בנק ישראל על העובדים במשק: יותר משכילים מהממוצע ב-OECD - אבל מיומנים פחות
בנק ישראל פרסם היום (ג') מחקר לגבי מיומנויות היסוד של העובדים בישראל והפיריון בענפי המשק, ממנו לא עולה תמונה מעודדת לגבי שוק התעסוקה המקומי.
בנק ישראל מצא כי פריון העבודה (התוצר לעובד) בישראל נמוך ב-14% מהממוצע במדינות המפותחות והוא נמוך במיוחד בענפי תעשייה המוכרים לשוק המקומי ובענפים הבלתי סחירים. "פער הפריון בשירותי האירוח והאוכל, בענף הבנייה ובענפי המסחר מרים את התרומה השלילית הגדולה ביותר לפער הפריון הכללי. לעומת זאת, פריון העבודה בתעשיית האלקטרוניקה גבוה מהממוצע ב-OECD ומקטין את הבדלי הפריון בין ישראל לשאר המדינות המפותחות", כתבו בבנק ישראל.
מיומנות העובדים בישראל נמוכה בהשוואה בינלאומית בשלושת התחומים שנבדקו בסקר מיומנויות בוגרים, שממצאים ראשונים ממנו פורסמו לאחרונה על ידי הלמ"ס. זאת למרות ששיעור בעלי תארים אקדמאיים בישראל גבוה יותר. "ממצא זה מעיד שמיומנויות העובדים, ובפרט יכולותיהם הקוגניטיביות, אינן נגזרות משנות הלימוד בלבד אלא גם מאיכות החינוך וכן ממשתנים אישיים וסביבתיים אחרים".
פער הפריון לרעת ישראל גבוה יותר בענפים שבהם נחיתות המיומנויות משמעותית יותר. ממצא זה בולט בהשוואה ממוקדת בין ענפים שתרומתם לפריון חיובית - ענפי תעשייה בעלי שיעור יצוא גבוה - לענפים שתרומתם לפריון שלילית במיוחד: המיומנות נחותה במיוחד בבנייה ובמסחר, והיא נחותה גם באותם ענפי תעשייה המתאפיינים בשיעור יצוא נמוך, אף כי שיעור האקדמאים בענפים אלה גבוה לעומת שיעורם ב-OECD.
מיומנות דומה בענפי יצוא לפי בנק ישראל, המיומנות בישראל דומה למיומנות ב-OECD בענפי התעשייה שיש להם שיעור יצוא גבוה - ענפים עם פריון גבוה יחסית ל-OECD, ובענף האירוח והאוכל. "בענף שירותי האירוח והאוכל הרכב העובדים בישראל שונה מבמרבית מדינות ה-OECD: הוא כולל יותר צעירים במשרות זמניות, בין השאר תוך כדי לימודים אקדמיים. עובדים אלה מתאפיינים במיומנויות קוגניטיביות גבוהות, אך התמקצעותם ושכרם נמוכים והפריון היחסי שלהם במהלך עבודתם הזמנית נמוך".
הפיגור בפריון צפוי להתמיד "רוב הממצאים מלמדים שמיומנות העובדים נחותה יחסית בענפים שהפריון בהם נמוך יחסית. תוצאות אלה עומדות בעינן גם כאשר בוחנים את תוצאות המבחנים של עובדים בני 25-35: בענפים שמציגים בעיית פריון קיים אותו פער מיומנויות למול מדינות ה-OECD גם בקרב עובדים בראשית דרכם בשוק העבודה - כלומר הנחיתות במיומנות אינה נובעת רק משחיקה אפשרית של המיומנויות בעקבות אופי הפעילות והפריון הנמוך לעובד. יתר על כן, הממצאים מעידים כי אין זה סביר לצפות שהפריון היחסי של ישראל ישתפר הודות להשתלבות עובדים בעלי מיומנויות גבוהות יותר, כיוון שזרם העובדים החדשים בישראל אינו איכותי מקודמיו יותר מכפי שזרם העובדים החדשים ב-OECD איכותי מקודמיו; הפיגור בפריון צפוי להתמיד אם לא יחול שינוי של ממש במיומנות העובדים".
בנק ישראל מצא כי שנדרש שיפור ממשי באיכות ההשכלה בישראל כדי להגדיל את היצע העובדים המיומנים. "לפי הגישה הרווחת בספרות הכלכלית, ההשקעה היעילה ביותר במיומנויות יסוד קוגניטיביות מתקבלת באמצעות חינוך בגיל צעיר במיוחד (הגיל הרך וגיל בית הספר היסודי), ומומלץ לאמץ גישה זו.
בבק ישראל מתריעים כי הכלים שהממשלה מפעילה לאורך השנים כדי לתמוך בענפי המשק מתמקדים בענפים הסחירים ובפרט בטכנולוגיה העילית אך הענפים הבלתי סחירים, ענפים שמוכרים מטבעם רק לשוק המקומי, כגון הבנייה, המסחר והשירותים, מעסיקים עובדים בעלי מיומנות נמוכה וזוכים לתמיכה מועטה בלבד. מדיניות כללית לשיפור מיומנויותיהם של ילדים ובוגרים מהרובד הנמוך, לצד צעדים להגברת התחרות והחדשנות בענפים שנותרו מאחור, עשויים לתרום למיצוי חלק משמעותי מפוטנציאל הצמיחה שטמון בענפים המוכרים לשוק המקומי ולהגדלת הרווחה הכלכלית בטווח הארוך.
- 4.בא 19/07/2016 12:46הגב לתגובה זובשביל מוצר עם מחיר פקטיבי כמו דירת שיכון . וזה במקום להיות עם הילדים ולחנך אותם . ותודה לביבי על הניהול הזה .
- 3.החינוך בארץ מלא סקסיזם גזענות ואהבת ניהול (ל"ת)עדיף להתרחק 19/07/2016 12:10הגב לתגובה זו
- 2.מדוכאים יותר מושחתים יותר עובדים יותר שעות (ל"ת)צריך כחלון 19/07/2016 12:09הגב לתגובה זו
- 1.מישו 19/07/2016 12:04הגב לתגובה זוזה כי עובדים יותר מדי בשבוע אם היו עובדים 7 שעות, היו מספיקים יותר, מרוב שעות הזמן נמרח ואנשים כבר לא מסוגלים לחשוב