שטייניץ: "ועדת הכספים לא יכולה לפעול על בסיס התלהמות ופופוליזם"

שר האוצר לשעבר אמרת את הדברים במסגרת כנס איגוד החברות הציבוריות. "אני מקוה שהממשלה והכנסת יפעלו שלא מאינטואיציה"
חן דרסינובר | (14)

כהונתו של שר האוצר לשעבר ד"ר יובל שטייניץ, כיום השר לנושאים אסטרטגיים, לענייני מודיעין ולעניינים בינלאומיים התקבלה בתגובות מעורבות בשוק ההון הישראלי. מחד גיסא, שטייניץ הצליח לנווט את ספינת המשק במים סוערים ובמשבר כלכלי חמור מעין כמוהו, אולם מאידך הדעות חלוקות בכל הנוגע לתרומתו של שטייניץ לצמיחה, ואף מבקרים באופן נחרץ את פריצת יעד הגירעון שבגינן הציבור סובל עתה מגזירות כלכליות. שר האוצר לשעבר נאם היום (ב') במסגרת האסיפה הכללית של איגוד החברות במלון דן בת"א.

לדברי שטייניץ, "צמיחה והשקעות הם הדבר העיקרי. אנחנו חייבים לייצר סביבה שמעודדת השקעות כי זה הקטר שמניע את כל המשק. השקעות יוצרות צמיחה וצמיחה מקטינה אבטלה. מבחינת צמיחה מצבנו לכאורה לא רע. בשלוש השנים האחרונות הכלכלה הישראלית צמחה יותר מכל כלכלה מערבית אחרת. גם בשנת 2013 הצמיחה בישראל תהיה הכי גבוהה במערב. זה מובטח בגלל תרומת הגז של מאגר תמר. בעבר לא ידענו להעריך את תרומת הגז בצורה נכונה, ונו מעריכים כעת כי הזרמת הגז תוסיף בין 1%-1.5% לצמיחה. הצמיחה השנה תהיה מעל ל-4% בין 4%-4.5%. בשנת 2012 איבדנו הצמיחה ירדה בגלל היעלמות פתאומית ובלתי צפויה לכן צמחנו במקום ב-4.2% ב-3.2%".

שטייניץ התייחס לצמיחה החזויה בשנה הקרובה ובשנים הבאות. לדבריו, "בשנת 2013 אנחנו נראה תוספת לצמיחה ומובטחת צמיחה סבירה למשק הישראלי. השאלה הגדולה כמובן מה קורה הלאה מה יהיה שיעור הצמיחה בשנת 2014? מה יקרה בשנים הקרובות 2014, 2015 ו-2016? לגז יש תרומה חיובית וגם השלכות שליליות. עיקר הצמיחה אינו נובע ממאגרי גז, אלא כפועל יוצא מהגדלת ההשקעות בתעשייה הריאלית בייצוא, וזה מה שמגדיל את הפרודקטיביות של המשק בטווח הארוך".

שטייניץ התייחס לרפורמות ולשינויים שנעשים במשק הישראלי. לדבריו, "אני מאוד בעד שינויים ורפורמות במשק גם במגזר העסקי. אולם, אני נגד שינויים שנובעים מפופוליזם או התלהמות ושנעשים ללא בחינה רצינית. נדמה לי שאי קביעת מדיניות כלכלית, כמו גם טיפול במגזר הציבורי ללא בחינה יסודית הם סכנה למשק הישראלי".

"אם אנחנו רציניים אי אפשר לחוקק על סמך פופוליזם"

שטייניץ עבר לדבר על חוק הריכוזיות והדיון בועדת הכספים ביחס הגבלת המבנה הפירמידיאלי לשתי שכבות. לדבריו, "אני יזמתי את הקמת ועדת הריכוזיות. מדוע קמה הועדה הזו? משום שהייתה לי כשר אוצר בעיה עם קיום פירמידות רב שכבתיות. אידיאולוגיה כלכלית היא דבר חיוני, אולם צריך להוציא אותה אל הפועל בצורה יעילה ותוך צמצום נזקים עקיפים. אינטואיציה אין בה די. הייתה לי אינטואיציה לטיפול בריכוזיות, אחרי האינטואיציה באה הבחינה המעמיקה. הקמנו ועדה, מינינו את חיים שני שהיה מנכ"ל נייס, והוועדה כללה רגולטורים שונים ופרופסורים למימון".

"הדבר האחרון שעלה בדעתי היא להחליט בנושאים כלאחר יד. הייתי חייב לבצע בדיקה לעומק של העניין. הוועדה הזו שמעה מומחי אקדמיה בארץ ובחו"ל, את כל המגזרים במשק ולאחר כשנה היא הגישה דו"ח. ראש הממשלה נתניהו אומנם נתן המדט אך אין בכך די. הדו"ח הזה הפך להצעת חוק שאני הגשתי לממשלה ואני אומר לכם את האמת שבממשלת ישראל עומדים אנשים מוכשרים מאוד אין לאותם אנשים את היכולת לבצע את הבדיקה המעמיקה שביצעה הוועדה".

בסופו של דבר יש את האידיאולוגיה הכלכלית וגם לכנסת. בסופו של דבר אם אנחנו רציניים אי אפשר לחוקק על סמך פופוליזם, התלהמות או הלך רוח בתקשורת. אני לא עוקב מקרוב אחר הדיונים, נראה לי מוזר מאוד אם כתוצאה מאינטואיציה יחולו שינויים מקיפים בעקבות המלצות של ועדה מבלי שהדבר הזה נבחן לעומק. אני מזהיר ואומר שממשלה וכנסת צריכות לקבוע כיוון, פוליטיקאי ללא אידיאולוגיה מתקשה לתת ערך מוסף ולהנהיג".

"המיסוי על הגז והנפט לפני ששינסקי היה מהנמוכים בעולם"

שטייניץ ציין כי ההחלטה לטפל בריכוזיות החלה במסגרת הדיונים במשרד האוצר. לדבריו, "ההחלטה לטפל בריכוזיות לא התחילה לא בכנסת ולא במחאה, המנדט והדיונים התחילו אצלי במשרד האוצר. ההחלטה הייתה שיש בעיה של ריכוזיות, אנחנו רוצים לטפל בה בשכל ולא לשפוך את התינוק עם מי האמבטיה. אנחנו רוצים לטפל בבעיה כדי שהתוצאה תהיה חיובית ולא שלילית. אם אחרי האינטואיציה הראשונית שלך אתה מקים ועדה אתה מגביר את הסיכוי לעשות טוב ולהימנע מטעויות".

שטייניץ עבר להתייחס לחוק לעידוד השקעות הון ולביקורת הציבורית כלפיו. לדבריו, "החלטנו לחוקק חוק עידוד השקעות הון חדש והקמתי לצורך כך ועדה. צוות הוועדה החליט לתמרץ משמעותית תשתיות בפריפריה ובמרכז ובחנה במשך כשנה מהו שיעור המס הנכון. ביטלנו את ההטבות לחברות שכורות משאבי טבע וביטלנו את המסלול של 0% מס שחוקק ב-2010".

"גם היום אני שומע שיש נטייה או כוונה להגדיל את שיעורי המס, הדברים הללו מחייבים בחינה יסודית ולא יהיה נכון לשנות חוק שנתיים לאחר שחוקק. כל שינוי דורש בחינה מעמיקה כדי שלא ייגרמו נזקים. הייתה לי הבנה ואינטואיציה מאוד ברורה שמדינת ישראל לא יכולה עם שיעור המיסוי הכי נמוך על משאבי גז ונפט" גיליתי לאחר שבחנתי את הנושא שחלקו של הציבור עומד דה פאקטו על 21%-22% - הכי נמוך בכל העולם, ומשכך הגעתי למסקנה כי צריך להעלות את זה לרמה המקובלת".

"לאור האמור, הקמתי את ועדת ששינסקי. לא ביצעתי את השינוי שלי כלאחר יד, הוועדה שמעה מומחים מהארץ ומהעולם ולאחר בדיקות ובדיקות נוספות גובשו ההמלצות. חלק מהאחריות זה להבין שבצד האינטואיציה חייבים ככל שהדבר מתאפשר לבדוק את הדברים לעומקם. וועדה בכנסת לא יכולה להחליף את ועדת הריכוזיות ואת ועדת ששינסקי לבחינה יסודית".

"אנחנו חיים באווירה פופוליסטית נגד המגזר העסקי"

שטייניץ עבר לדבר על הביקורת הציבוריתעל בכירי החברות הציבוריות והמגזר העסקי. לדבריו, "אני עוקב בדאגה רבה אחר הדברים בשנתיים האחרונות, וניכר כי ישנה אווירה פופוליסטית כנגד המגזר העסקי. לא נכון שועדה בכנסת פועלת מהתלהמות ופופוליזם והלכי הרוח ברחוב ובתקשורת תוך כדי דחיקה הצידה של הבחינה המקצועית הנדרשת".

"אני לא טוען שתפקידה של הממשלה ושל ראש הממשלה וגם ועדות בכנסת הוא שולי. אני בטוח שהתפקיד הוא חשוב מאוד. מרבית האנשים במשרד האוצר חשבו שזה מאבק שאין לו סיכוי אבל בכל זאת הקמנו את ועדת ששינסקי. אנחנו נזכה כתוצאה מהחוק לכ-400 מיליארד שקל. יש לנו מגזר פרטי מצויין עם רוח של יזמות וחדשנות בכל התחומים. אנחנו צריכים להיות מאוד זהירים ולא לפגוע ביזמות ובהשקעות. היה גידול דרמטי בהשקעות בכלכלה הריאלית בישראל משנת 2010 עד שנת 2012".

"במצטבר, היה ריבאונד בשנים 2010-2011 הגידול אצלנו בהשקעות היה גבוה אפילו מסין. אנחנו חייבים לשמור על הרמה הגבוהה של ההשקעות. חייבים לקבל החלטות בשיקול דעת אחרי בחינה יסודית ומעמיקה אם נפעל כך נוכל להצעיד את המשק קדימה. אם נקבל החלטות רק על פי אינטואיציה אנחנו עלולים לעשות טעויות וטעויות כבדות. אני לא תמים אבל צריך לשמור על רכיב משמעותי של רציונאליות ואני מקווה שהממשלה והכנסת ינהגו כך, זה סימון הכיוון הנכון להתנהלות הראויה".

לסיכום, ציין שטייניץ כי "באמצע 2012 התחלנו בשורה של צעדים והעלאת מסים יחד עם זאת אפשר להתמודד עם הגירעון הזה. כשאני מוניתי לשר אוצר הגירעון החזוי היה לאותה שנה 6% ונגיד בנק ישראל הודיע שהגירעון יעמוד לדעתו על 7% ו-8%. לא נבהלנו והתמודדנו עם זה. הצלחנו להוריד את יחס חוב תוצר הצלחנו לחולל השקעות וצמיחה ולהוריד את האבטלה. אני שמח ששר האוצר פועל להוריד את הגירעון, כשהנתונים היו 9.5% אבטלה זה היה מצב משברי והתמודדנו איתו יפה".

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    ניצה כהן 03/06/2013 23:29
    הגב לתגובה זו
    במקומך מר שטייניץ הייתי מתחבאת ולא מנסה להציץ לרגע. כי כולם זוכרים את השקרים שלך: יש לנו כלכלה מצויינת וכל הבולשיט שזרקת בריאיונות.
  • 11.
    עשה חוב של 40 מילארד ומחלק עצות-רק בישראל (ל"ת)
    dd 03/06/2013 22:32
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    שטייניץ אתה דפוק . אבל יאיר לפיד יותר דפוק .מתגעגע !!!! (ל"ת)
    אפי 03/06/2013 19:46
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    יקי 03/06/2013 16:15
    הגב לתגובה זו
    די כבר שב בשקט ,אני לא יודע מי העניק לך תואר פרופסור למה!!!!!! אתה לא מבין בכלום חז"ל אמרו סיג לחוכמה שתיקה . אתה האדם השקרן ביותר צחקת על מופז מאיפה אתה מביא את המספר הזה מי צדק .אתה צריך להיכנס יחד עם קצב גם אתה אנסת אותנו
  • מדהים כמה שטייניץ לא קולט שלא שוכחים לו את נאום מופז (ל"ת)
    ארי 03/06/2013 17:22
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    כל פעם שהאפס הזה פותח את הפה,אני שובר צלחת מעצבים. (ל"ת)
    איזו חוצפה! 03/06/2013 15:59
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    חתיכת פילוסוף טיפש הרסת לנו את הכלכלה (ל"ת)
    תום 03/06/2013 15:25
    הגב לתגובה זו
  • אם זה נקרא להרוס תיראה מה לפיד ייעשה .יא טמבל!!!!!! (ל"ת)
    אייל 03/06/2013 19:55
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    מיכל 03/06/2013 15:24
    הגב לתגובה זו
    בכל פעם שאני רואה את שטייניץ, אני נזכרת בנאום של מופז על הגירעון שהסתירו, וכיצד שטייניץ וביבי הגיבו. מי שלא ראה - מומלץ מאוד לראות ביוטיוב: http://www.youtube.com/watch?v=BQV23Y0SGD4 ואחרי כל זה שטטיניץ החצוף לא מתבייש לצייץ מדי פעם. תתחבא לפחות
  • 5.
    דני 03/06/2013 15:14
    הגב לתגובה זו
    כשהפודל היה שר אוצר הוא כל הזמן יתפאר כמה הוא שר אוצר טוב מצב המשק מצויין. אבל שכח להגיד לנו שהוא משאיר אחריו גירעון אדיר. בדיעבד מתברר שפרט להטלת מיסים כדי לממן את גרעונות אדוניו לא עשה כלום. פודל אולי עדיף שתשתוק ולא נשמע אותך יותר.
  • 4.
    די לעודף הרגולציה 03/06/2013 15:08
    הגב לתגובה זו
    די! נמאס מהרגולציה הלא שפוייה!
  • 3.
    יוג'ין 03/06/2013 14:50
    הגב לתגובה זו
    וריע בעולם המערבי,- לאחר שהבטיח להחריג את מאגר תמר,- והזניח את הגרעון. היום הוא שר לענייני לא כלום בנקמת עשרות אלפי משקיעי הבורסה. לא שאמה, לא גפני, לא פישר וגם ללא ביבי כאוצר על. כסף ששינסקי יתחיל לזרום בעוד חמש שנים, אבל בינתיים הוא השאיר אדמה חרוכה של 20 מיליארד השח של העדר חבור תמר אל חוף דור וגרעון נוסף של 47 מיליארדים.
  • 2.
    ניקל 03/06/2013 14:48
    הגב לתגובה זו
    תתכבד מר שטייניץ ושתוק קצת... את המרור מעשה ידיך להתפאר אנו אוכלים בדמעות. כדאי שתסתום קצת ולו רק מפאת כבודך שאינו קיים... שב בשקט.
  • 1.
    ניהול כושל=הפסד כספי הדיר=האשם לא משלם=המשלםהעם הפראייר (ל"ת)
    קפיטליזם חזירי 03/06/2013 14:03
    הגב לתגובה זו