הנגיד פישר: כדאי לנצל את הצמיחה להורדת נטל התמ"ג
"אנו נמצאים כעת בשנים הטובות של צמיחת המשק וכדאי לנצל אותן כדי להוריד את נטל החוב בתמ"ג. בשנת 2003 הגענו למצב שבו היה נטל החוב בתמ"ג 104 אחוזים ובשנת 2005 נראה כי מדובר בשיעור מעט נמוך מ-100 אחוזים. הירידה הזאת היא בזכות הגירעון הנמוך, הצמיחה המהירה ותקבולי ההפרטה", כך אמר היום נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, במסגרת כנס הרצליה.
פישר הוסיף כי נטל תשלומי הריבית על החוב הממשלתי הוא כ-6% מהתמ"ג ובסה"כ סכום ענק של כ-33 מיליארדי שקל לשנה. אילו נטל החוב בתמ"ג היה מגיע לכ-50% בלבד - אזי תשלומי הריבית היו מהווים פחות מ-3% תמ"ג - משום שגם שיעורי הריבית היו יורדים - והיה מתפנה סכום של כ-17 מיליארדי שקל בשנה, או יותר, לצרכים אחרים של המשק. עוד הוסיף פישר כי בשנת 2005 ירד נטל החוב בתוצר בישראל אבל רמתו עדיין גבוהה מאוד בהשוואה בינלאומית - ברוב מדינות ה-OECD הוא נע בין 40 ל-60 אחוזים.
פישר ציין בהרצאתו כי מאחר שבשיעורי חוב-תמ"ג כל-כך גבוהים, כמו בישראל, קיימת רגישות גבוהה בתקציב הממשלה ובמשק לשינויים בשיעורי הריבית בעולם - והשווקים הפיננסיים כמובן מבינים את זה - הדבר משפיע על דירוג האשראי של ישראל ולכן על שיעורי הריבית שהממשלה והסקטור העסקי משלמים בשוקי ההון כדי לממן את פעילותם.
פישר התייחס בנאומו לצעדים הדרושים בטווח הארוך, לצורך גבוש מדיניות חברתית מתאימה. לדעת פישר חשוב להמשיך ולשים דגש על מדיניות שפועלת ליצירת צמיחה מתמשכת שכן היא חיונית גם להגברת היכולת של המשק להתמודד עם הבעיות החברתיות - בעיקר צימצום העוני.