תה"ל: חצי מהציבור חושב שקיים משבר מים בישראל
בשוקי ההון מדברים בשנה האחרונה לא מעט על כדאיות ההשקעה במשאב המים. חברות וקרנות בעולם כולו ואפילו בישראל, החלו לבצע השקעות בהיקפים שהולכים וגדלים בתחום זה - שנחשב ל"בעייה של העשור הבא" בעולם כולו. והציבור מה הוא חושב?
בסקר שנעשה על ידי מכון גיאוקרטוגרפיה עבור חברת תהל מקבוצת קרדן, בקרב 600 משקי בית בישראל, לבחינת "עמדות הציבור כלפי חיסכון במים", נמצא כי 75% ממשקי הבית מקפידים לחסוך במים. על פי הסקר, כ-50% מהמקפידים לחסוך במים ציינו, כי הגורם העיקרי שבגינו חוסכים הוא הצורך הלאומי שנוצר בשל המחסור במים במדינה. כ-39% טענו כי הגורם העיקרי לחיסכון במים הוא כלכלי.
במסגרת הסקר, נבדקה גם המודעות לנושא החיסכון במים בישראל. בסקר נמצא, כי כמחצית מהציבור (53%) בישובים שנבדקו סבורים במידה רבה עד רבה מאוד כי בישראל קיים משבר מים, וזאת לעומת 16% שאינם סבורים כך. כמו כן, נמצא קשר בין מידת החיסכון במים במשק הבית ובין התפיסה כי קיים משבר מים במדינה – ככל שסבורים יותר כי קיים משבר מים בישראל כך גם מקפידים יותר לחסוך במים.
רק 60% ממשקי הבית ידעו לציין מה גובה חשבון המים הממוצע בביתם, כאשר מקרב מי שידעו לציין זאת, דווח שהחשבון הדו-חודשי הממוצע עומד על כ- 270 ₪. יותר ממחצית ממשקי הבית שנדגמו סבורים כי תצרוכת המים הגבוהה ביותר היא במקלחת. מקומות אחרים בבית (מטבח, גינה, מכונת כביסה, שירותים) צוינו בשיעורים נמוכים משמעותית.
למרות שברוב משקי הבית (75%) מקפידים לחסוך במים, הרי כאשר נשאלו התושבים לגבי פעילויות שונות לחסכון במים אשר מבוצעות בישוב מגוריהם, נראה כי הציבור אינו מודע לפעילות מטעם הרשות. לראיה, כ-80% מהנשאלים ציינו כי אינם מודעים לפעולות או חושבים שאין נעשות פעולות כלשהן ביישוב שלהם המביאות לחסכון במים. אחוזים אלו נותנים אינדיקציה על החשיבות הרבה של פעולות ההסברה בקהילה ועידוד העיריות לפרסם את פעילותיהן ולהביאן לידיעת הציבור.
הציבור "מצהיר" על עצמו כחוסך במים, ומדווח על התקנת אביזרים חוסכי מים בבתים ובגינות, כגון: התקנת מתקן הדחה דו כמותי לשירותים, "חסכמים" בברזים, קוצב או מחשב השקיה בגינות. כמו כן מבצע הציבור פעולות יומיומיות שנועדו לצורך חסכון, כגון: סגירת הברז בזמן צחצוח השיניים, הגילוח, ההסתבנות, שטיפת כלים ושטיפת הרכב באמצעות דלי. מעניין לגלות כי ברוב משקי הבית שמבצעים פעולות אלה, מבצעים אותן כל הזמן ולא רק מדי פעם.
בסקר נמצא כי קיימים מספר גורמים לחסכון במים אותם נכון הציבור לאמץ: הצורך הלאומי בחסכון במים, האפשרות לחסוך בהוצאה הפרטית עבור מים וחינוך והסברה בקרב הילדים, צוינו כסיבות אשר עשויות לדרבן לחיסכון בצריכת המים החודשית.
ממצאי הסקר מצביעים על כך שיש מקום רב להמשך הפעילות ההסברתית בתחום החיסכון במים, ולראיה: 25% מהציבור מודים בפה מלא כי אינם מקפידים לחסוך במים; 16% בכלל אינם סבורים כי בישראל יש משבר מים כלשהו.
בימים אלה, זכתה תהל מקבוצת קרדן, במכרז להפעלת פיילוט של חיסכון במים במגזר המגורים העירוני בצפון הארץ. המבצע ינוהל בשיתוף עם החברה להגנת הטבע. סקר גיאוקרטוגרפיה הוזמן על ידי החברה, כחלק מהיערכותה לפרויקט זה.
במסגרת הפרויקט תהל תבצע מגוון פעולות לחסכון בצריכת מים ב-17 ישובים שנבחרו על-ידי נציבות המים, ביניהם חיפה, נהרייה וקריית שמונה. סך צריכת המים בישובים אלו מגיעה ללמעלה מ-30 מיליון מ"ק בשנה. פעילות החיסכון תתמקד הן בעידוד והקניית הרגלי צריכה חסכניים במים בפעילות יום יומיות והן בקידום הטמעת אביזרים חוסכי מים בבית ובגינה. בתהל מאמינים ששימוש נכון ומושכל במים מבלי לפגוע באיכות החיים יוביל לחיסכון במים. כמו כן תקיים תהל בשיתוף עם החברה להגנת הטבע פעילויות בבתי ספר, במסגרת פרויקט "ילדים מובילים שינוי", ובמסגרת אירועים קהילתיים במטרה לפתח המודעות לחיסכון גם בקרב הדור הצעיר.
אלכס קצף, המשנה למנכ"ל בחברת תהל מסר כי, "תהל רואה חשיבות רבה בנושא הפעילות למען החיסכון במים, מבלי לפגוע באיכות החיים, ופרויקט זה משתלב עם השאיפה של כל הגורמים כולל תהל, לפיתוח משק מים בר-קיימא ולמעורבות בקהילה בתחום המים". לדבריו, "מלבד החיסכון הישיר למשק המים העירוני ולבתי האב שייגזר מעידוד הפחתת הצריכה הביתית יחסכו גם כמויות מי ביוב הנתפסים כמטרד סביבתי ומחייבים טיפול הכרוך בעלויות כספיות גבוהות".