קיבלתם דו"ח על מהירות? יש סיכוי שהשלומיאליות של המשטרה תבוא לעזרתכם
יש מקרים בהם האזרח הקטן צריך להודות למשטרה. גם כאשר אתה מואשם בעבירת תנועה אפשר עדיין לסמוך על משטרת ישראל שתעשה משהו שלומיאלי או שתתעכב עם הגשת המסמכים עד כדי כך שהשופט כבר יפסוק לטובת הנאשם מחוסר ראיות.
שופט ביהמ"ש לתעבורה בחיפה, כב' א.סלאמה דן במקרה של עבירת מהירות שנעשתה כביכול על-ידי הנאשם כאשר נסע במהירות של 82 קמ"ש, ברחוב זבולון בקרית אתא בעת שהמהירות המירבית המותרת במקום הינה 50 קמ"ש.
הנאשם מצידו טען כי הוא לא יכול היה לפתח מהירות שכזו משום שרק התחיל לצאת עם הרכב מחניה. טענת ההגנה שלו לא הייתה זו שהוציאה אותו בסוף של דבר זכאי מהאשמה.
המשטרה הגישה לשופט דו"ח שערכה על שני חלקיו. מדובר בהעתק של הדו"ח ולא בדו"ח המקורי, כשהדף הראשון חתוך וחסרים בו חלק מדברי הנאשם והדף השני הוא למעשה שילוב של עותק חלקי מגב הדו"ח המקורי ביחד עם העתק המזכר שערך שוטר נוסף שהיה נוכח בזמן המקרה. השופט קבע שאותו צילום חלקי של גב הדו"ח משובש ובלתי קריא, במיוחד בכל הנוגע לפעולות שביצעה השוטרת בנוגע להפעלת הממל"ז, ועל כן הוא הורה לנציגי המשטרה להגיש עותק קריא ושלם של שני המוצגים. הם בתגובה ביקשו ארכה של חודש למסירת החומר המבוקש.
בהחלטתו מוסר השופט, כי מאז הוראתו "חלפו כמעט חודשיים, אך עד לכתיבת שורות אלה, הדו"ח המקורי או לפחות עותק קריא ושלם של שני חלקיו, לא הוגש לביהמ"ש. בנסיבות אלה ובשל השיבוש וחוסר הבהירות לגבי הפעולות שבוצעו על ידי השוטרת, קיים למעשה ליקוי מהותי ומשמעותי בראיות התביעה".
השופט קבע כי עצם אי הגשת הדו"ח המקורי או בכלל עותק קריא שלו היא הפרה וליקוי של הגשת הראיות למרות שהמשטרה נדרשה לעשות זאת. דבר זה "פוגע באותנטיות ובאמינות עדותה של עורכת הדו"ח, כך שלא ניתן לומר שהתביעה הוכיחה את הנטען בכתב האישום מעבר לכל ספק סביר".
עוד כותב השופט, כי "חשוב להדגיש, כי מדובר בהליך פלילי בו מתבקשת הרשעתו של הנאשם על סמך עדות יחידה של השוטרת שביהמ"ש מחוייב להתייחס אליה בזהירות בטרם יבסס עליה הרשעה כאמור".
"זהירות זו הביאה את ביהמ"ש לדרוש הגשת הדו"ח המקורי או העתק קריא ממנו ומשהדבר לא קויים, אין מנוס מלזכות את הנאשם מהעבירה המיוחסת לו בכתב האישום, מחמת הספק, וכך אני עושה".