חרף ההיחלשות השבועית: הדולר עלה ל-3.45 שקלים לקראת פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב

הערכות: הדולר ימשיך להתחזק אלא אם הנתונים יפספסו את התחזיות. אסטרטגים: "הרגיעה חוזרת לשווקים". שוק הסחורות נחלש לצד העלייה בדולר
עדי בן ישראל |

הדולר חזר היום להתחזק מול השקל ועלה לרמה של 3.45 שקלים, בעוד הוא רושם מגמה מעורבת בעולם עם נטייה להתחזקות על רקע ההערכות כי הורדות הריבית בארה"ב ייפסקו. זאת, לצד ההקלה בשווקים הפיננסיים בשל ההערכות כי משבר האשראי מתקרב לסיומו, תומכים בדולר בעולם, וגם בישראל. בנוסף, בשוק נרשמת דריכות לקראת פרסום נתוני התעסוקה החשובים היום בצהריים (15:30, שעון ישראל), אשר יעידו על מצבו של שוק העבודה בארה"ב וישפיעו על המסחר בדולר ובשוקי המניות.

מספר מסרים מרגיעים שוגרו השבוע לשווקים. תחילה, הפדרל ריזרב מסר בהודעת הריבית כי ההקלה המוניטרית שננקטה בחודשים האחרונים תתמוך בצמיחה כלכלית מתונה בארה"ב לאורך זמן. לאחר מכן, שר האוצר של ארה"ב מסר כי משבר האשראי קרוב יותר לסיומו, וגם הבנק המרכזי של אנגליה הצטרף לקריאה זו והוסיף כי בחודשים הקרובים יחזור תיאבון המשקיעים לסיכון והמצב בשווקים ישוב להיות נורמלי.

בשווקים הפיננסים בעולם נרשמות עליות שערים חדות, מה שמעיד גם כן על הרגיעה ומחזק את הדולר. מיצורה סהרה, אסטרטג מט"ח בכיר בבנק טוקיו-מיצובישי, אמר כי "הרגיעה חוזרת לשווקים הפיננסים וסוחרי המט"ח חוזרים להתמקד בהפרשי הריביות. ייתכן וה'פד' לא יצטרך יותר להוריד את הריבית".

בחודשים האחרונים היו המשקיעים עדים לקורלציה ההפוכה בין הדולר למסחר בשוק הסחורות, וגם היום היחס ההפוך הזה מתקיים. הדולר חוזר להתחזק, ומחירי הסחורות יורדים. כך, למשל, נסחר הנפט ברמה של 112 דולר לחבית לאחר שנשק מוקדם יותר החודש לרמה של 120 דולר לחבית. גם הזהב ירד לרמה של 853 דולר לאונקיה לאחר שבשיא המשבר זינק ל-1,032 דולר לאונקיה.

"העלייה שחווינו בסחורות, לצד הירידה בדולר, הייתה סימן לכך שהשוק מאבד אמון בבנק המרכזי האמריקני", אמר ג'ים מקורמיק, אסטרטג בכיר בליהמן ברדרס. "העובדה היא שכעת המצב השתנה ואנו רואים עלייה בדולר וירידה בסחורות. ה'פד' החזיר את הסנטימנט החיובי לשווקים הפיננסיים".

במקביל לרגיעה בשווקים, נרשמת דריכות לקראת פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל. לפי הערכות האנליסטים, הנתונים יצביעו על גריעה של 75 אלף מקומות עבודה בחודש החולף - חודש רביעי ברציפות של התכווצות שוק העבודה האמריקני. בנוסף, שיעור האבטלה צפוי לעלות לרמה של 5.2% לעומת 5.1% במארס. בשוק מעריכים כי הדולר ימשיך להתחזק גם לאחר פרסום הנתונים, אלא אם הם יעידו על ירידה חדה של מקומות העבודה מעבר לתחזיות.

במסחר בשוק המקומי, הדולר הוסיף 0.76% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.45 שקלים. האירו היציג הוסיף 0.43% ל-5.3382 שקלים. בסיכום שבועי, הדולר דווקא נחלש ב-1% והאירו איבד 1.95%.

בנק לאומי: מיצוי הפחתות הריבית בארה"ב יחזקו את הדולר

כלכלני בנק הפועלים ממשיכים להחזיק בדעה כי חוסנו של המשק הישראלי נוכח המשבר העולמי ימשיכו לתמוך בשקל, והתרחבות פער הריביות בין ישראל לארה"ב תחזק גם כ את המטבע הישראלי. עם זאת, הכלכלנים מדגישים כי "מיצוי מגמת הפחתות הריבית בארה"ב ושינוי כיוון בכלכלה האמריקנית יביאו להתחזקותו של הדולר בעולם, כמו גם אל מול השקל".

הכלכלנים מתייחסים גם לסקר שפרסמה השבוע חברת המחקר IVC Research Center, הסוקרת את השקעות ההון סיכון וענף ההיי-טק בישראל. מהסקר עולה, כי ברבעון הראשון של 2008 גייסו 135 חברות היי-טק ישראליות סכום של 617 מיליון דולר ממשקיעי הון סיכון זרים וישראלים. היקף גיוס זה הוא הגבוה ביותר ב-7 השנים האחרונות ומשקף עלייה של 52% בהשוואה לסכום שגויס על ידי 121 חברות ברבעון הראשון של 2007 ועלייה של 23% בהשוואה לסכום שגויס על ידי 115 חברות ברבעון הקודם. עורכי הסקר צופים, כי היקף הגיוסים יתמתן ברבעונים הבאים, אך בכל זאת הם צופים כי היקף השקעות ממוצע של כ-1.6 מיליארד דולר לשנה, כפי שהיה בשנים האחרונות, יישמר גם ב-2008. גיוס מאסיבי זה, שחלקו הוזרם ממשקיעים זרים, תורם לעוצמתו של השקל.

בנק הפועלים: התרחבות פער הריביות תמשיך לתמוך בשקל

כלכלני בנק הפועלים מתייחסים להתחזקות השבועית של השקל, ומציינים כי מעבר להתרחבות פער הריביות מול ארה"ב, השקל קיבל תמיכה גם מהמרות מט"ח ע"י יצואנים, לצורך תשלום משכורות, האופייניות לכל סוף חודש.

"המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם, אך יש לציין, שרמת השפל של הדולר מקשה על פעולת החיזוי עוד יותר מתמיד", אומרים הכלכלנים.. "כעת נראה, כי השקל יושפע בתקופה הקרובה מגורמים מנוגדים. מחד, מתרבים הסימנים כי צמיחה הכלכלית בישראל מאיטה (עד כה, הצמיחה הכלכלית הגבוהה בישראל משכה אליה משקיעים זרים רבים). מאידך, הדולר צפוי להמשיך להיחלש בעולם, על רקע צפי להפחתת ריבית נוספת בארה"ב, למול ההערכות כי בישראל תתכן העלאת ריבית במהלך השנה. פער ריביות רחב מספק לשקל תמיכה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה