לא החמאס יקבע לתל אביב אלא הירושה של גרינספאן
נצחון החמאס ברשות הפלשתינית לא היה הסיבה העיקרית לירידות השערים בבורסה התל אביבית היום. למרות ההשפעות של האירוע על הזירה הפוליטית הפנימית שלנו, עם כל הכבוד, יש כאן יום של פקיעה רבותיי. אולי הפלשתינאים ידעו לתאם מראש את מועד הבחירות שלהם. מחזור של 3 מיליארד שקל (שיא כל הזמנים), ירידות של מספר עשיריות האחוז במדדים המובילים, יום אחרי של רמות שיא של כל הזמנים. זה אפילו לא היה תיקונצ'יק.
הבורסה התל אביבית מוכיחה בשבועות האחרונים את מה שהוכיחה בכל שנת 2005, ולמעשה את מה שהיא מוכיחה מאז מותו של ערפאת מסוף 2004, ש"נפלא פה". נהיה שקט יחסית בזירה הבטחונית והכלכלה הישראלית נמצאת על פסי צמיחה מואצת ו"שמישהו ינסה לעצור אותה".
אינני מבין בענייני הבחירות של הפלשתינאים. אחרי הקשבה מרובה למומחים מגוונים מהתחום, אני לא בטוח שהם מבינים הרבה יותר. מה שהוכרע - הוכרע. החמאס זכה ברוב. ברור שהדברים הולכים להשתנות, אולי לרעה. אבל את הבורסה שלנו "זוטות" כאלה כבר לא מעניינות הרבה זמן. הרי בקומה השביעית של בית החולים הדסה שוכב אריאל שרון בתרדמת.
אז מה ישנה מגמה בבורסה? גם בסיכומו של השבוע הזה - קשה לדעת. האופטימיות שבה נדבקה, השוורים השועטים האלה, כל זה לא משנה לה הרבה. בחלק מימי המסחר האחרונים ראינו זינוקים במניות השורה האחורית (אנחנו כבר לא מדברים על "השורה השנייה", אלא אולי על השורה האחרונה). הכסף זורם ומפעפע לכל השכבות, ועוד ועוד סכומים נכנסים.
שום דבר לא עצר ולא הוביל למחשבות נוספות ברחוב אחד העם - גם השבוע. לא ירידות בוול סטריט, לא נפילות ביפן. אבל צריך להקדיש מחשבה נוספת לחוץ לארץ. בסופו של דבר, הבורסות מיישרות קו עם המניות בחו"ל. אם תבוא חלילה מפולת בשווקים המתעוררים, גם תל אביב עלולה לספוג מהלומה.
בשבוע הבא תתקבל החלטת הריבית האחרונה של גרינספאן. בן ברננקה, הנגיד הבא עומד להכנס לתפקידו. גרינספאן נבחן את במשבר הראשון שלו 10 ימים לאחר כניסתו לתפקיד. זה היה באוקטובר 1987. גרינספאן, הנגיד הצעיר, טעם את מפולת המניות החמורה שפקדה את וול סטריט.
יש לקוות ברננקה שצפוי להכנס לתפקידו ב-1 בפברואר 2006, לא יחווה התנסות דומה למבחן הראשון של גרינספאן. אבל הוא ניצב עם ירושה לא פשוטה. הצמד גרינספאן-בוש, משאיר כלכלה גרעונית בהיקפי עתק שתלויה בביקושים של הסינים, מאותם יצרנים של תאוות הצריכה, לאגרות החוב שלה. הסינים מימנו את כוחו של הדולר ב-2005, לא לעולם חוסן.
ברננקה גם נכנס לכהונה על סיפה של התפוצצות בועת הנדל"ן בארה"ב. אחרי שהריבית על הדולר עלתה ועלתה, החשש הוא מהאטה מהירה בתחום בשנת 2006. הבועה שלא התפוצצה בשנה שעברה, עלולה לחוות זאת השנה.
יש גם את מחירי האנרגיה, תעשיית הרכב האמריקנית הנמצאת על הקרשים, קרנות הגידור הממונפות ונמצאות בסכנה של פשיטת רגל וסנטורים ואנשי קונגרס ימניים שרוצים לכפות על הסינים לחזק את היואן על ידי מיסוי ייבוא מסין - דבר שעלול להוביל את הסינים למכור אג"ח של האמריקנים כנקמה - ולגרום למפולת בדולר ובחלק מהשווקים הפיננסיים.
בסופו של דבר, בעידן ההשקעות הגלובליות כיום, כשהמשקיעים הזרים מהווים שחקנים כל כך חשובים בכל שוק הון, הבורסות מיישרות קו עם המגמה העולמית. כל הבורסות. לכן, אם אתם רוצים לדעת מה חלון ההזדמנויות להשקעות בתל אביב - הביטו על תשואות האג"ח האמריקניות הארוכות, ולא על כובעי החמאס הירוקים.