מנתחים את הדאו: מה גרם למימוש ומאיזה מניות רצוי להתרחק כעת?
עונת דוחות חלשה מהתחזיות מספקת רקע מתאים למהלך מימושי הרווחים במדד הדאו ג'ונס, שבינתיים מסתכם בירידה של 5% מרמות השיא לרמה של 14,900 נק'. עם זאת, דווקא מגמת עליית התשואות המחודשת, היא זו שדחפה מטה את מדדי המניות מרמות השיא והעלתה את התנודתיות.
מדד הדאו מצטרף למימושים בהובלת מניות הטלקום, המזון והאנרגיה - מגמת עליית התשואות שהחלה במאי 2013, פגעה תחילה בביצועיהם של ענפים, המשמשים מסורתית כתחליף לאג"ח, כמו תשתיות וריטים. זאת, היות ותשואת הדיבידנד הגבוהה שלהם (5% בממוצע) משמשת כאלטרנטיבה לתשואות האג"ח. אמנם, עד לפני חודש מגמה זו פסחה במידה רבה מעל מדד הדאו כיוון שאינו חשוף ישירות לענפים אלו, אך היותו עשיר במניות ערך בוגרות ונושאות דיבידנד, גם תימחורן של אלה נפגע לאחרונה, בהובלת מימושי הרווחים בענקיות הטלקום, המזון והאנרגיה במדד.
פחות קונים, יותר מוכרים
צריך לזכור, כי גם לאחר עליית התשואות רמות אלו נחשבות נמוכות באופן היסטורי. מלבד זאת, דינמיקת הקונים והמוכרים בשוקי האג"ח נהפכה בעייתית וקשה לחיזוי. זאת מכיוון שהשחקן הראשי, שהוא גם הבמאי (ברננקי), צפוי להפסיק את התערבותו הארוכה והמאסיבית בשוקי האג"ח, במהלך שעשוי לייצר לחץ נוסף על מחירי האג"ח.
אפל יכולה לעזור
בשנה שעברה הועלתה הספקולציה כי אפל תצטרף למדד הדאו, אך המהלך לא יצא לפועל. גם אם אפל הייתה מבצעת בזמנו ספליט של 1 ל-2 או ל-3, זה היה כנראה מאוחר מדי, כיוון שמחירה הגיע ל-700 דולרים. כיום, ניתן להעריך כי אם הרעיון היה עולה, הטיעונים להכנסתה של מניית אפל למדד היו הולמים ורלוונטיים מתמיד.
לסיכום, מניות וענפים המאופיינים בתשואות דיבידנד גבוהות מהממוצעעם שיעור גבוה ביחס לרווח הנקי (Payout Ratio), כמו תשתיות, נדל"ן מניב, טלקום וחלק ממניות המזון והבריאות, צפויות להישאר מאחור כל עוד תימשך עליית התשואות.
כמו כן, בהתייחס לטווח הקצר, היות והשפעת ענפים אלו שלילית ומשקלם גבוה יחסית במדדים העיקריים יש צורך לאזנם. לשם כך, ייתכן והפעילים יעדיפו מניות מענפים שרגישים פחות לעליית תשואות כמו מניות מענף הטכנולוגיה, אך משקלה הגדול של IBM במדד (9.4%) מגמד את ביצועי 4 האחרות (6.1%).
כדאי לדעת כי חלק מהתעודות המובילות על ענף הטכנולוגיה כמו XLK כוללות את אפל במשקל של 15%, ואת חברות הטלקום המובילות כמו Verizon ו AT&T שמשקלן כ-10%.