אז יש בחירות, וואלה?

מניות וואלה לא עצרו בבורסה כבר מספר חודשים. מעבר להערכות הכלליות לשיפור בביצועי ההכנסות מפרסום באינטרנט, יש עוד גורם שעשוי להזין את המשקיעים באופטימיות יתרה
חזי שטרנליכט |

עלייתה ועלייתה של מניית וואלה מאז סוף ספטמבר (בכ-178%) משכה את תשומת ליבם של משקיעים רבים בשוק ההון הישראלי. אמנם יש מניות רבות שנהנות בחודשים האחרונים מעליות בשיעורים מרשימים, אבל וואלה חריגה גם ביניהן.

בשלושת החודשים האחרונים הניבה וואלה למשקיעים בה תשואה של 122%, במקום השני בגובה התשואה בפרק הזמן הזה במדד היתר 150. מניית וואלה נמצאת במדד זה רק לפני מניות אלרוב נדל"ן שהניבו 232% למשקיעים בהן בתקופה המדוברת.

כל הביצועים הללו בשתי המניות, שתחומי העיסוק שלהן שונים לחלוטין בוצעו במחזורי מסחר ערים. מחזור המסחר היומי בוואלה זינק ל-1.5 מיליון שקל ב-90 הימים האחרונים, בעוד שהוא עמד בהיקף של 516 אלף שקל בממוצע ליום בשנה החולפת. כך גם לגבי אלרוב נדל"ן - זינוק ממחזור של 543 אלף שקל בממוצע יומי שנתי ל-1.87 מיליון שקל.

חלק מההערכות לעליות החדות במניות וואלה נובעות מהתחזיות לשיפור הביצועים של תחום האינטרנט. החשיפה לאינטרנט כמדית המונים רק הולכת וגוברת, ומכירות הפרסום עשויות לגבור, כך מעריכים גורמים שונים בשוק. הצפי האופטימי הזה הוא דלק במנוע העליות המרשים הזה. ברור שחשוב לציין גם את האווירה האופטימית והעליזה בבורסה, שלא פסקה לרגע, ואף גברה לאחרונה במניות השורה השנייה.

אבל ישנו פקטור נוסף, שמגביר אולי עוד יותר את ההערכות של חלק מהמשקיעים שפותחים את הארנק בקלות ורוכשים עוד ממניות החברה. בהמשך לשיחות עם גורמים שונים בשוק ההון, למדנו שמערכת הבחירות, עשוייה לייצר לטווח הקצר, הזדמנות נוספת לחברות כמו וואלה.

אנחנו שומעים על אפשרות של מכירות של שטחי פרסום בהיקפים מוגברים ובמחירים גבוהים יחסית, עקב מספר סיבות: הראשונה היא שהפוליטיקאים לחוצים ורוצים לחשוף את עצמם כמה שיותר. השנייה היא שהם רוצים את שטח הפרסום שלהם "על חשבון" האחרים. לכן, הבנו ששטחי פרסום נרכשו כבר בחודשי הרבעון החותם של 2005 במחירים גבוהים, אפילו גבוהים למדי.

מערכת הבחירות, היא גורם קצר טווח שידוע כמחולל של "כלכלת בחירות". במשך שנים הורגלנו כאזרחי המדינה לעובדה שאנחנו מקבלים הטבות מסוגים שונים לקראת הבחירות. אין זה פלא שבבחירות 2006, כשהבורסה רותחת ומבעבעת, נראה שגם המשקיעים בשוק ההון מחפשים לגזור קופון מ"הסוכריות" שמחלקים הפוליטיקאים.

אבל חשוב לזכור, אחרי חגיגת הבחירות יש מישהו שמשלם את המחיר. הסוכריות שחולקו לאזרחי המדינה ישולמו על ידיהם במיסים. ומבחינת המשקיעים בשוק ההון, עלול לבוא מצב שאירועים חד פעמיים שיצרו גל של הכנסות, יפוגו - והשפעתם עימם.

מאת: חזי שטרנליכט.

הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לבצע פעולת השקעה כלשהי, המבצע פעולה שכזאת פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה