מהלך שמרני: הנגיד פישר העלה את הריבית ב-0.25%
מהלך שמרני מצידו של נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר. הנגיד בחר להעלות את ריבית בנק ישראל לחודש פברואר 2006 תועלה ב-0.25% לרמה של 4.75%. בבנק ישראל ציינו כי ההחלטה להעלות את הריבית נדרשת על מנת להמשיך ולתמוך בשמירת יציבות המחירים בתוך גבולות יעד האינפלציה שקבעה הממשלה, תחום המוגדר בין 1% ל-3% לשנה.
ההחלטה להעלות את שיעור הריבית כעת, מתבססת על הציפייה להמשך העלייה בריביות בעולם ובייחוד בארה"ב ולכך שהצמצום בפער הריביות של השקל מול הדולר, ישפיע על שער החליפין ומכאן על האינפלציה.
העלאת הריבית הנוכחית תגביר את העמידות של המשק בייחוד לנוכח הגברת אי הוודאות הגיאופוליטית ועל רקע המשך הצמיחה המהירה יחסית במשק ב- 2006 שצפוי להוביל לסגירת פער התוצר ובכך ללחצים לעליות מחירים.
בבנק ישראל מציינים כי ההערכות לאינפלציה לשנה קדימה עקביות עם תחום היעד אך זאת בהתבסס על ההערכות בשוק לעלייה בריבית. תגובות במשק "אני מצר על החלטת בנק ישראל להעלות הריבית". כך אומר אוהד מראני, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ויו"ר בתי הזיקוק, בתגובה להחלטת בנק ישראל להעלות הריבית בשיעור של 0.25%.
מראני הביע תקווה, כי החלטה זו של בנק ישראל אינה מסמנת כניסה למתווה אוטומטי של העלאות ריבית בחודשים הקרובים. לדעת יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אין מקום להעלות הריבית בתקופה הקרובה, זאת בשל הציפיות האינפלציוניות לשנתיים הקרובות הנמצאות באמצע היעד המוצהר (1% - 3%) ואף מתחתיו, אין סימנים באופק לערעור יעד ארוך הטווח של יציבות המחירים מדד ינואר שצפוי להיות שלילי, ושוק המט"ח המקומי שהינו יציב ורגוע יחסית.
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר וחבר המועצה המייעצת של בנק ישראל אמר היום בתגובה לפרסום הריבית כי עם כל ההבנה לשיקולים, נראה שההחלטה הייתה מוקדמת מדי.
לדבריו, "מדיניות של העלאת הריבית חייבת להיעשות בצורה זהירה ושקולה, תוך הבאה בחשבון של ההשפעה השלילית שעלולה להיות על הצמיחה במשק, על הגידול בהוצאות המגזר העסקי ועל הגדלת הוצאות הצריכה של משקי הבית".