דיסקונט בתחזית מאקרו ל-2008: קצב הצמיחה בישראל יהיה 4.3%
כלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, נירה שמיר, הציגה הבוקר את תחזית המאקרו לשנים 2007-2008. בסקירתה הדגישה שמיר כי התפרצות משבר ה Subprime, ביולי השנה, היה האירוע הבולט של השנה. קצב הצמיחה לדעת שמיר, צפוי השנה להיות בשיעור של 5.5%, ואילו ב-2008 צפויה התמתנות קצב הצמיחה לשיעור של 4.3%.
בבנק מונים מספר איומים על קצה הצמיחה בישראל, בראש הדברים האפשרות לגלישת משבר הסאב-פריים לכלכלה הריאלית בארה"ב, וגלישת המשק האמריקני למיתון, שכנראה יביא לפגיעה גם בכלכלה הישראלית. בדיסקונט לא שוללים אפשרות להתפתחויות שיביאו לאי יציבות פוליטית בישראל, או הרעה במצב הגיאופוליטי. סיכונים נוספים רואים באפשרות לעלייה דרמטית במחירי הנפט.
שער החליפין, להערכת הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט צפוי להישאר ברמה של 4 שקל לדולר. האינפלציה תסתכם בשיעור של 2.1%, ובשיעור דומה גם ב-2008.
ריבית בנק ישראל, להערכת כלכלני דיסקונט, צפויה להישאר ללא שינוי ולעמוד על רמה של 4%.
כלכלני בנק דיסקונט מציינים בסקירה מספר מוקדים כלכליים שימשיכו לקבוע, במידה רבה, את ההתפתחויות בכלכלת העולם בשנים הקרובות:
שוק הדירות למגורים בארה"ב - שוק זה שהיה בשנים 2003-2005 מן הגורמים הבולטים אשר עודדו את הצמיחה המהירה בארה"ב ובעקבותיה בעולם כולו, וזאת בזכות השפעתה החיובית והגדולה על הצריכה הפרטית בארה"ב. מאז אמצע שנת 2005 נרשמת האטה בשוק הדירות למגורים. עם זאת, החשש שמיתון בשוק הדירות למגורים יביא להתמתנות חדה בצריכה הפרטית טרם התממש עד כה, שכן עליית השכר והתעסוקה, כמו גם העליות בשוק ההון תמכו בהמשך הגידול בצריכה הפרטית.
השלכות משבר האשראי על הפעילות הריאלית הגלובלית - ביולי 2007 פרץ משבר ה-Subprime. מידת ההשפעה של המשבר בשוק האשראי על הפעילות הריאלית תיקבע במידה רבה על-ידי יכולתם של הבנקים המרכזיים להחזיר את הרגיעה לשווקים ולפתוח חזרה בפני החברות המסחריות את אפיקי המימון שנחסמו עם המשבר. באשר לשוקי המניות, נראה כי הפגיעה תהיה מוגבלת בלבד, שכן מדדי המניות בבורסות המשקים המפותחים והמתעוררים כאחד, תיקנו את הירידות שחלו במהלך המשבר. באשר לשוקי האג"ח, פרמיית הסיכון שגדלה במהלך המשבר תוקנה כלפי מטה באופן חלקי בלבד.
מחירי האנרגיה העולמיים - שוק הנפט הגולמי ממשיך לפעול תוך ניצולת כמעט-מלאה של תשתיות הפקת וזיקוק הנפט. בה בעת, הביקוש לנפט במדינות המפותחות קשיח והביקוש לנפט במשקים המתפתחים ממשיך לגדול. כתוצאה מכך, עליית מחיר הנפט בשנים האחרונות כמעט שלא הביאה לירידה בכמות המבוקשת. למחירי אנרגיה גבוהים השלכות שליליות הן על יציבות המחירים והן על הצמיחה. אחרי מגמת ירידה חדה במחיר הנפט במחצית השנייה של שנת 2006, אשר בשיאה הגיע מחירו לכ-50 דולרים לחבית ('ברנט'), נרשמה במהלך תשעת החודשים הראשונים של שנת 2007 עליה חדה ומתמשכת של 60% במצטבר, ומחיר הנפט חצה את רמת ה-80 דולרים לחבית.
באשר לתחזית הצמיחה בשנת 2008:
בהמשך לצמיחה של 5.1% בשנת 2006, צפויה השנה צמיחה בשיעור של 5.5% (טבלה 1) ו- 4.3% בשנת 2008. הצמיחה בשנה הקרובה נובעת ברובה מהמשך הגידול בצריכה הפרטית על רקע הירידה בשיעורי האבטלה, העלייה בשכר והעלייה בשווי תיק הנכסים הכספיים של הציבור בשנים האחרונות. כמו כן, יושפע המשק לחיוב מהמשך הגידול בייצוא, אם כי בקצב נמוך משנת 2007, זאת עקב שיעור הצמיחה הנמוך במשק האמריקאי, ההאטה בהיקף הסחר העולמי והייסוף המתמשך בשער החליפין של השקל.