אקסלנס נגד השוק: "סקטור הדשנים זה בועה, האסטרטגיה הדרושה היא לונג על כי"ל - שורט על פוטאש"
מניית כיל משלימה היום עלייה חדה של 37.5% בתוך פחות מחודש ונסחרת ברמות שיא חדשות, זאת ברקע להמשך סגירת החוזים בתעשיית הדשנים והמשך עליית מחירי המזון בעולם. אף על פי כן, בבית ההשקעות אקסלנס, פסימיים על שוק הדשנים ומאמינים, כי מחירי המניות העכשוויים בסקטור מגלמים בתוכם ציפיות לשוק מושלם בעשר השנים הבאות, ומעניקים אסטרטגיית השקעה מעניינת.
"אנחנו ממליצים מסחר מקביל - לונג על כימיקלים לישראל ושורט על פוטאש (סימול: POT )", כותבים האנליסטים בבית ההשקעות שבעצם קוראים למשקיעים להחזיק בכי"ל במקביל לפתיחת פוזיציה שורט על ענקית הדשנים הקנדית. "האסטרטגיה הזאת מבוססת על הראייה השלילית הרחבה שלנו על השוק ותייצר תשואות חיוביות במידה ותעשיית הדשנים תיחלש. באותו הזמן, האסטרטגיה תספק גידור חלקי במידה ואנו טועים".
"אנחנו מאמינים שהמחירים העכשוויים של המניות מגלמים בתוכם תנאי שוק מושלמים עם המשך גידול במחירי המזון ואשלג ב-10 השנים הבאות לפחות", אומרים בבית ההשקעות.
באקסלנס מספקים מספר סיבות לתפיסה השלילית על הסקטור ומתחילים במתבקש – "הכלכלה הגלובלית צפויה להאט בשנתיים הבאות, דבר שצפוי להתחיל בארה"ב ואף עלול להתרחב לידי מיתון עולמי שיפגע חזק בכלכלה הסינית ויגרור ירידה בביקוש לאוכל וכיוצא מזה, יוריד את מחירי המזון".
הסיבה השנייה, היא ההבנה שלאתנול ישנה השפעה ישירה על מחירי האשלג. "כיום, התירס צורך יותר דשנים מאשר כל שדה אחר. למרות זאת, זה לא כל כך משמעותי ולא מסביר מדוע מחירי האשלג היום הינם גבוהים כל כך".
שלישית ומה שחשוב יותר, אומרים באקסלנס, זה שכ-30% משדות התירס האמריקנים משמשים כיום להפקת לאתנול, עלייה מ-1%-2% רק לפני רק 3 שנים. "זה משנה לגמרי את המשוואה הבסיסית של הביקוש וההיצע, למחירי המזון בארה"ב ובכלל". נציין, כי ארה"ב היא היצואנית הגדולה ביותר בעולם של זרעים למזון.
בבית ההשקעות מאמינים שהתוצאה של הוצאת ההיצע האדיר מהמשוואה הביאה לגידול החד במחירי המזון. האנליסטים מודים שלביקוש מסין ומהודו יש גם יד בעניין אך אומרים שזה לא צרוף מקרים שמחירי המזון החלו לעלות יחד עם המנדט הפדראלי לשימוש באתנול בארה"ב.
העלייה במחירי המזון היא הסיבה מדוע מחירי הדשנים כל כך יקרים - חוואים משלמים יותר בעבור אשלג שמעלה את תפוקת שדות התירס. כאשר מחירי התירס עולים ל-6 דולר לבושל, מחירי האשלג מזנקים ל-700 דולר לטון.
באקסלנס מסבירים שהסיכון לכי"ל, פוטאש ויצרני דשנים נוספים הוא שהעלייה במחירי המזון הופכת להיות נושא מרכזי בעוד האינפלציה מאיימת על יכולתו של ה'פד' לחתוך את שיעורי הריבית. פוליטיקאים אמריקנים כבר יוצאים בפומבי ואומרים, כי הם שוקלים לאפשר הכנסת אתנול על בסיס סוכר אל תוך המדינה בכדי לעצור את תעשיית האתנול מבוססת תירס ובהמשך לכך להצליח להוריד את מחירי המזון.
"אם זה יקרה, אנחנו מאמינים שמחירי המזון ירדו במידית ויבאו לקיצה של בועת הדשנים", מסכמים האנליסטים.