הרכב והלבש
משתתפי המליאה המרכזית של יום הקהילה, שמעו ביום חמישי האחרון שתי הרצאות, שעל פניו - אין קשר ביניהן, אבל בסופו של דבר, הן עוסקות בעתיד הטכנולוגי והאישי של כולנו.
פרופסור שמעון שוקן, מייסד ודיקן לשעבר של בית הספר למחשבים אפי ארזי במרכז הבינתחומי הרצליה, תיאר בפני באי הכנס מתודולוגיה חדשה שפותחה על ידו, במשך שבע שנים, העוסקת באופן הוראת המחשבים. בתי הספר למחשבים באוניברסיטאות הם המעבדות שבהן מגדלים את דור העתיד של המהנדסים, המפתחים ואנשי ההיי-טק של ישראל. ברוב המוסדות, בארץ ובעולם, הלימודים הם תיאורטיים. החומרה, לצורך העניין, היא דבר נתון, שרק בעלי ידע וכישורים טכניים לומדים כיצד לבנות אותה, מאל"ף ועד ת"ו. זה היה נכון לשנות ה80' וה-90'. בעידן בו אנו חיים כיום, שמאופיין בערבוב בין תחומים, בים של מידע והתמחויות - גם לימודי המחשב לובשים צורה ופושטים צורה.
פרופסור שוקן הציג מודל של קורס אותו פיתח, ועל ספריו שנכתבו על בסיס זה - מלמדים כיום סטודנטים במכללות מובילות בארצות הברית. במהלך קורס אחד, בסמסטר אחד, הסטודנטים לומדים לבנות מחשב. לא ממש פיסית, אלא בהיבט של חומרה, תוכנה, אלגוריתמיקה ומערכות.
שוקן תיאר בפני המשתתפים את הרכיבים ואת הדרכים בהם לומדים התלמידים להרכיב מחשבים. אבל מעבר לתרומה הפדגוגית שמחברת אותם אל העולם המורכב של מאחורי "הקופסאות השחורות", יש בשיטות האלו כדי לסייע למהנדסים של העתיד, לקצר את הזמן ההגעה לשוק ולשפר את שביעות רצון הלקוחות.
בסופו של דבר, יכולים הסטודנטים לייצר מערך תוכנות ואלגוריתמים, שבעזרתם ניתן לבנות את המחשב העתידי, שאם מישהו ייקח על עצמו לבנותו, הוא יעלה 40 דולרים. אין סיכוי שנראה אותו בקרוב, כי כנראה הוא לא ממש תעשייתי, אבל התפיסה שמאחוריו - היא חדשנית.
אם שוקן דיבר על דור בוני המחשבים של העתיד, אז איל ורדי, שעלה אחריו, דיבר על דור המיחשוב הלביש, כשמו כן הוא. המחשב, לדבריו, יהיה חלק בלתי נפרד מהאביזרים שעוטפים את גופנו. העתיד ישחרר אותנו מהמקלדת, שהיא לדעת ורדי המצאה של המאה הקודמת. האביזרים העתידיים יהפכו את המשקפיים שאנו נוהגים להרכיב, למחשבים לכל דבר, שבאמצעותם נוכל לקבל תשובה כמעט על כל שאלה שמסקרנת אותנו. והמחשבים, הם יהיו עניין של אופנה, כי גם לובשים אותם, בדומה לחליפות ננו-טכנולוגיה. מה שמונע את הפריצה למסלולי הדוגמנות, הוא העובדה שכרגע, הטכנולוגיה מאפשרת לייצר סוג מסוים של בגדי מחשבים, שלא ממש מלהיבים את העין.
הרכבת מחשבים ולבושם, בדיוק כמו שמחשבים ומערכות מידע בימינו הם הכלים, המתווכים שבאמצעותם נקבע את אורח חיינו בעתיד הלא רחוק. באמצעותם נחליט איך אנו עושים עסקים טובים יותר, ובכלל, לדעת ורדי, המחשבים החדשים, הלבישים, הם אלו שיחזירו אותנו שלב אחד אחורה, לפני עידן המחשב, למציאות המוכרת רק לבוגרים שבינינו. זו מציאות שבה ספריה היא לא שם קוד לשטח איחסון במחשב, ומשחק מחשב לא חייב להיות רק ליד המחשב בבית, וכדי לדעת איך מגיעים לרחוב מסוים - אתה בכלל לא צריך לצלצל, לשאול או לגלוש.
אביזר מתאים על ידך, או עיניך, יראה לך את הדרך. המחשבים הלבישים יטשטשו לחלוטין את המרחק שבין המציאות לדמיון, ויאפשרו לדורות הצעירים, לקרב שני תחומים אלו בלי מאמץ.
לא הייתה שום סתירה בין העובדה שלאחר ההרצאה המאלפת של ורדי, התפזרו חברי המועדונים למסלולים השונים, שעסקו בדברים הגשמיים והחומריים של המאה הנוכחית. חומרים שמבוססים על אבזרים דינוזאוריים - לשיטתו של ורדי - כגון מחשב, מקלדת, עכבר, ושפות תכנות מסובכות.
כפי שהיה צפוי, מפגש הקהילה היה מפגן כוח מרשים לפעילות אינטנסיבית של 15 מועדונים מקצועיים, שנפגשים בשגרה כל השנה, ופעם בשנה מתכנסים לחגיגה קצרה שכולה רישות חברתי, נטוורקינג, החלפת ידע והעשרתו.