
פשיטת רגל
פשיטת רגל מהווה מצב משפטי שבמהות שלו הוא רלוונטי לצורך חלוקת כלל הנכסים של החייב לנושים שלו ושמיטת יתר החובות של החייב שהוא לא יכול לפרוע אותם.
פשיטת רגל מתרחשת בהתאם לבקשה של חייב או בהתאם לבקשה של נושה ובעקבותיה מוענקת הגנה לחייב בדמות הקפאת ההליכים המשפטיים שעומדים נגדו. תאגיד לרוב לא עובר תהליך פשיטת רגל, אלא עובר תהליך פירוק אשר דומה במהותו לתהליך פשיטת רגל, אך תהליך פשיטת רגל רלוונטי בעיקר לאדם שיש לו חובות שהוא לא יכול להחזיר אותם.
פשיטת רגל- מה המשמעות? ישנו אינטרס ציבורי מובהק לכל המוסד של פשיטת רגל וזאת משני טעמים: ראשית כל, בתור חברה אנו מחויבים לאפשר לכל אדם הזדמנות נוספת. אין היגיון בלהתעמר באדם אשר איננו יכול להחזיר את החובות שלו למשך שארית החיים שלו. שנית, אינטרס חברתי נוסף הוא כל מה שנוגע לחלוקת הנכסים שנותרו לחייב בצורה צודקת ויעילה לכל הנושים.
בהתאם לכך, בישראל החוק המרכזי המטפל בהליכי פירוק ופשיטת רגל הוא פקודת פשיטת הרגל התש"מ- 1980. המשרד הממשלתי המופקד על קיום פקודה וכן התקנת התקנות השונות בעקבות פקודה זו הוא משרד המשפטים וזאת בשל העובדה שרשות המיסים לא פעם יכולה לשמש כנושה של חייב מסוים ולכן, הוא לא יכול להיות אחראי על התקנת התקנות של פשיטת רגל שכן, מדובר על ניגוד אינטרסים.
כיצד מתבצע הליך פשיטת רגל? הליך פשיטת רגל הינו הליך במתבצע בכמה שלבים שהם: שלב ראשון הוא שלב הבקשה, הבקשה כוללת בקשת צו כינוס נכסים בידי החייב על עצמו או בידי הנושה על החייב השלב השני הוא מתן צו כינוס נכסים. שלב זה כולל את הקפאת כל ההליכים המשפטיים כנגד החייב וכן הטלת מגבלות כלכליות על החייב ועיכוב היציאה שלו מהארץ על מנת להבטיח את ההתנהלות של ההליך בצורה תקינה. כמו כן, השלב כולל תשלום סכום אגרה חודשי לכונס הנכסים הרשמי, מינוי כונס נחסים לייב, כאשר עד שממנים את כונס הנכסים הרשמי כונס הנכסים של תיק פשיטת הרגל יהיה ממונה על התיק השלב השלישי הוא שלב כינוס הנכסים. שלב זה כולל ניהול חקירה על יד כונס הנכסים אשר בודקת את כל הנכסים שעומדים לרשות החייב, ביטול הענקות נכסים שביצע החייב שלא כדין סמוך לשפיטת רגל, סיכום קופת פשיטת רגל הכוללת את כלל הנכסים של החייב מול כלל החובות שלו. השלב הרביעי הוא שלב חלוקת הנכסים לנושים. מדובר על שלב שבו מגיעים עם מרבית הנושים של החייב להסדר באספת נושים שבה דנים על פירעון החוב. חלוקת הנכסים תתבצע בהתאם לשתי עקרונות: עקרון השוויון בין הנושים ובעקרון המדרגות. בשלב האחרון החייב לקבל הפטר פשיטת רגל ויפתח דף חדש בחייו.
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
עו"ד עבור הליך פשיטת רגל- כיצד בוחרים? בכדי להשיג את המקסימום בתהליך פשיטת רגל ובכדי שהוא יתנהל בצורה הטובה ביותר, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום. אחד הבולטים שבהם בישראל הוא גלעד נרקיס. עורך דין כמוהו יכול לסייע לחייב לקבל את התוצאות הכספיות הטובות ביותר עבורו ויאפשר לו לפתוח דף חדש בחיים. מכיוון שכיום ניתן למצוא לא מעט עורכי דין העוסקים בתחום פשיטת רגל, הנה כמה פרמטרים שיסייעו לכם לבחור את עורך הדין הנכון: ראשית כל, חשוב לבחור בעורך דין בעל מוניטין בתחום, אשר ידוע כי השיג ללקוחות שלו את הטוב ביותר בתחום הסדר חובות והליך פשיטת רגל. לכן, חשוב לקבל המלצות מלקוחות. שנית, חשוב לקרוא אודות עורך הדין ולברר מהו הותק והניסיון שיש לו בתחום זה.