
על בחירות ורוחות מלחמה בדרום: "שלי יחימוביץ' ויאיר לפיד מנסים למזער נזקים"
מבצע 'עמוד ענן' שהחל שלשום (יום ד') אחר הצהריים, "דפק" את אסטרטגיית הקמפיין של לא מעט מפלגות, בעיקר של מפלגת העבודה ו'יש עתיד', שבנו על קמפיין אזרחי-חברתי, ומוצאות עצמן עם סדר יום שהפך בתוך דקות לביטחוני, חודשיים לפני מועד ההליכה לקלפי.
בינתיים מי שיכול לחכך ידיו בהנאה הם ראש הממשלה בנימין נתניהו והליכוד, ושר הביטחון אהוד ברק, ומפלגתו 'עצמאות', שחששו מקמפיין חברתי. מי שצריך לדאוג הם יאיר לפיד, ובעיקר שלי יחימוביץ' ומפלגת העבודה.
יועץ התקשורת אביב בושינסקי, שמרצה בקורס לניהול משברים בקריה האקדמית אונו, מאמין כי "מי שהשלה עצמו שילך על קמפיין חברתי בלבד - טעה". לדבריו, "האירועים תפסו את שלי יחימוביץ' בשיא חולשתה. היא יוצאת לתקשורת ומברכת את הפעולה, מה שגורם לאנשים לשאול - 'מי זו שלי'. זו נורה אדומה לח"כ יחימוביץ', שהמצב הופך אותה ללא רלוונטית בתחום הביטחוני, ונטולת קאדר בתחום הביטחוני".
בושינסקי מציין כי "יחימוביץ' אומרת שהיא באה להחליף את השלטון, והיא חייבת להתעסק בסוגיות הביטחוניות, מה שבפועל הופך לעקב אכילס עבורה. היא מקיימת קמפיין פרסונאלי שפוגע בה כעת עוד יותר. גרוע יותר שיש לה בעיה עם חברי מפלגתה פואד שהוא כבר לא אוטוריטה ביטחונית, ולעמיר פרץ שיש בעיה תדמיתית בנושא, אבל גם עם הכלים הצולעים האלה, היא הייתה צריכה לשלוח אותם הרבה יותר לקדמת הבמה ולדבר".
בושינסקי, שהיה יועצו של נתניהו בעבר, מציין את ההתמודדות של הבוס שלו לשעבר נגד אריק שרון, לקראת בחירות 2003. "נתניהו התמודד נגד שרון זמן קצר לאחר מבצע חומת מגן, והוא ידע שבסוגיית הביטחון הוא לא יכול לתת פייט לשרון, אז הוא הלך על התחום הכלכלי. ניסינו לדבר על המצב הכלכלי ותמיד הנושאים הביטחוניים הפכו את הקמפיין ללא רלוונטי. באותו יום בחירות לראשות הליכוד, היה הפיגוע בבית שאן. שרון לקח את הבחירות".
דווקא המצב הנוכחי, פוגע פחות ביאיר לפיד, להערכת בושינסקי. "הוא עוד הצליח לשלוח את יעקב פרי לאולפנים, אבל יש לציין כי אף אחד לא מצפה מיאיר לפיד להפוך למפלגת שלטון, אלא שאולי יהפוך לחבר בכיר בקואליציה, לכן הציפייה שלו להתמודדות עם כל הסוגיות שונה מהציפייה ממפלגת העבודה, שמתיימרת להיות מפלגת שלטון".
היועץ האסטרטגי רוני רימון, שותף במשרד רימון כהן שינקמן, ומי שהיה בעברו יועצו התקשורתי של נתניהו, דווקא לא מאמין שהמצב הנוכחי הוא מכת מוות לקמפיינים התקשורתיים והאסטרטגיים של אותן מפלגות שהתחום החברתי-אזרחי הוא "כוס התה שלהן".
"יחימוביץ' ולפיד עושים מה שהם צריכים לעשות", מעריך רימון, "אולי זה לא בהכרח יעזור להם. הם צריכים להעביר את התודעה מלחימה מלחימה פרטית של נתניהו וברק ללחימה לאומית, ואז למהול את הסיטואציה ולהראות שבקטע הזה כל העם מאוחד. הם מנסים למזער נזקים מבחינתם על ידי כך שהם מצטיירים כפטריוטים. גם שלי וגם יאיר כל הזמן בקמפיין שלהם מושכים ימינה - שלי על ידי תמיכה בהתנחלויות, ויאיר שפתח את קמפיין הבחירות שלו באריאל".
רימון מזכיר אירועים ביטחוניים בעבר, שקרו לפני בחירות, ולוו דווקא עזרו לגורמים המעורבים. האירוע האקטואלי ביותר, היה לפני הבחירות הקודמות ב-2009. "היה חודש לחימה ששינה את כל סדר היום הפוליטי, ומבצע עופרת יצוקה הסתיים בערך 3 שבועות לפני הבחירות", הוא מספר. "כשהייתה הלחימה ב-2009, מפלגת העבודה בראשות שר הביטחון אז והיום אהוד ברק, זינקה ל-18 מנדטים כשהיו לה לפני כן בסקרים 11 מנדטים, ובסוף קיבלה בבחירות 13". דוגמא למציאות המתעתעת, היא מלחמת לבנון השנייה: "אם היו עושים סקר ביום-יומיים הראשונים של המלחמה ביולי 2006, ראש הממשלה אהוד אולמרט היה מלך ישראל. אבל בסוף - את הכסף סופרים כמובן במדרגות".
נקודות האור מבחינת לפיד ויחימוביץ', לדברי רימון, הן הזמן שבין סיום הלחימה, ליום הבחירות עצמו. "סדר היום כלכלי-חברתי הפך בתוך דקות למדיני-ביטחוני, אבל יש סיכוי שהוא יחזור סדר יום אזרחי. אחת הטעויות שאנשים עושים, היא שיש אירוע כזה והם מתייחסים אליו כאילו הבחירות מחר. כרגע המצב עוזר לברק ולנתניהו, ואם יעשו סקר אז מצבם של ראש הממשלה ושר הביטחון ישתפר. אם הקרבות ישככו, התמיכה בהם עשויה גם לרדת. יחימוביץ' ולפיד מנסים למזער נזקים".
כמובן, שמצבם הפוליטי-תקשורתי של הליכוד בראשות נתניהו, ושל העצמאות בראשות ברק, תלויה בתוצאות המבצע: "אם הוא ייחשב לחיובי, אז זה יוסיף נקודות רבות לנתניהו וברק. אם יהיה כישלון, זה יגרע מהם נקודות. הדוגמא היא מבצע ענבי זעם בכפר כנא בדרום לבנון ב-1996, אז נהרגו בטעות כ-100 אזרחים, מה שהוביל את ערביי ישראל "להעניש" את שמעון פרס, שהפסיד את הבחירות (יש לציין כי במערכת הפוליטית מציינים גם את הפיגועים באותה תקופה כגורם שהוביל להפסדו של פרס לנתניהו, א"כ). בכל מקרה, יש לציין כי כל מבצע צבאי חיזק בדרך כלל את הימין, או את השלטון באותה תקופה".
אז מה יחימוביץ' צריכה לעשות? "להמר, וגם לפיד צריך", עונה בושינסקי. כולם מעריכים שהמערכה הזאת תסתיים באיזשהו שלב, לקראת המערכה הבאה. צריך להגיד שזה לא הפיתרון הטוטאלי למצב. אולי לא להגיד את זה עכשיו שאנשינו חשופים בעורף, אבל בהחלט צריך להיות אלה שאומרים כי לא הגענו פה לנקודה סופית".
ומה ברק ונתניהו צריכים לעשות? "ברק מביא תוצאה טובה במגרש שלו, דבר שיעזור לו לעבור את אחוז החסימה, כי הציבור כנראה חושב שבאמת 'יש מבוגר אחראי'. אם הייתי נתניהו, הייתי מנסה ללכת פוליטית עוד קצת. ככל שהמבצע יצליח, לחבק יותר ויותר את ברק - זה יהפוך לנכס אלקטוראלי, נתניהו מנהיג טוב, ברק שר ביטחון טוב".
- 2.יוני 24 19/11/2012 11:39הגב לתגובה זואני שואל את עצמי בצפייה בטלוויזיה אל מי מאשימים בזמן קסאמים בדרום. אני לפעמים מאשים את עצמי, מה אתכם?
- 1.ניר 16/11/2012 10:18הגב לתגובה זוכל הכבוד ליאיר ולשלי ששמו את החשבונות הפוליטיים בצד ופועלים לאחדות ולתמיכה בצה"ל ובתושבי ישראל שתחת אש. זה לא הזמן לניתוחים פוליטיים ואם המבצע יגרום לציבור להבין שביבי וברק צריכים לידם את לפיד כמבוגר האחראי שיגרום להם לפעול נגד החמאס גם באמצעות מו"מ עם אבו מאזן.
- גוני 18/11/2012 00:39הגב לתגובה זוהצחקת אותי. אולי מנחה תוכניות ילדים אחרי קדנציה קצרה בכנסת