"יש למרקל את כל הסיבות לחתום על עוד ועוד צ'קים - הגוש האירופי לא יתפרק"

כך אומר ג'ון סטולזפוס, אסטרטג השווקים הראשי של אופנהיימר בכנס האנליסטים שערך בנק ההשקעות בת"א, והוסיף: "אנחנו חושבים ששוקי המניות זועקים כיום לחזרת המשקיעים"
יעל גרונטמן | (5)

"הדבר הכי חשוב הוא לשמור על חוש ההומור, גם כשהמצב בשווקים עדיין מאתגר מאוד, אנו מצפים שהאיחוד האירופי והאירו ישרדו וישגשגו", כך אמר היום (א') ג'ון סטולזפוס (Stolzfus), אסטרטג השווקים הראשי של בנק ההשקעות אופנהיימר בכנס האנליסטים שערך הבנק בשיתוף עם חברת ניהול תעודות הסל הגדולה בעולם, iShare בלקרוק.

לדברי סטולזפוס, "בארה"ב ובאירופה עדיין נאבקים על יציאה ממשבר פיננסי קשה ביותר. השווקים נעים במהירות רבה בין אהבת הסיכון לשנאתו - יש מי שרואה בכך קושי אבל יש מי שמוצא בתקופה שכזו הזדמנויות מעניינות להשקעה במיוחד כשמדובר בהשקעה מפוזרת שאינה מתמקדת רק בשווקים הנקראים מפותחים".

"אנו מצפים שהאיחוד האירופי והאירו ישרדו וישגשגו. דעתנו זו מבוססת על בחינת רמת התוצר העולמי ואנחנו רואים ש-17 מדינות הגוש האירופי מצליחות לייצר תמ"ג ששווה לרמת התוצר של ארה"ב וכמובן הרבה מעל לתוצר הסיני. יש למרקל סיבות מצויינות לחתום על עוד יותר צ'קים ממה שכבר חתמה וממה שהצהירה שהיא רוצה לחתום. הסיוע הגרמני למדינות החלשות יותר צפוי לעזור לאירופה להתאושש מהמשבר אליו נקלעה, ולדעתינו ביכולתה של אירופה לצאת מהמשבר מחוזקת".

"עוצמתו היחסית של האירו ביחס לדולר מעיד על כך שגם המשקיעים בשוק חושבים שהמטבע המאוחד ישרוד, למרות שיש כמה ציניקנים שחושבים שגרמניה תחזור לימי המארק ושהגוש יתפרק. זה לא הולך לקרות והשוק לא מתמחר ארוע שכזה. אנחנו חושבים ששוקי המניות זועקים כיום לחזרת המשקיעים".

האסטרטג של אופנהיימר מראה כיצד צנחו התשואות של האג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב מאז שנת 82' מרמה של 14% לרמה הנוכחית שנמוכה מ-2%. "מה שקורה כתוצאה מכך זה שכיום יש דרישה עצומה לתשואה אלטרנטיבית בכל העולם והמשקיעים חזרו לשוקי המניות. מאז מארס 2009 מדד ה-S&P 500 רשם עלייה מרשימה כשזינק מרמות של כ-650 לרמות הנוכחיות שעומדות על כ-1,350 נקודות כלומר המדד יותר מהכפיל את שוויו. העלייה אמנם לא הייתה רציפה, אך בכל פעם שהבנק המרכזי יצא בתוכנית חילוץ ראינו את השוק מגיב לכך בחיוב. לראיה, בסוף השבוע האחרון בארה"ב ניתן היה גם לראות שמדד אמון הצרכנים זינק לרמתו הגבוהה ביותר מזה 4 שנים.

"בחינה של גל העליות של השנים האחרונות חושף בפנינו שציבור המשקיעים מעדיפים מניות סיקליקליות (מחזוריות). גם מניות הפיננסים הגיבו בעלייה מרשימה מאז השפל, למרות שלדעתינו הם עדיין מתומחרות בחסר. לעומת זאת המגזרים הדפנסיביים יותר הציגו את התשואות הנמוכות ביותר". "אנחנו מעדיפים פיזור של ההשקעות בשווקים השונים ברחבי העולם על פני השקעה ממקודת בארה"ב ובאירופה. במחצית הראשונה של שנת 2012 מדד ה-S&P 500 רשם תשואה של כ-12%, אך מדינות מחוץ לארה"ב רשמו תשואות גבוהות יותר - הגיוון והפיזור הם הדבר הנכון".

"המכפילים שלפיהם נסחר כיום מדד ה-S&P 500 מראים שבשנים האחרונות מניות מדד הטלקום היו מתומחרות במחיר היקר ביותר, אך יש מדדים סקטוריאליים אחרים שבהחלט נסחרים במחירים נמוכים באופן היסטורי גם לאחר העליות שנרשמו במדד לאחרונה. גם היציבות והרמה הנמוכה יחסית בה נסחר מדד הפחד (VIX) נותן לנו את ההרגשה הנוחה ביחס להמשך ההשקעה בשוק המניות. לגבי הזהב, אני מאמין שהסיבה לעלייה הגדולה ב- 10-12 השנים האחרונות היא קלות הביצוע של הסחר בזהב באמצעות ETF, אך אנחנו לא רואים בזהב כרגע הזדמנות השקעה".

"מצפים לחורף ארוך וקשה מאוד באירופה"

הדובר הבא בכנס האנליסטים של אופנהיימר היה סטיבן כהן, העומד בראש מערך יעוץ ההשקעות האסטרטגי לאיזור ה-EMEA בחברת ניהול תעודות הסל iShare מקבוצת בלקרוק והוא כבר נשמע הרבה פחות אופטימי, "לצערי, אירופה עדיין נמצאת במרכז תשומת הלב. אני אומר לצערי, מאחר שהכותרות שאנחנו רואים מדי יום הן אינן חיוביות ואינן מעודדות את ההמשקיעים".

"אנו מצפים לחורף ארוך וקשה מאוד באירופה, לאחר שראינו שהידרדרות מהירה נרשמת גם במצבה של הכלכלה החזקה ביותר באירופה - בגרמניה. אבל אני חייב לציין שאנו רואים התאוששות בשווקים המתעוררים שמצליחים למצוא את התחתית, במיוחד כשמדובר בסין".

"במשך 4 שנות המשבר הפיננסי ראינו את ההנהגה הכלכלית באירופה בעיקר נגררת אחרי הארועים בשוק ולא מובילה את הטיפול בהם. מאז שנכנס לתפקידו כיו"ר ה-ECB מריו דראגי נראה שחל שינוי בגישה של קובעי המדיניות, די אם נזכיר את הצהרתו של דראגי כי יעשה כל מה שצריך על מנת לשמור על האיחוד האירופי או כדבריו, 'תאמינו לי זה יהיה מספיק'. הדברים שלו עזרו להתאוששות שראינו בשווקים מאז הקיץ. הדבר גם הוביל לירידה בתשואות על האג"ח הממשלתיות של ספרד ושל איטליה ולחזרה להשקעה במניות שהיו מתומחרות במחירים נמוכים בצורה קיצונית".

"הבעיה שעדיין ממשיכה להעיב על השוק האירופי זה שיש פער גדול בין ההצהרות ובין התיפקוד בפועל. השוק אמנם הגיב לאותן הצהרות בצורה טובה מאוד, אך המעשים של הבנק המרכזי בפועל עדיין לא ברורים מספיק לשוק. חילוץ ספרד לא ברור, גם תוכנית ה-OMT של ה-ECB עוד לא ברורה דיה. הלחץ בשוק ירד למרות שבפועל לא יצא כמעט כסף מהבנק המרכזי השאלה היא כמה זמן זה יכול להימשך". "אחת הבעיות הגדולות ביותר של מדינות הפריפריה באירופה זה שהכסף של המשקיעים הפרטיים עזב אותן. זה מה שהוביל ללחץ על המערכת הפיננסית והבנקאית באותן מדינות. להן ה-ECB ומוסדות פיננסים נוספים עזרו בדרך של הפעלת תוכניות חילוץ כפי שראינו ביוון, באירלנד ובפורטוגל. השאלה היא מה מידת האגרסיביות שבה צריכות המדינות לנקוט כשמדובר בצעדי הצנע שעליהן לבצע על מנת לעמוד בתנאי תוכניות הסיוע.

"לדעתנו מניות המחלקות דיבידנדים בשווקים המתפתחים מעניינות במיוחד על רקע התמורה הגבוהה שהן מציעות בעבור הסיכון הטמון בהשקעה בהן, שגם היא הולכת ופוחתת לדעתנו. אנו רואים הרבה כסף נכנס לשוקי החוב (אג"ח) בשווקים המתפתחים. למרות שזה גורם לירידה בתשואות והמשקיעים שואלים את עצמם כיום בעיקר איפה ניתן להשיג תשואות עודפות, עדיין התשואות על האג"ח של מדינות מתפתחות נותנות תשואה גבוהה יותר מזה של האג"ח של מדינות מפותחות, ולכן אנחנו לא רואים בשוק החוב בשווקים המתעוררים כשוק ספקולטיבי אלא כשוק מעניין מאוד להשקעה שימשיך לתת תשואות עודפות".

"הפעילות שלנו בתחום תעודות הסל בשווקים המתפתחים גדלה באופן משמעותי במהלך השנים האחרונות ואנו מצפים שתמשיך לגדול גם בעתיד. אנו מצפים שבשנים הקרובות תמשיך המהפכה שהביא ענף תעודות הסל לעולם הפיננסים. לדעתנו המשקיעים כבר מבינים את היתרונות הכרוכים במעבר מהשקעות אקטיביות באמצעות קרנות מנהלות לתעודות סל שעוקבות באופן פאסיבי אחרי מדדים, סקטורים או איזורים שונים בעולם ואנו צופים המשך מעבר של כספים מתחום הקרנות לתחום תעודות הסל".

שלושת סוגי האג"ח המועדפות על אופנהיימר

דובר נוסף בכנס היה אביחי שורצקי, אנליסט החוב הבכיר של אופנהיימר ישראל, שאמר, "יש עדיין ערך בשלושה אפיקים מרכזיים: ראשית, באגרות חוב אירופאיות בעלות חשיפה מעטה למשבר החובות הממשלתיים. התשואות האירופאיות ברמה סבירה ואנו ממתינים להחלטת הממשלות, אם הן יגישו בקשה לסיוע מה-OECD . מכל מדינות אירופה אנו מעדיפים את האג"ח הממשלתיות של פורטוגל, שכעת נערכת להנפקת אג"ח הראשונה בשוק. ספרד ואיטליה הן כרגע הימור מסוכן".

"הזדמנות נוספת היא בחברות מסקטורים שלהם מתאם נמוך עם משבר החובות באירופה, ובמיוחד צריכה לא מחזורית ותשתיות. דוגמה לחברה כזו היא Delhaize Group (DELH), קמעונאית מזון בלגית אשר עיקר פעילותה בארה"ב ובלגיה".

"אנחנו אוהבים גם את ההשקעות באג"ח במדינות מתפתחות, שנסחרות בפרמיה גבוהה ביחס לאג"ח בעלות דירוגים זהים במדינות מפותחות. דוגמא לאגרת כזו היא Itau Unibanco (ITAU- הבנק השני בגודלו בברזיל".

"סוג ההשקעה השלישית עליה אנו ממליצים כעת היא באג"ח הנקובות במטבע שאינו דולר או אירו. אנו סבורים שסיכון המטבע באופציה הזו יהיה מוגבל, בגלל ההרחבות המוניטריות בארה"ב. דוגמא לאגרת כזו היא Morgan Stanley (MS). יחד עם זאת, האפשרות הזאת מסוכנת יותר משתי האופציות הקודמות, ולכן המלצתנו היא לפזר את הסיכון בין מספר מטבעות. בנוסף, לטווח הארוך אגרות חוב בריבית משתנה מספקות "ביטוח", שניתן כמעט בחינם".

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    מילים מילים אבל לא לעניין . (ל"ת)
    בא 11/11/2012 16:31
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    לא מנבא 11/11/2012 14:58
    הגב לתגובה זו
    אתם תחטפו אולקוס-שבו ותירגעו כולם. צריך לקנות אם קונים מניות עם עך, שהפונדמנטלי שלהם מדהים. כפי שקורה זה עתה בכלל ביוטכנו-המניה נסחרת היום בכמעט 4 מיליון ש"ח מחזור שזה פי 3 ממחזור הממוצע שלה. גוף גדול אסף היום סחורה בכמעט 3 מיליון ש"ח בשער 1130. וזה אחרי ששלמה אליהו כריש ללא ספק האיש שרכש את מגדל ביטוח מג'נרלי רכש בשערים 1180-1190 בסוף אוקטובר ב-2.6 מיליון ש"ח כי מבחינתו כלל ביוטכנו אחת המניות עם הסיכון הקטן ביותר בבורסה בת"א. מדהים כמה שקוף שאוספים היום סחורה לקראת טיסה שתתרחש בכל רגע. לדעתי הולך לצאת שם ראלי מהסרטים ולא ממליץ לאף אחד לקנות או למכור
  • 3.
    מחזור עלוב דשדוש גדול (ל"ת)
    גל 11/11/2012 14:42
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    רק ארוטחות שמנות וכסף - זבלן. (ל"ת)
    שוקי 11/11/2012 14:25
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    רק כסף הוא רואה,ולא רואה אף אחד ממטר! (ל"ת)
    שימו לב לעינים שלו 11/11/2012 14:25
    הגב לתגובה זו