינפלציה תסתכם ב-5.5% נכון ל-12 החודשים שהסתיימו במאי, אולם לאחר מכן היא תתקרר ותרד ל-4% עד סוף השנה (גבוה מהיעד העליון של בנק ישראל העומד על 3%).
"בחודשים הקרובים יעלה בנק ישראל את הריבית ב-0.5% נוספים לפני שיעצור בכדי להעריך את השפעת הכלכלה העולמית על האינפלציה בישראל", אמרו האנליסטים בליהמן ברדרס.
היום פורסמו הפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה בישראל, בה הוחלט להעלות את הריבית ב-0.25% בלבד למרות האינפלציה הגבוהה במשק. מהפרוטוקולים עולה, כי אחד מחברי הוועדה תמך בהעלאת ריבית חדה יותר של 0.5%, אולם היתר התנגדו וביקשו העלאה של 0.25% בלבד תוך שהם חוששים מפני ההאטה הגלובלית הצפויה להגיע לישראל.
פינוטק: התגברות הספקולציות להעלאת ריבית קרובה מאוששות את הדולר
ספקולציות כי הפדרל ריזרב יאלץ להעלות את הריבית בתקופה הקרובה הכבידו על המדדים המובילים בוול סטריט ותמכו בדולר. ירידות מחירי הבתים בארה"ב משכו חזרה את הקונים כשמכירות הבתים העתידיות עלו במפתיע ב-6.3% לעומת צפי לירידה של 0.5%. הנתון החזיר מעט אופטימיות לשוק כשהדולר מתאושש בזירה הגלובלית. הסוחרים נותרו זהירים לקראת דברי ברננקי בהמשך השבוע, פרסום גירעון הסחר, המכירות הקימעונאיות ונתוני האינפלציה בארה"ב, בטרם יגדילו חשיפתם לשטר הירוק.
בשוק המקומי, הצמד דולר-שקל סיים את השבוע שעבר סביב רמות ה-3.35 כשחברות ומשרד האוצר מנצלים את שערו האטרקטיבי של הדולר בכדי לכסות חובות הנקובות בדולרים. מהלך זה יצר גל ביקושים נירחב על השטר הירוק אשר במקביל רשם מעט רווחים בזירה הגלובלית. התחזקות הספקולציות להעלאת ריבית קרובה בארה"ב במקביל לנתונים מעודדים עשויים להמשיך מגמה זו ביתר שאת כנגד השקל. ההתנגדות הקרובה של הזוג ניצבת ברמה של 3.38 שקלים והתמיכה מגיעה סביב רמות ה-3.30 שקלים.