קול ברמה
צילום: יח"צ

הדרת הנשים ב'קול ברמה': תוך חצי שנה יבוטלו ההגבלות על נשים בשידורי התחנה

דוח שהוגש הבוקר ליועהמ"ש ממליץ כי על הרשות השנייה ו'קול ברמה' להגיע לפתרון הבעיה ולהפסקת הדרת הנשים בשידורי התחנה ובעבודה בה
אלכסנדר כץ | (1)

לפני חודשיים הצהירה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד שרית דנה, העומדת בראש צוות הבדיקה של משרד המשפטים,, כי הוא צפוי להמליץ על ביטול כל מגבלה להשמעת נשים בשידורי תחנת הרדיו האזורית 'קול ברמה'. היום (יום ד') התקבלו ההמלצות הרשמיות של הוועדה, שמאשרות את דבריה של עו"ד דנה, ומטילות על הרשות השנייה והתחנה להגיע לפתרון הבעיה שיוביל להפסקת הדרתן של נשים משידורי 'קול ברמה' ומעבודה בתחנה. מזה כשנתיים שמנהלים ארגוניים חברתיים שונים מאבק בהדרת הנשים משידורי התחנה, שפועלת בפיקוחה של הרשות השנייה, שגילתה לאורך השנים אוזלת יד. התחנה מעלה נשים לשידור בשעות מוגבלות בלבד, וזאת בהוראת הוועדה הרוחנית המפקחת עליה.

בדוח של הצוות המשרדי לבחינת תופעת הדרת הנשים במרחב הציבורי, שהוגש ליועץ המשפטי לממשלה, נכתב כי "הסדרי השידור הנוהגים כרגע בתחנת הרדיו 'קול ברמה' גוררים פגיעה בזכויות היסוד לכבוד, לשוויון ולחופש הביטוי ומנוגדים להוראות חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים, בכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים". עוד ציין הדוח כי "הצוות לא השתכנע כי ישנה הצדקה עניינית מספקת להגבלות המוטלות על יכולתן של נשים להשתתף בתכניות הפתוחות למאזינים. על כן, עמדתנו היא כי על מגבלות אלו להיות מוסרות בתוך תקופה של 6 חודשים לכל היותר".

הדוח גם ממליץ לבטל את "הסירוב הגורף להעסיק נשים בתפקידי שדרניות" שמנוגד לדבריו לדין ומהווה הפרה של הוראות חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה.

הנקודה המעניינת ביותר, נוגעת כמובן להשמעת נשים בתחנה: "מדיניות התחנה הנוכחית שעודה מגבילה את השמעתן של נשים, אם בתכניות הפתוחות בפני מאזינים ואם בכלל, היא מדיניות מפלה הגוררת פגיעה בזכויות היסוד לכבוד, לשוויון ולחופש הביטוי. יש לפיכך להביא להפסקתה". הצוות קבע עם זאת, כי "לכל היותר ניתן לשקול לקבוע כי מיעוטן של שעות השידור ייוחד לגברים בלבד, כך שרק בשעות אלה לא תושמענה נשים ויינתן מענה גם לציבור המאזינים האדוק".

"הצוות סבר", כך נכתב, "כי בשלב ראשון יש לאפשר לרשות השנייה להמשיך ולמצות את המהלך מול התחנה, שהתבסס עד היום על הנחיות רגולטוריות הדרגתיות הידברות ושיתוף פעולה מועיל בין הרגולטור לבין התחנה. יחד עם זאת, הצוות סבור שמהלך ההדברות צריך להגיע לכלל סיום בתקופה הקרובה באופן שבתוך 6 חודשים מיום אימוצו של דו"ח זה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, ככל שיאומץ, יחדלו להתקיים הסדרי השידור המפלים".

בדוח נמתחת ביקורת על הנהלת התחנה, שלא הציגה נימוק מספק שיצדיק את הדרת הנשים משידוריה. "יש לדחות את הטענה לפיה אי השמעתן של נשים מתחייבת מאופייה של התחנה כתחנה ייעודית למגזר הספרדי תורני, כפי שהוגדר בזיכיון. בהתאם לעמדה העקרונית כפי שתוארה בחלק הכללי, איננו סבורים כי בכוחה של ההגנה על הייחודיות המגזרית של מגזר זה להצדיק פגיעה בוטה בגרעין הזכויות החוקתיות לכבוד האדם ולשוויון... הובהר שלא קיים איסור הלכתי מפורש על השמעת נשים, החורג מגדרי האיסור ההלכתי על השמעת שירת נשים", נכתב בדוח. "חוות דעת הלכתית של כבוד הרב עובדיה יוסף שהועברהלעיוננו על ידי התחנה, קובעת בפירוש כי האיסור על השמעת נשים אינו בגדר איסור הלכתי אלא 'הידור' בלבד".

גם הטענה כי הסרת המגבלה על השמעת נשים, תוביל לבריחת מאזינים, זכתה לביקורת מצידו של הצוות הבודק: "הצוות לא סבר שיש לקבל טענה זו, לא במישור העובדתי ולא במישור הנורמטיבי. מבחינה עובדתית, אין כל נתון המעיד על כך כי מאז החלה התחנה להשמיע נשים, זו חוותה פגיעה כלכלית ניכרת כלשהי בפעילותה. על פי סקר TGI עולה כי מאז חויבה התחנה להשמיע נשים הראה כי חלה דווקא עליה מסוימת בשיעור ההאזנה לתחנה".

מהרשות השנייה נמסר: "הרשות קיבלה את הדוח ברגעים אלה. הרשות תלמד את הדוח ותבחן את הנושאים העולים בו". מרדיו קול ברמה נמסר: "על פי חוקי וכללי הרשות השנייה, תחנת קול ברמה מעלה מדי יום נשים לשידור".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    פלם 12/05/2013 03:00
    הגב לתגובה זו
    ה יעזור לנו אתם עוד תראו תראו