הפידיונות בקרנות הנאמנות התמתנו ל-2.8 מיליארד שקל בחודש ספטמבר
בבית ההשקעות מיטב מסכמים את שוק ההון בחודש ספטמבר ומציינים כי אווירת החג המאפיינת את החודש ריחפה מעל אחד העם גם השנה. המשקיעים שנהנו משבועות המסחר המקוצרים, נרגעו במקצת, שכן הסערה שעורר משבר האשראי העולמי דעכה מעט לאחרונה. גם מפלס המתיחות שנוצרה עם סוריה בראשית ספטמבר ירד מאז. במיטב מוסיפים כי הורדת הריבית בארה"ב בשיעור חד מהצפוי של 0.5% תרמה רבות לעליות שנרשמו בבורסות העולם, ובכללן בבורסת תל אביב שחתמה את החודש החולף בעליות שערים חזקות, כשהיא מתעלמת מהמתיחות הגוברת בגבול הצפון.
לאחר החודשיים הקשים שעברו על שוק ההון בכלל ועל תעשיית קופות הגמל בפרט, מקבלים החודש העמיתים בשורות אופטימיות יותר, כשהעליות שנרשמו במדדי המניות ובאגרות החוב לסוגיהן הן הגורמים העיקריים לתשואה החיובית שהתעשייה צפויה לרשום.
בסיכום חודשי עלה מדד ת"א 25 עלה ב-8.5%, מדד ת"א 100 עלה ב-7.3% ומדד ת"א 75 עלה בשיעור של 4.6%. מדד יתר 50 עלה ב- 1.8% ומדד יתר 120 עלה בשיעור של 1.2%. ברמה הענפית, מדד ת"א נדל"ן 15, הוסיף שיעור של 6.3%, מדד מניות הטכנולוגיה, תל-טק 15, סיים את החודש בעלייה של 9.4%, ומדד הבנקים עלה ב- 8.1%.
איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלו בחודש ספטמבר ב-1.2%. האג"ח הארוכות ל-7 עד 10 שנים עלו ב- 1.2%, האג"ח הבינוניות ל-5 עד 7 שנים עלו ב- 0.8%, האג"ח לטווח פדיון של 2 עד 5 שנים עלו ב-1.3%, ואילו אגרות החוב לטווח הקצר של 0 עד 2 שנים איבדו 0.5%. אגרות החוב הקונצרניות הצמודות למדד עלו בשיעור זעיר של 0.2%. מדד איגרות החוב הממשלתיות השקליות עלה ב- 1.2% והוא מייצג עלייה של 1.6% בשחרים (כאשר השחרים הארוכים לטווח של יותר מ- 5 שנים עלו ב- 2.5%, השחרים הבינוניים לטווח של 2 עד 5 שנים עלו ב- 1.5% ואילו השחרים הקצרים לטווח של 0 עד 2 שנים עלו ב- 0.7%), עלייה של 0.3% בגילונים, ועלייה של 0.5% במק"מים.
בשוק המט"ח רשם השקל התחזקות מרשימה בשיעור של 4.2% מול הדולר, והתחזקות בשיעור של 4.6% מול האירו.
מסיכומי חברת "מיטב" לגבי ההתפתחויות בתעשיית הקרנות בחודש ספטמבר עולה, כי סך נכסיה של תעשיית הקרנות ירד, בשיעור של כ-1.2%, מכ-128.5 מיליארד שקל בסוף חודש אוגוסט 2007, לכ-127.0 מיליארד שקל בסוף חודש ספטמבר 2007. תעשיית הקרנות אמנם החלה להתאושש מטראומת אוגוסט ורשמה תשואה חיובית של 1.0%, אולם פדיונות של 2.8 מיליארד שקל, הובילו לירידה שניכרה בסך נכסי התעשייה.
רצף הגיוסים המרשימים מאז ראשית 2007 נקטע כבר ביולי. משבר האשראי בארה"ב והחשש הכבד מהתרחבותו לרמה כלל עולמית, הקרין לשלילה על שוק ההון המקומי, והבהלה שאחזה בציבור הובילה לפדיונות כבדים, כך שתעשיית הקרנות רשמה ירידה חדה בהיקף נכסיה. בספטמבר, אמנם ניכרה התאוששות מרשימה מאוד בשוק ההון והסערה סביב משבר האשראי החלה להתפוגג, אולם נראה, כי הציבור טרם נרגע לחלוטין והמשיך לפדות את כספו מהקרנות (אם כי בשיעור מתון יותר) כך שסך נכסי תעשיית הקרנות הצטמצם בכל זאת והסתכם בכ- 127.0 מיליארד שקלים.
התפלגות כניסת הכספים ויציאתם בסוגים השונים של הקרנות מראה, כי למקום הראשון ברשימת המדממות הגיעו קרנות אג"ח בישראל (אג"ח כללי, חברות ואג"ח להמרה), שספגו את הפדיונות הכבדים ביותר ואיבדו 2.2 מיליארד שקל, למקום השני הגיעו קרנות אג"ח מדינה עם פדיונות של כ-0.5 מיליארד שקל. קרנות האג"ח, שנהנו מפופולריות רבה בחודשים האחרונים וגייסו סכומים מרשימים, היו הנפגעות העיקריות מהדי המשבר וסבלו מיציאת כספים מאסיבית, שנמשכה גם בספטמבר, אך התמתנה מעט.
על אף העליות שניכרו בחודש החולף בשוק המניות המקומי, המשקיעים עדיין נרתעו והמשיכו לממש כספם, והדבר בא לידי ביטוי היטב בקרנות המתמחות במניות בישראל שרשמו פדיונות של כ-160 מיליון שקל, ובקרנות הגמישות, שרשמו יציאת כספים של כ-100 מיליון שקל. מגמה דומה, אך מתונה יותר, נרשמה בקרנות המתמחות במניות בחו"ל, מהן יצאו כ-35 מיליון שקל. קרנות אג"ח חו"ל רשמו פדיונות של כ- 80 מיליון שקל, ומקרנות המט"ח המקומי יצאו כ- 50 מיליון שקל. הקרנות השקליות, היו היחידות שנהנו בחודש החולף מכניסת כספים של כ- 250 מיליון שקל. זאת, בעיקר תודות למטבע המקומי שהמשיך בהתחזקותו מול הדולר.
דפוסי השקעה: ירידה בנתחם של צמודי המדד
בספטמבר נרשמו שינויים קלים בהרכבי ההשקעה של תעשיית קרנות הנאמנות. הרכיב הצמוד רשם ירידה מ-28.4% באוגוסט ל-28.1% בספטמבר, והרכיב המט"חי רשם ירידה מתונה יותר בנתחו מ- 9.7% ל-9.6%. מנגד, נתחו של הרכיב המנייתי גדל מ-21.1% ל-21.9%, והדבר בא לידי ביטוי בבירור במגמה זהה בקרב 4 המנהלים הגדולים (פסגות כלל פיננסים + אילנות, פריזמה והראל פיא). במשקלם של הרכיב השקלי ורכיב האג"ח להמרה לא חלו שינוי והם נותרו 38.1% ו-2.7%, בהתאמה.