מריל לינץ': ישראל צריכה ללמוד מהניסיון של יוון
שבוע שעבר הודיעה FTSE (פוטסי) על שדרוג מצב כלכלת ישראל מ-"שוק מתפתח" (EM) ל-"שוק מפותח" (DM), היום סוקרים במריל לינץ את החלטת השדרוג ואת ההחלטה להשאיר את קוריאה וטייוואן במדד ה-EM.
ההשפעה המיידית על מחירי ההון בשווקים המתפתחים אמורה להיות מוגבלת ממספר סיבות, אומרים במריל לינץ: כמעט כל ההון בשווקים המתפתחים מוצמדים למדד ה-MSCI EM (מדד השווקים המתפתחים של מורגן סטנלי) ולא למדד הפוטסי. ישנה רק קרן אחת שצמודה למדד השווקים המתפתחים של הפוטסי.
סביר להניח שמורגן סטנלי לא יבצעו את מהלך השדרוג שעשה הפוטסי באופן מיידי. הם נוטים להיות שמרנים ואיטיים יותר ומוציאים לפועל אחרי תהליך התייעצויות ממושך.
כמו כן, השינויים היו ממש יותר צנועים מאשר היה צפוי, כותבים האנליסטים. קוריאה וטייוואן נשארו כשווקים מתפתחים וישראל בעלת משקל קטן של 2% במדדי השווקים המתפתחים של ב-MSCI וב-FTSE שודרגה.
אבל כאשר השדרוג של קוריאה וטייוואן מהשווקים המתפתחים יקרה, הדבר יהיה בעל משמעות גדולה יותר, אומרים בבנק ההשקעות. קוריאה הינה בעלת המשקל הגדול ביותר במדד השווקים המתפתחים כ-16%. טייוואן היא השוק הרביעי בגודלו במדד, בעלת משקל של 11%.
ההשפעה על ישראל
לגבי שדרוג ישראל, אומרים במריל לינץ, כי ה-FTSE צופים שבין 2 לבין 3 מיליארד דולר צפויים לעבור ממשקיעי השווקים המפותחים לשוק הישראלי, דבר אשר יטיב בעיקר עם המניות הכבדות בישראל.
בין עשרת המניות המצויינות, ניתן למצוא את טבע עם שווי שוק של 35.7 מיליארד דולר, כימיקלים לישראל - 10.6 מיליארד דולר, בנק הפועלים - 6.2 מיליארד דולר, בנק לאומי - 5.9 מיליארד דולר, החברה לישראל - 5.5 מיליארד דולר.
זרימת הכספים אמורה להיות מינימאלית, גם בגלל שסך הנכסים של השווקים המתעוררים המוצמדים ל-FTSE הינו מאוד קטן, יחסית, מלבד יוצא דופן עקרי - סקטור הבריאות של השווקים המתפתחים. הסקטור הקטן (שווי שוק של 53.8 מיליארד דולר) נשלט על ידי טבע, (מחזיקה בכ-33.7 מיליארד דולר ממנו). ללא טבע, משקל סקטור הבריאות במדד השווקים המתפתחים ייפול ל-1% כאשר במדדי השווקים המפותחים הוא יעלה לכ-9%.
ישראל צפויה לעבור מנתח של 2.2% בשווקים המתפתחים לנתח של 0.2% בלבד מהשווקים המפותחים, בה שולטת ארה"ב עם משקל של 48.2% מהמדד.
"הלקח היווני"
במארס 2000 הודיע מורגן סטנלי על כך שיוון נבחנת לקבלת שדרוג למצב שוק מפותח. השדרוג הוכרז ב-31 לאוגוסט 2000 ונכנס לתוקפו ביוני 2001. יוון הפכה מלהיות "שווה" כ-5% ממדד השווקים המתפתחים ל-0.2% מהשווקים המפותחים.
יוון מאז רשמה תשואת חסר מול השווקים המתפתחים, לאורך רוב התקופה, אבל עקפה אותם באופן יחסי, בתקופות של הודעות השדרוג. במריל לינץ מקווים שבישראל ילמדו ממה שקרה ליוון.