למרות המחאות: שום דבר לא עוצר את שוק האנרגיה באלג'ריה
מחאות בסגנון האביב הערבי מטלטלות את ספקית הגז הטבעי השלישית בגודלה באירופה, כאשר אלפי צעירים אלג'יראים יוצאים כעת לרחובות, כדי למחות נגד הנשיא שבשלטון כבר 20 שנה, והכלכלה החלשה שאינה מייצרת מספיק מקומות עבודה. עם זאת, בעוד שהמפגן הציבורי הנדיר של אי שביעות רצון עורר משבר פוליטי במדינה הרודנית, יצוא האנרגיה של המדינה לא שובש.
מה קורה באלג'ריה? המפגינים טוענים כי נשיאם, עבד אלעזיז בוטפליקה, בן ה-82, לא צריך להתמודד על כהונה חמישית בבחירות באפריל. באוטפליקה, שחטף שבץ בשנת 2013 ונראה רק לעתים רחוקות בציבור,"השתיק" מחאות קטנות יותר בעבר כאשר רץ לבחירות ב-2014, על ידי שילוב של תותחי מים לפיזור הפגנות ושיפורים בסובסידיות ובמשכורות, אך הפעם יצטרך הנשיא להתמודד עם המשבר הכלכלי במדינה, כאשר יצואנית הנפט הגדולה ביותר של אפריקה עדיין מתמודדת עם ארבע שנים של מחירי הנפט נמוכים. לפי קרן המטבע הבינלאומית, העתודות של המדינה צפויות לרדת ל-67 מיליארד דולר השנה מ -177 מיליארד דולר ב -2014.
האם יצוא הנפט והגז יושפעו? זה לא סביר. "עם רוב מכריע של מתקני נפט וגז אשר ממוקים באזורים מרוחקים מהמרכזים העירוניים, הסיכון בהפרעה לפעילות הוא נמוך", לדבריו ריקרדו פביאני, אנליסט Energy Aspects. אלג'יריה היא אחת המפיקות הקטנות בארגון אופ"ק, ושואבת כמיליון חביות נפט גולמי ביום. עם זאת, היא מתכננת להגדיל את תפוקת הגז הטבעי, שאותו היא מייצאת באניות ובצינורות לאיטליה ולספרד.
מה ההיסטוריה מלמדת אותנו על אלג'יריה? מלחמת האזרחים במדינה שנמשכה עשור, פרצה לאחר שהצבא ביטל ניצחון בחירות איסלאמי ב-1991, והיתה אכזרית לאזרחים, אך עם זאת, לא הפריעה לתעשיית האנרגיה. חברות זרות, כולל BP Plc, Total SA ו- Repsol SA המשיכו להשקיע בפרויקטים, וצינור העברת הגז לספרד בעלות של 2.3 מיליארד דולר הושלם ב -1996. עם זאת, המדינה אינה חסינה לאיומים ביטחוניים ולראיה המקרה בשנת 2013, בו חמושים איסלאמיסטים המקושרים לאל-קאעדה הרגו 40 עובדים במפעלי הגז "אמנס", המופעלים על ידי סטאטאויל, BP וסונטראך שבבעלות המדינה.
מה ההשפעה על פרויקטים בתחום האנרגיה? אלג'יריה מתכננת לפתח שדות גז יבשתיים וימיים, לבנות בתי זיקוק נוספים ולהגדיל את תפוקת הפטרוכימיה. הרחבה זו תלויה במנהיגות פוליטית יציבה ובחקיקה של חוקים חדשים שימשכו משקיעים זרים. תעשיית האנרגיה של אלג'יריה עברה חילופי חמישה שרים ו-6 מנכ"לים בסונטראך מאז 2010, אך המצב הנוכחי מגביר את הסיכון ל"שיתוק במגזר הנפט והגז וסדרה של פעולות על מנת להרגיע את המפגינים", אמר פביאני. "זה עלול לערער את אותם גורמים שמנסים לבנות מחדש את הענף".
כל הזכויות שמורות לבלומברג 2019.
- 1.האמיתי 05/03/2019 14:02הגב לתגובה זוקחו דוגמא מהולנד סגרה 200 אסדות גז בשבוע. ועוד רשימה ארוכה כמו איטליה.פורטוגל.ניו זינלנד.פלורידה ועוד אסדות הגז מעבר לכסף זה נזק אדיר לסביבה.