גילי כהן: "צריך להחזיר את הספקולנטים לשוק ולתת הטבות מס לבעלי השליטה"
בשנה החולפת נרשם משבר גדול בבורסה הישראלית, על רקע התייבשות המחזורים ומחיקות של עוד ועוד חברות מהשוק המקומי, משבר שהוביל גם להחלפת צמרת הנהלת הבורסה. על הפתרונות האפשריים למשבר בבורסה שוחחה כתבת Bizportal עם גילי כהן, לשעבר מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות אקסלנס נשואה וכיום מרצה לשוק ההון במכללה למנהל.
כהן לא חושב שהבעיה נובעת מגודל המחזורים אלא מבעייה מבנית, לדבריו, "אם יהיו בבורסה מחזורים של מיליארד שקל או של 4 מיליארד שקל - זה בכלל לא משנה מבחינת הצמיחה של המשק. יש בבורסה בעיות מבניות שלא מעודדות הנפקות וגיוסי הון, וזה מה שצריך לפתור כדי לתמוך בצמיחת המשק".
"יש בעיות במבנה השוק בכך שהרגולטורים לא עובדים בקשר הדוק אחד עם השני. עד עכשיו יש אפס שינויים. מצד הביקוש, הבעיה היא שהעלימו את השחקנים הקטנים והבינוניים. הגופים המוסדיים שנותרו בשוק לא משקיעים בחברות הקטנות שנסחרות בבורסה, זה לא משתלם להם ולא מעניין אותם, במיוחד הם נמנעים מלגעת בחברות שבהן אין סחורה צפה".
"על מנת שנראה במניות השורה השניה והשלישית פעילות חייבים הרגולטורים לגרום לכך שהסחורה הצפה שלהם בשוק תגדל, ובנוסף הרגולטורים חייבים להחזיר את השחקנים הקטנים שנעלמו מהשוק. אם רוצים פה בורסה צריך גם להחזיר את הספקולנטים למשחק".
"להפסיק את העליהום המטורף על בתי ההשקעות"
כהן התייחס לעליהום להגדרתו כנגד בתי ההשקעות "הרגולטורים והתקשורת יצרו בקרב הציבור תפישה מעוותת כאילו בתי ההשקעות הם גנבים שמרוויחים על חשבונכם, אבל אם מסתכלים על המספרים רואים שהרווח המצרפי של כל בתי ההשקעות יחד לא מגיע אפילו לרווח של בנק אחד הכי קטן במערכת, ובהם הרגולטורים לא נוגעים".
"דבר ראשון צריך להפסיק את העליהום המטורף הזה שיש על בתי ההשקעות, זה גורם נזק לכולם. כיום פשוט לא משתלם להיות בעלים של בית השקעות ולכן ראינו סגירה של בתי השקעות ותהליך של קונסולידציה דרמטי שצימצם את מספר בתי ההשקעות בישראל והקטין את התחרות."
"נכון שבעבר, בימי המפץ הגדול שלאחר ועדת בכר, באמת היו בבתי ההשקעות משכורות ותנאים מופרזים, אבל כיום זה ממש לא המצב. בתי ההשקעות בקושי מצדיקים את הקיום שלהם. צריך להפסיק להרוג את בתי ההשקעות הקטנים והרגולציה צריכה לגרום לחזרה שלהם לשוק על מנת שנראה שוק הון פעיל, דינמי ותחרותי".
- מדד ת"א נדל"ן: ירידה של 5.5% מתחילת השנה, האם זו רק ההתחלה?
- פסגות מציעה לרכוש את פעילות התחבורה הציבורית של רבוע כחול לפי שווי של 338 מיליון שקל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"פרופ' האוזר הוא לא הבעיה וגם לא אף אחד מהרגולטורים האחרים. הבעיה היא שכל התהליך לא מנוהל. אין קשר בין שלושת הרגולטורים ומשרד האוצר הוא אנמי לחלוטין. משרד האוצר הוא זה שצריך היה לתזמן ולחבר בין כולם. הוא זה שצריך לרתום את רשות המסים - כי ברור שהפיתרון חייב יהיה לבוא דרך מערכת המסוי".
הטבות מס לבעלי השליטה
כהן קורא לעודד הנפקות של חברות ישראליות שהעדיפו להנפיק בחוץ - "צריך לעודד חברות ישראליות שהנפיקו בוול סטריט לבצע רישום כפול - והפיתרון צריך יהיה לבוא דרך הרגולציה ודרך המסים. לדעתי צריך לתת הטבות מס לחברות ישראליות שרשומות בחו"ל אם הן ירשמו בבורסה בת"א. למשל, חברה כמו אלקוברה שגייסה בוול סטריט כ-100 מיליון דולר צריכה לקבל תמריץ להירשם בבורסה בת"א, בצורה שבעל השליטה יוכל למכור את המניות שלה פה ולקבל בתמורה הנחה של כ-3% במס".
"בנוסף, צריך לתת הטבות מס לבעלי השליטה בחברות הקטנות והבינוניות, כמו כל ה'יגאל דימרים האלה' (חברות בהן שיעור המניות שנמצא בידי בעל השליטה הוא גבוה מאוד, י.ג.), שתעודד אותם למכור לשוק 20% מההחזקה שלהם בתהליך של 3-5 שנים, אחרת המס שלהם על אחזקה זו - יקפוץ. על מהלך כזה צריך לתת להם הנחה במס. מבחינת המדינה אין דבר יפה מזה - זה כמו הקדמת תקבולי מס, בדומה למה שעשו במקרה של החברות עם הרווחים הכלואים שקיבלו הנחה במס כעידוד לביצוע תשלומי המס".
"ברגע שבמניות כמו דמרי או בחברה תעשייתית כמו חמת תהיה סחורה צפה בהיקף של 50% -60%, כמו בכל מקום נורמלי, יתחיל להיות בהן מסחר, יתחילו להיות יותר הנפקות, יגדל מספר מקומות העבודה והמשק יהנה מצמיחה".
כהן מסכם וטוען ש"יש מספיק כסף בישראל שיכול לקיים את המשק דרך השקעות ישראליות במניות הישראליות. הזרים לא יכנסו לדמרי או לחמת. אלא יכנסו כמו תמיד רק למניות של החברות הגדולות כמו לכיל, לטבע ולבנק הפועלים. מה שצריך זה לעודד את הפעילות במניות השורה השניה והשלישית שבהן השוק כמעט מת. הרי מה זה בורסה? בורסה זו אלוקציה נכונה של ההון במשק - ואם הבורסה לא מצליחה לעשות את הדבר הזה אז המצב שלה הוא לא טוב ובזה צריכים הרגולטורים לטפל".
- 10.אנונימי 10/01/2014 18:15הגב לתגובה זומשכנעים אותך שהם יודעים מה לבחור בבורסה וזה אמנם נכון. למעשה משקיעים את כספנו במה שנוח להם ולקרנות שלהם. ואם נותר בכ"ז משהו בשבילך הם לוקחים גם את זה כעמלה. מוטב להפסיד בשוק החופשי מאשר להפסיד דרך בתי ההשקעות. לפעמים גם מרוויחים.
- 9.אורי 30/12/2013 09:07הגב לתגובה זואין גבול לחוצפה. הרי הספקולנטים הם אלה שמנהלים את הבורסה על גבי קופות הגמל והפנסיה של מעמד העובדים שלהם אין שליטה על הכספים שלהם . . והטבות מבס לבעלי שליטה? למה בכלל שהם ישלמו מס? צריך לשלם להם על כך שהם בעלי שליטה. הוא שאמרנו : אין גבול לחזירות.
- 8.יש למחוק נושא השורט במניות. (ל"ת)מיכאל 30/12/2013 08:48הגב לתגובה זו
- 7.יש להעניש בחומרה את הרצות השורט הארורות. (ל"ת)אמיר 30/12/2013 08:48הגב לתגובה זו
- 6.ברוך 30/12/2013 08:03הגב לתגובה זוהם הופכים את השוק רק לטובתם ולא לכלל הציבור הם הראשונים שזורקים סחורה שכך ניראה השוק היום חברות ענק מצויינות ירדו בגלל הספקולנטים יש לתת להם אצבע משולשת
- 5.יהל 30/12/2013 07:05הגב לתגובה זוכל העולם חוגג ופה איזה ספקולנט יבוא לפה?אבוי לנו כשיהיו ירידות בחו"ל כשהיתה מלחמה בדרום לא ירד ככה
- 4.אנונימי 30/12/2013 00:21הגב לתגובה זויש לשים דגש על הפסקת הקוסולידציה של בתי ההשקעות, ואפילו דרישה לפרוקם למרכיביהם. (ניהול פרטי, פנסיה, קרנות, פרייבט אקויטי).
- 3.איל 29/12/2013 23:25הגב לתגובה זובעלי השליטה בסופו של דבר הם גורם שלילי לבורסה. אין מספיק סחורה ואין מחזורים בגלל זה. בעלי השליטה גם לפעמים בניגוד אינטרסים למשקיע הקטן. ראו האחים עופר שהנפיקו וקנו חזרה חברות בהצעות רכש ב50% ממחירי ההנפקה !! ולחילופין נוחי דנקנר שהשקיע את רוב הדיווידנדים בקניית מניות אידיבי. למה???? לשליטה!!! מיותר לגמרי. בחול רוב החברות הציבוריות ללא שליטה!!!
- 2.25 אחוז מס זו גניבה 29/12/2013 20:28הגב לתגובה זובתי ההשקעות רק רוכבים על הגלים והימורים על דימרים ממש לא מענינים זה לא צמיחה ...מילא היתה אומר חברות נדלן מניב אבל קבלן אינו כזה ואינו מביא שום ערך מוסף לבורסה.
- מיקי 29/12/2013 23:06הגב לתגובה זולהחזיר את השוק לימים הטובים שבו היינו רואים 20 אנשים ליד כל מסך בבנקים
- 1.צריך פשוט להוריד מס בלי כל הפלסף מסביב (ל"ת)סחורה צפה 29/12/2013 19:32הגב לתגובה זו