זירת המאקרו: ריבית ה'פד', סחורות והגנות

הורדת ריבית ה'פד' בשבוע שעבר הביאה עמה גם מספר השלכות שליליות על הכלכלה העולמית, מחירי הסחורות הגואים והזינוק של השבוע האחרון בתשואות האג"ח הפדרלי מגלמים סיכון מפני אינפלציה
שהם לוי |

הפדרל ריזרב החליט בשבוע שעבר על הפחתת הריבית המוניטרית, הדעות בקשר למהות ההחלטה היו חלוקות. השווקים הפיננסים זינקו בחדות, היה מדהים, באמת מדהים, לראות את הנסיקה של הדאו ג'ונס והנאסד"ק, אולי כמה שניות, ממש בלי להגזים, מיד לאחר ההחלטה הגורלית. הכלכלה לימדה את המשקיעים לא פעם, שיש מחיר לכל דבר. כאשר מבצעת הממשלה או הבנק המרכזי צעד חריג, כמו הרחבה מוניטרית במקרה של הבנק המרכזי, או שינוי פיסקאלי במקרה של הממשלה. יש לכך השפעות חיוביות בטווח המיידי, וגם השפעות שליליות לא מעטות. רוב ההחלטות שמבצעים הגופים במערכת הכלכלית, נגזרות משיקולים של אלטרנטיבות, וברבות מבניהן ביצוע מהלך שאת תוצאותיו נוכל בהחלט לאמוד בטווח הקצר. אולם, לא נוכל לדעת את ההשפעה המצרפית על המשק במרוצת השנים או הרבעונים הרחוקים יותר, מה גם שהשיקולים להחלטה, לא אחת, העדפת הפחות גרוע מהגרוע מכל.

כזאת היא ההחלטה שנקט בה הפדרל ריזרב האמריקני, במצב שבו האינפלציה עדיין לא שככה, המיתון המאיים מרחף, שוק המגורים מקרטע, לווים נזרקים מבתיהם, קבע הפדרל ריזרב שזה מספיק ויש להוריד את הריבית ב-0.5%. המטרה של ההחלטה היתה לעודד את צד הביקוש של הכלכלה האמריקנית, ובעיקר להשפיע על הצריכה הפרטית. הביקוש וההיצע במערכת הכלכלית נקבעים באופן אנדוגני בתוך המערכות. בעזרת המודלים האקונומטרים שקיימים בכל מערכת מוניטרית בעולם, קרי הבנק המרכזי באותה המדינה. הנחת הייסוד של הכלכלנים ב'פד' היתה, שהביקושים לצריכה הפרטית יניעו את הייצור במפעלים בארה"ב, ויסייעו לשמור על הצמיחה הכלכלית לפחות בטווח הקצר.

ההסטוריה לימדה עוד, ששינויים מוניטרים חריגים נועדו כדי למנוע מצבים בלתי נסבלים. אז מה המחיר של הורדת הריבית בטווח הקצר, ואילו השלכות שליליות עלולות להתפתח בכלכלה העולמית בעקבות ההפחתה?

החלשות הדולר

צמצום מיידי בפער הריביות מביא לזליגת הון מהמדינה שבה מחיר הכסף זול יותר למדינות אחרות בהן מחיר הכסף יקר יותר. המצב האמור מביא להחלשות הדולר באופן מיידי וגם בטווח הארוך יותר. המניע הספקולנטי הוא חריף במקרה כזה, מאחר ועצם העובדה שמשקיעים צופים החלשות מיידית של הדולר, גדל היצע המוכרים והדולר נחלש עוד יוצר למול האירו. במקרה שבו נחזה בהרעה נוספת בצמיחת הכלכלה האמריקנית, אנו צפויים לראות הורדות ריבית נוספות. אלו כמובן יגרמו להחלשות נוספת של הדולר למול האירו ושאר המטבעות.

לחיוב נוכל לומר שדולר חלש טוב ליצוא האמריקני ויעודד את צמיחת התוצר בטווח הקצר לפחות. שיקול אשר בוודאי עמד לעיני הנשיאים ב'פד' ברקע להחלטה.

משקיעים החוששים להחלשות של הדולר למול השקל, בייחוד לאור החלטת הריבית הצפויה מצד פישר, יכולים לרכוש אופציות PUT על הדולר. נזכיר כמובן שבמקרה זה ההפסד המקסימלי של המשקיע הוא בגובה הפרמיה ששילם על האופציה. כמו כן, יכול המשקיע הספקולטיבי לצפות להחלשות נוספת של הדולר בטווח הקרוב. עם זאת, יש להיזהר, מאחר וככל שיתקרב הדולר לרמת השפל הקודמת למול השקל גדל הסיכון לתיקון כלפי מעלה, כך שכעת הסיכון עולה עם כל החלשות של הדולר.

שוק האג"ח האמריקני

תשואות האג"ח הממשלתיות לטווח בינוני ( Treasury Notes) רשמו קפיצה של 0.17% או 17 נקודות הבסיס בשבוע שעבר- הזינוק החד ביותר מאז חודש מרץ 2006. הסיבה היא המלטות המשקיעים מפני נכסים לא צמודים, אלו מחפשים אחר הגנות מפני נזקיה של האינפלציה. סביר להניח, שבתקופה הבאה נמשיך לראות גידול בתשואה בקרב האג"ח הפדרלי בארה"ב, בייחוד אלו לטווחים הארוכים, עד לקבלת איזון בשוק, כזה שיביא את האגרות לתשואה שבהן הן מפצות את המשקיעים על האינפלציה שעשויה להתפרץ.

מבחינת המשקיע קיימות אסטרטגיות רבות בהן הוא יכול להגן על עצמו מפני שינויים אלו ובמקרה הספציפי הזה נוכל לציין: מכירת חוזה עתידי על מדד ה-Treasury Notes. כמובן, שלאסטרטגיה זו גם סיכונים לא מעטים, מאחר והמשקיע חשוף להפסד בלתי מוגבל במקרה של היפוך מגמה. עם זאת, נוכל לציין כי לאור הירידה בתשואה שנרשמה בחודש האחרון הסיכון נמוך אבל קיים.

מחירי הנפט

מחירי הנפט האמירו בשבוע האחרון לשיא של כל הזמנים- 83.32 דולר לחבית. הסיבה העיקרית קצת אחרת מהריבית- ירידה במלאים בארה"ב של 3.8 מיליון חביות זה השבוע השלישי ברציפות. יחד עם זאת, הורדת הריבית הביאה את המשקיעים להבין, כי כעת מחיר הכסף ירד, אזי הצרכנים יוכלו לשמור על רמת הצריכה של התוצרים לנפט. אי לכך, נוכל להסיק שהשפעת המהלך של הריבית על מחירי הנפט לא היה מינורי, אך גם לא העיקרי.

כשמחירי הנפט גואים, מתגלות השפעות שליליות גם על שאר מוצרים. לדוגמא, במדינת מקסיקו, מייצרים 85% מתפוקת הסוכר העולמית. מהסוכר מפיקים גם אתנול שהוא מוצר המשמש כתחליף לבנזין. ככל מחירי הנפט יהיו גבוהים יותר, התמריץ מצד מקסיקו להעביר עוד גידולי סוכר למטרת הפקת האתנול יהיה גדול יותר. במילים אחרות מחיר הסוכר עשוי לעלות ככל שיעלה מחיר הנפט. כידוע תוצרים רבים לסוכר, עלייה במחירו מביאה לעלייה במחירי המזון ולאינפלציה.

התגוננות מפני המגמה, במידה והמשקיע חשוף לתשומות אלו בצורה כזאת שתשחוק את המרווחים שלו על הסף. נוכל למנות את ההגנה הקלאסית בדמות רכישת חוזה עתידי על הנפט, או על מדד הסחורות הכללי, או תעודת סל הכוללת את מדד הסחורות. תעודת סל נועדה למשקיע לטווח הארוך, ואילו חוזה עתידי נועד לסוחרים שצריכים לשלם סכום מסוים שצמוד למחיר הנפט לתקופה מוגדרת. משקיעים אשר לא בקיאים בסוג זה של מסחר, עדיף שידירו רגליהם מכך כדי לא להיות חשופים לנזקים נוספים.

אם נביט על הגרף שמתחת, המציג את החוזים לחודש אוקטובר, נוכל להבחין בהתרחבות מחזורי המסחר בעליות. כך שגם מהבחינה הטכנית מחירי הנפט נוטים מעלה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה