תיאום דמי ביטוח בשנת 2007
מבוטח, שיש לו הכנסות משני עיסוקים או יותר, משלם דמי ביטוח על פי סדר החיוב, המפורט להלן, ובאופן המפורט להלן, אך לא יותר מן ההכנסה המרבית לתשלום דמי ביטוח: 1. מהכנסותיו כעובד שכיר, המעסיק מנכה את דמי הביטוח. 2. מהכנסותיו כעובד עצמאי, כאשר הוא נכלל בגדר הגדרת "עובד עצמאי" בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 [להלן - "החוק"], הוא משלם דמי ביטוח בעד עצמו. 3. מהכנסות "פסיביות": הכנסות, שאינן מעבודה כעובד שכיר, או כעובד עצמאי (ואינן פטורות מדמי ביטוח על פי החוק, או על פי התקנות), הוא משלם דמי ביטוח בעד עצמו. 4. מהכנסותיו מפנסיה מוקדמת, משלם הפנסיה מנכה את דמי הביטוח.
מעסיק עיקרי ומעסיק משני כאשר למבוטח האמור יש בעיסוקו כעובד שכיר מספר מקורות הכנסה, או שיש לו פנסיה מוקדמת ממקור אחד או יותר, יש לקבוע מי המעסיק העיקרי, שינכה דמי ביטוח בשיעור המופחת; ומי המעסיק המשני, שינכה דמי ביטוח בשיעור המלא. אם ההכנסה הנוספת היא מעסק, ממשלח יד, או שהיא הכנסה פסיבית, אין לערוך תיאום דמי ביטוח במשכורת. כאשר לעובד יש משכורת ופנסיה, תיאום דמי הביטוח נערך בפנסיה. המעסיק העיקרי הוא המעסיק, שעובדו הצהיר בטופס 101, שאצלו הוא משתכר "משכורת חודש". כלומר, אותו מעסיק מנכה מס הכנסה משכר העובד, על פי לוח הניכויים של רשות המסים בישראל [להלן - "הרשות"]. המעסיק המשני הוא המעסיק, שעובדו הצהיר בטופס 101, שאצלו הוא משתכר "משכורת נוספת". לכן המעסיק מנכה משכרו את השיעור המרבי של המס, או כל שיעור אחר, שקבע פקיד השומה. כאשר אין צורך למלא טופס 101 (כמו, למשל, בתשלום על פי צו סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), העובד ממלא טופס 103 ומצהיר - אם זהו מקום עבודתו היחיד כ"עובד שכיר". תיאום דמי ביטוח לעובד המעסיק המשני מנכה דמי ביטוח בשיעור מלא מכל שכרו של העובד, אלא אם כן העובד המציא למעסיק אישור מן המוסד לביטוח לאומי [להלן - "המל"ל"] על ניכוי דמי ביטוח בשיעור שונה. האישור על ניכוי בשיעור שונה ניתן בעבור המעסיק המשני, במקרים הבאים:
א. כאשר הכנסתו של העובד (אצל מעסיק אחד או יותר) עולה על המקסימום לתשלום דמי ביטוח.
ב. כאשר הכנסת העובד אצל המעסיק העיקרי נמוכה מ-60% מן השכר הממוצע במשק (עד שנת 2005 - מחצית השכר הממוצע במשק).
ג. כאשר לעובד שכיר יש גם הכנסה מפנסיה מוקדמת, ושכרו נמוך מ-60% מן השכר הממוצע במשק (עד שנת 2005 - מחצית השכר הממוצע במשק), או סך כל השכר והפנסיה אצלו גבוה מההכנסה המרבית.
ד. כאשר יש למבוטח שני מקורות הכנסה, שהם פנסיה מוקדמת.
פנסיה מוקדמת התיאום בשל הפנסיה המוקדמת נערך רק החל ממשכורת חודש פברואר 2004, בשל השינוי בשיעורי דמי הביטוח הלאומי, המנוכים מפנסיה מוקדמת.
אם משולמת פנסיה מוקדמת לגמלאי, שהוא גם עובד שכיר, ו/או גם עצמאי, ו/או מקבל פנסיה מוקדמת ממקור נוסף, משלם הפנסיה מנכה מן המבוטח את השיעור המלא של דמי הביטוח, אלא אם המבוטח המציא למשלם הפנסיה אישור מן המל"ל על ניכוי בשיעור שונה.
דוגמה לאישור ל"תיאום דמי ביטוח" הנדון: אישור על שיעור ניכוי דמי ביטוח ודמי ביטוח בריאות הריני לאשר כי משכרו/ה של מר/גב' ________ ת.ז.__________ שישולם על ידכם מחודש________ עד חודש ____________ יש לנכות דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות כדלקמן: א). 1. בוטל. 2. עד לסכום ________ ש"ח בחודש יש לנכות דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בשיעור המופחת. 3. ומכל שקל נוסף עד לסכום ________ ש"ח בחודש יש לנכות דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בשיעור המלא. ב). 4. משכר העובד אין לנכות דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.
תיאום דמי ביטוח בטופס 102 החדש בטופס 102 החדש בוטלו השדות הקשורים לעבודה נוספת ולתיאום דמי ביטוח. בשורה ג' בחזית הטופס, יש לרשום את חלק השכר של העובדים, החייב בשיעור מופחת. בשורה ד', יש לרשום את שכר העובדים, העולה על ההכנסה המרבית, כולל ההכנסה הפטורה שניתנה באישור לתיאום דמי ביטוח. בשורה ה', יש לרשום את מספר העובדים השייכים לטור 1 (עובדים בגיל 18 ועד גיל פרישה) - לא כולל עובדים בעבודה נוספת. בשורה ה', יש לרשום את חלק השכר, החייב בשיעור מופחת למעסיק. בשורה ו', יש לרשום את שכר העובדים, העולה על ההכנסה המרבית, שהמעסיק אינו חייב בתשלום דמי ביטוח בעבורו. כלומר, במקום שמקבלי שכר בעבודה נוספת יירשמו בנפרד, ההבדלים בנתוני השכר בין שורה ג' לשורה ה' ובין שורה ד' לשורה ו' יכולים להיות רק אם קיימים עובדים בעבודה נוספת. בגב הטופס, ליד שם העובד, יצוין אם הוא עובד בעבודה נוספת.
תשלום דמי ביטוח ביתר עובדים, שלא מסרו למעסיקם אישור מן המל"ל על ניכוי בשיעור שונה, ומשכרם נוכו דמי ביטוח יתרים, זכאים להחזר דמי הביטוח, ועליהם להגיש בקשה למל"ל להחזר דמי הביטוח (וגם בקשה לתיאום דמי הביטוח).
הגשת בקשה לתיאום דמי ביטוח כדי לקבל מן המל"ל אישור על תיאום דמי הביטוח, יש לשלוח מכתב בקשה אל המל"ל, מוקד תיאום דמי ביטוח, ולצרף למכתב את תלושי השכר מכל אחד מן המעסיקים ומן הפנסיה. האישור מן המל"ל יישלח לכתובת המגורים של המבוטח.
הגשת בקשה להחזר דמי ביטוח כדי לקבל החזר מן המל"ל בשל כספים שנוכו, יש לשלוח מכתב בקשה אל המל"ל ולצרף תלושי שכר ופנסיה של החודשים, שבעבורם מבקשים את ההחזר. כן יש לצרף המחאה מבוטלת, או אישור מן הבנק, על פרטי החשבון של המבוטח שאליו יועבר ההחזר.
בבקשה יש לציין: מי הוא המעסיק העיקרי, ומי הוא המעסיק המשני.
עובד, שסכום הכנסתו אצל המעסיק העיקרי נמוך מ-60% מן השכר הממוצע במשק, ישלח את הבקשה למל"ל, מוקד תיאום דמי ביטוח. עובד, שהכנסתו אצל מעסיק אחד או יותר עולה על ההכנסה המרבית לתשלום דמי ביטוח - סך 35,760 ש"ח (החל ביום 1.1.2006), ישלח את הבקשה לתחום גבייה ממעסיקים, בסניף המל"ל הקרוב למקום המגורים.
תזכורת לכללים לתיאום דמי ביטוח מראש, ולהחזר דמי הביטוח בדיעבד
1. תיאום דמי ביטוח, שנערך מראש, נערך תמיד מחודש התיאום ואילך. התיאום מבוצע במשרד הראשי של המל"ל, בתחום מוקד תיאום דמי ביטוח, שדרות ויצמן 13, ירושלים 91909, ת"ד 90009. יש טלפון רב קווי לבירורים מס': 02-6709652, מס' פקס': 02-5001287, בימים א'-ה', בין השעות 16:00-8:00. 2. החזר דמי ביטוח מעל התקרה, ששולמו ביתר בשל תיאום שלא נערך מראש, מבוצע בסניפי המל"ל, בתחום גבייה ממעסיקים. 3. עובדים במספר מקומות עבודה, שמעוניינים לקבל החזר דמי ביטוח, בשל הכנסה נמוכה משיעור 60% מן השכר הממוצע במשק, פונים למוקד תיאום דמי ביטוח במשרד הראשי של המל"ל, ולא לסניף. 4. החזר דמי ביטוח, שנדרש כתוצאה מטעות של המעסיק, מוחזר לעובד באמצעות המעסיק. המעסיק מגיש דוחות מתוקנים למל"ל, מקבל את מלוא דמי הביטוח ומעביר לעובד את חלקו. 5. פנסיה מוקדמת נחשבת בשלב זה, כ"מעסיק משני", על אף שלעתים ברשות, הפנסיה המוקדמת נחשבת כמעסיק עיקרי לעניין תיאום מס. לכן, כאשר משכורתו של מבוטח במקום עבודתו עולה על שיעור 60% מן השכר הממוצע במשק, ולמבוטח יש גם הכנסה מפנסיה מוקדמת, עליו לבקש מן המעסיק לנהוג כלפיו כמעסיק עיקרי לעניין הביטוח הלאומי. 6. משלם פנסיה חייב להקפיד, שמקבל הפנסיה ימלא כראוי את טופס 101 (או טופס 103) ויחתום עליהם. כאשר אין מידע אחר, על משלם הפנסיה לנכות דמי ביטוח בשיעור מלא מן הפנסיה המוקדמת. 7. הביטוח הלאומי הגיע להסדרים עם מופ"ת (לשעבר: מת"ש - מדור התשלומים של צה"ל), לעניין תיאום דמי הביטוח מן הפנסיה המוקדמת, וגם לעניין החזרי דמי הביטוח שנוכו ביתר.
לכל שאלה או בירור - ניתן לפנות למוקד השירות של מדור הגמלאות של מופ"ת, מס' טלפון: 03-5699999, מס' פקס': 03-7374169, או באתר השכר והכספים, בכתובת .www.aka.idf.il/sachar/login 8. למעסיק נקבעו שתי מדרגות לתשלום דמי ביטוח. חשוב לזכור, שתיאום דמי ביטוח מבוצע לעובד בלבד; אין תיאום דמי ביטוח למעסיק. שיעורי דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בשנת 2007 שיעורי דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות [להלן - "דמי ביטוח"] באחוזים -
למבוטחים בגיל 18 עד גיל פרישה, בשיעורים הרגילים (טור 1 בטופס 102)
בתקופה החל מיום 1.1.2007 הכנסות שאינן מעבודה עובד עצמאי שכיר
(חלק העובד) מעסיק פנסיה מוקדמת עד 60% מהשכר הממוצע במשק (4,522 ש"ח) 9.61 9.82 3.50 4.14 3.49
הכנסה מרבית (35,760 ש"ח) 16.05 16.23 12.00 5.68 11.79 שיעורי דמי ביטוח באחוזים לבעלי שליטה (טור 2 בטופס 102) החל מיום 1.1.2004, בעלי שליטה בחברת מעטים אינם משלמים דמי ביטוח, בעבור דמי אבטלה ובעבור זכויות בפירוק חברה. להלן פירוט שיעורי דמי הביטוח בשנת 2007, בעבור בעלי שליטה בחברת מעטים, המדווחים כשכירים בחברה שבבעלותם (מבוטחים בגיל 18 עד גיל פרישה, בשיעורים הרגילים): בתקופה החל מיום 1.1.2007 שכיר (חלק העובד) מעסיק סה"כ עד 60% משכר ממוצע במשק (4,522 ש"ח) 3.49 4.10 7.59 הכנסה מרבית (35,760 ש"ח) 11.79 5.62 17.41
השכר הממוצע במשק השכר הממוצע במשק, לעניין תשלום דמי הביטוח, החל מחודש ינואר 2007 - 7,537 ש"ח לחודש. 60% מן השכר הממוצע במשק, לצורך חישוב השיעור המופחת של דמי הביטוח, הם 4,522 ש"ח לחודש. 60% מן השכר הממוצע במשק, בשנת 2006, היו 4,430 ש"ח לחודש. הערות הכותבת: (1) הכותבת מודה לגב' רותי מור, רכזת בכירה גבייה ממעסיקים במוסד לביטוח לאומי, על עזרתה בהכנת מאמר זה. (2) הנוסח המובא לעיל הנו לידיעה בלבד ובכל מקרה אינו מחליף את הוראות החוק. (3) במונח דמי ביטוח, הכוונה לדמי ביטוח לאומי ולדמי ביטוח בריאות גם יחד. הכותבת - רואת חשבון, העוסקת בתחום הביטוח הלאומי ומשמשת, בין היתר, כיו"ר ועדת הקשר של לשכת רואי חשבון עם המוסד לביטוח לאומי.