שלושה מתו זמן קצר לאחר שחוסנו נגד שפעת
מעריב NRG חשף בצהריים, כי אחרי ששלושה בני אדם קיבלו חיסון נגד שפעת ומתו זמן קצר לאחר מכן, החליטו במשרד הבריאות להפסיק את החיסונים עד להודעה חדשה. הודעה בנושא הועברה לקופות החולים.
תחילת הסיפור בשעות הצהריים. בקופת חולים לאומית התקשרו למשרד הבריאות ודיווחו על כך ששלושה מבוטחים, בני 50, 70 ו-75, שקיבלו בשבוע האחרון חיסון נגד מחלת השפעת נפטרו בתוך 48 שעות מזמן קבלת החיסון. על פי האבחנה הרפואית, השלושה מתו מוות פתאומי ממה שנראה כמו התקף לב.
שלושת הנפטרים היו מבוטחים בסניף קופת חולים לאומית בקריית-גת, וחוסנו מאותה אצווה. אולם מסתבר שכל החיסונים הנמצאים בשימוש בארץ שייכים לאותה אצווה, ולכן אם הבעיה היתה בחיסון שקיבלו הנפטרים, הרי שישנה בעיה בקרב כל מנות החיסון הניתנות בארץ. הנפטרים קיבלו חיסונים נגד שפעת בשלוש השנים האחרונות, אך לא סבלו בעבר משום תופעה חריגה. עם זאת, מבדיקה ראשונית של משרד הבריאות עולה כי השלושה סבלו ממחלות.
במשרד הבריאות נערכה ישיבת חירום ובסיומה הוחלט על בירור מהיר ומעמיק של הנושא. המשרד הורה לכל קופות החולים להפסיק את מתן החיסונים באופן מיידי. כמו כן, פנה משרד הבריאות לחברה המייצרת את החיסון, הנמצא בשימוש במדינות רבות בעולם, וביקש ממנה לערוך בדיקות במעבדות הייצור.
במקביל, הורה משרד הבריאות למכון התקנים ולמעבדה המרכזית לנגיפים בתל השומר לברר מהן הבדיקות שנערכו לחיסון בטרם אושר לשימוש בישראל. המשרד גם מינה רופאים ממחוז אשקלון לבחון את נסיבות מותם והרקע הרפואי של הנפטרים וינסה לברר האם ארעו מקרים דומים בקופות חולים אחרות.
החיסון הניתן נגד מחלת השפעת נחשב לחיסון בטוח ובספרות הרפואית לא ידוע על תמותה בעקבות חיסון מסוג זה. בשנה שעברה התחסנו בישראל כ-600 אלף אזרחים. השנה ציפו קופות החולים כי מספר המתחסנים יוכפל ולכן הזמינו 1.2 מליון חיסונים.
השפעת היא מחלה השכיחה בעיקר בתקופת החורף וסימניה העיקריים הם חום מעל 39 מעלות, כאבי ראש, עייפות, חולשה, זיהומים בדרכי הנשימה, שיעול, כאבי גרון וכאבי שרירים. הסיכון העיקרי במחלה הוא הסיבוכים שעלולים לנבוע ממנה, כגון דלקות במערות האף והפנים והחמרה של מחלות לב וריאה.
אנטיביוטיקה אינה יעילה לטיפול בשפעת. כמו כן, אין כיום תרופה למחלה והטיפול הוא רק בתסמינים. בין השאר, ניתן ליטול תרופות להורדת חום ולהקלה על שיעול וכדורים נגד כאבים. הדרך היחידה למנוע את המחלה היא באמצעות קבלת חיסון. מאחר ווירוס השפעת משתנה מידי שנה, החיסון ניתן בכל שנה מחדש. הוא מורכב מוירוסים מומתים ונחשב לטיפול בטוח, שרק לעיתים נדירות גורם לתופעות לוואי ולתופעות אלרגיות. החיסון מספק הגנה רק ל-70 עד 80 אחוזים מבני-האדם להם הוא ניתן.
החיסון מומלץ במיוחד לאנשים הנמצאים בקבוצות סיכון, ביניהם, אנשים שעברו את גיל 50, נשים בהריון או לאחר לידה, חולים הנמצאים באשפוז ממושך ותינוקות מגיל חצי שנה ועד שנתיים. גם עובדי מערכת הבריאות מקבלים את החיסון, ותיירים המבקרים בארצות טרופיות ובחצי הכדור הדרומי.