מיטב על כיל: רמת המכפילים הנוכחית משקפת שווי הולם

למרות הדוחות המפתיעים במיטב סבורים כי המנייה מתומחרת בהתאם לשוויה ומותירים את המלצתם על "החזק" עם יעד של 20 שקל למניה
אסף מליחי |

בבית ההשקעות מיטב מגיבים לרבעון הראשון של כי"ל שהיו לטעמם מפתיעים, אך יחד עם זאת נותרים עם המלצת החזק ומעלים את מחיר היעד מ-19 ל-20 שקל למניה. רמת המכפילים הנוכחית שבה נסחרת המניה היא 14.4 לשנת 2006 ו-12 לשנת 2007, רמה המשקפת שווי הולם לדעתם.

במבט קדימה בתחום האשלג סבורים ב"מיטב", כי הרבעון השני יהיה רבעון חלש כמותית נוסף. למרות זאת, הם מציינים כי תהיה התאוששות ניכרת במכירות במחצית השנייה של השנה, מתוך הנחה שהחוזים עם סין והודו ייחתמו בחודשים הקרובים.

באשר לתחום הברום, מציינים במיטב, כי חל שינוי מהפכני בשנים האחרונות וברבעון הראשון של השנה הוא היה התחום עם הרווחיות הגבוהה ביותר. שיעור הרווחיות מהתחום הגיעה ל-28.7%, גבוה יותר משיעור הרווחיות בתחום הדשנים ב-2005, שהייתה השנה הטובה ביותר בהיסטוריה של החברה, בעוד בתחום האשלג לקח לחברה עשרות שנים להגיע לשיעורי רווחיות כאלה - בסיוע ניכר של פוטאש שבמהלך השנים ויסתה את צד ההיצע.

בתחום הברום השיפור היה הרבה יותר מהיר מכל שאר התחומים וכראייה בשנת 2003 תחום הברום ללא מוצרים חקלאיים בקושי הרוויח תפעולית בכי"ל. השיפור שהינו מעל ומעבר לתוצאות של חברות מתחרות, נובע מהתגברות העוצמה היחסית של כי"ל בשוק, תוך ניצול דילול מאגרי הברום של המתחרים והתייקרות חלק מחומרי הגלם המשפיעים על התקורות של המתחרים, אך לא של החברה עקב מערך הייצור שלה, ולכן לא נראה כי נשקפת סכנה ממשית של חזרה לשיעורי רווחיות חד ספרתיים בתחום. וקשה לזהות גורם שיגרום לרווחיות לרדת משיעורי השיא של הרבעון הראשון, בטווח הקצר מוסיפים האנליסטים.

לצד האופטימיות הרבה בנוגע למכירות הברום, התחזיות של האנליסטים באשר למכירות האשלג מתונות יותר וזאת עקב הטרנספורמציה המשמעותית בשוק האשלג בחצי שנה האחרונה הנובעת מ-2 סיבות שהעלו את רמת הסיכון בו באופן כללי ומבחינת כי"ל בפרט.

הסיבה הראשונה מיוחסת לעובדה שפוטאש אינה מסוגלת עוד לווסת את השוק בכוחות עצמה ואת התפקיד נוטלים על עצמם כל השחקנים "האחראיים" (ולראיה הירידה הכמותית במכירות כי"ל זהה מעשית לזו של פוטאש). אי לכך, תמיד קיים הסיכון שאחד השחקנים יפר משמעת סיעתית וימכור לסינים, לדוגמא, גם במחירים "השחונים" של 2005.

כמו כן, בחודשים האחרונים הצטרפו לתמונה אלמנטים פוליטיים, מדיניים, לא מסחריים. עובדה המקשה על חיזוי ההתנהגות של השחקנים בשוק. לדוגמא, ההערכה, כי לא ייפתחו מכרות אשלג נוספים בקנה מידה ניכר מבוססת על שיקולים כלכליים של חישובי החזר השקעה בהנחה של מחירי אשלג נתונים, אך ברגע שהמו"מ עבר ממו"מ כלכלי על תנאים מסחריים למאבק כוחות בין ממשלת סין לממשלת ביילורסיה, מערכת השיקולים עשויה להשתנות גם בנושא זה. במיטב מעריכים כי, יהיה קשה להחזיר את "השד" הפוליטי לבקבוק גם לאחר שייחתם ההסכם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה