פרופ' בראזיס: "אז 100 ימים שאין נגיד קבוע בבנק ישראל, אני לא רואה פה איזו קטסטרופה" - מי לדעתה יבחר לבסוף?

בבנק ישראל סופרים 100 ימים בלי נגיד קבוע. פרופ' אליס בראזיס ל-Bizportal: "אפשר להבין את נתניהו שמפחד ולוקח את הזמן"
יעל גרונטמן | (4)

100 ימים חלפו מאז שפרופ' סטנלי פישר עזב את תפקידו כנגדי בנק ישראל ולישראל עדיין לא נבחר נגיד חדש. לעומת זאת בארה"ב צפוי יו"ר הפדרל ריזרב, ברננקי, לסיים את הקדנציה הכפולה בסוף השנה האזרחית, וכבר היום צפוי הנשיא אובמה להכריז על בחירתו בסגנית, ג'נט יילן, כיו"ר הבאה של הפדראל ריזרב. Bizportal שוחח על שני עניינים אלה עם פרופ' אליס בראזיס, ראש מרכז אהרון מאיר לבנקאות במחלקה לכלכלה באוניברסיטת בר אילן, שבעבר גם שימשה כיועצת בבנק ישראל.

לדברי פרופ' בראזיס, "זה לא באמת קטסטרופלי שאין לבנק ישראל נגיד כבר 100 ימים. בנק ישראל לא צריך לקחת כרגע החלטות קרדינליות על מנת לייצב את הכלכלה של מדינת ישראל. ברור שזה שאין לנו נגיד נבחר זה לא דבר תקין, אבל זה גם לא נורא. אפשר להבין את נתניהו שמפחד להחליט ומתעכב בבחירת הנגיד לאחר ששני שמות מצויינים שהעלה - הסתבכו וירדו מהפרק".

"אני משערת שיש לנתניהו כרגע שתי אפשרויות ראליות. האחת היא שמכוח האנרציה, אם ד"ר קרנית פלוג לא עושה טעויות - הוא יקח אותה בסופו של דבר לתפקיד הנגידה הקבועה. למרות שזו לא ההעדפה שלו הוא יודע שזה מה שמצפה ממנו רוב העם. מבחינתו זה יהיה מאוד נוח בתור החלטה שהתקבלה מכוח האנרציה".

פרופ' בראזיס מבקשת להדגיש פרט נוסף, "רוב האנשים לא יודעים שד"ר פלוג רגילה להיות ממלאת מקום במשך תקופה ארוכה ושרק אח"כ ממנים אותה לתפקיד. היא היתה ממלאת מקום ראש מחלקת המחקר של בנק ישראל ורק לאחר תקופה ארוכה היא התמנתה להיות ראש המחלקה בפועל."

"האופציה השניה היא, שנתניהו בינתיים באמת מחפש איזשהו כוכב והוא מרגיש שהוא יכול לחכות עוד עד שימצא האדם הנכון בלי לחץ, כי אין פה נושא שממש בוער. בישראל הבעיות הבוערות לא נמצאות במגרש המוניטרי אלא במגרש הפיסקאלי וזה הרי לא תפקידו של בנק ישראל אלא של האוצר. לכן חסרונו של נגיד נבחר ומכהן זה לא דבר שנראה טוב, אבל זה לא נורא".

"אני לא יודעת למה, אבל ברור שנתניהו מתקשה לבחור את אחד משלושת המועמדים שאישרה ועדת טירקל (בלכר, אקשטיין ומדינה, י.ג.) לתפקיד הנגיד. לדעתי אם הוא היה רוצה אחד מהם - הוא כבר היה מודיע על זה. לי זה נראה מוזר שהוא מתעכב עם ההודעה על הבחירה ולכן אני סבורה שיש סבירות גבוהה יותר שתתרחש אחת משתי האופציות שעליהן דיברתי".

על ד"ר קרנית פלוג אומרת פרופ' בראזיס, "היא פשוט ממשיכה את מדיניותו של פישר. פישר עשה ממש בחוכמה כשהקים את הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, ולכן לא כל ההחלטות יהיו על הכתפיים של פלוג. כלומר לא מחכה לה, או למי שלא יבחר כנגיד בנק ישראל, תפקיד של רגולטור שמצפים ממנו לשינויים גדולים. פישר כבר עשה את השינויים הגדולים שהיו צריכים להעשות על ידי בנק ישראל. ועכשיו על הנגיד הבא רק להמשיך באותו הקו".

"המצב בישראל מנוגד לגמרי למה שקורה כיום בארה"ב שבה המדיניות המוניטרית היא ב'פרונט' של השאלות הקרדינליות של המדינה - האם להמשיך במדיניות הזרמת הכסף, או לא".

"אם הבחירה של הנשיא אובמה לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב היתה בין לארי סאמרס לבין ג'נט יילן, אני מצטרפת להצהרה של כ-250 מרצים בכירים לכלכלה בארה"ב שפירסמו דרישה מהנשיא שלא לבחור את סאמרס לתפקיד במקום היו"ר המכהן, ברננקי. ההתנגדות ללארי סאמרס נובעת מכך שבתקופת הנשיאות של קלינטון הוא זה שהיה אחראי לדה-רגולציה שהובילה למשבר הפיננסי האדיר ב-2008".

"לעומת זאת, יילן צפויה להמשיך את דרכו של ברננקי, שעד עכשיו הוכיחה את עצמה כגורם שעוזר לאושש את הכלכלה האמריקנית מהמשבר. אבל מחכה ליילן החלטה לא פשוטה - מתי ואיך להפסיק את תוכנית רכישות האג"ח הממשלתי, ה-QE3 ואני מאחלת לה שתצליח לעשות זאת בצורה טובה מבלי לגרום לזעזועים בשוק ובמשק האמריקני".

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אורן 10/10/2013 10:07
    הגב לתגובה זו
    מה זו השטות הזו ? זו היתה הערה ממש לא במקום. וכן, אני מקווה שראש הממשלה ימנה אותה בסופו של דבר לתפקיד, לא בגלל כוח ההתמדה (אינרציה) אלא בגלל שהיא פשוט הכי מתאימה.
  • 2.
    בן שלום! (ל"ת)
    מלטף ממצמים 09/10/2013 23:55
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יחזקאל 09/10/2013 15:21
    הגב לתגובה זו
    העלאת הריבית האחרונה פשוט מיותרת ומעמיסה את העול על רוכשי הדירות הצעירים שהיום הם פה ומחר הם שם - אז מי יממן את הפנסיה התקציבית
  • warren_buffet 09/10/2013 16:32
    הגב לתגובה זו
    אתה בכלל מבין מה כתבת, אני לא הצלחתי , סתם אוסף של מילים נבובות, לידיעתך היא הורידה את הריבית לאחרונה, ואיך הגעת לעניין הפנסיה התקציבית ?