המשבר באיטליה: 1.25 מיליארד ש' של היצואנים הישראלים בסיכון; מי יפגע?
חברות ישראלית רבות עלולות למצוא את עצמן נפגעות מהמשבר הכלכלי המסתמן באיטליה. ארץ המגב נראית כזירה הבאה למחנק אשראי כאשר לא ברור האם המדינה תוכל לשרת את חובה שהוא השלישי בגדולו בעולם הנושא כיום תשואה של למעלה מ-6.5%.
אם לא די בכך, חוק חדש מציב את החברות המנהלות עסקים עם איטליה במצב פגיע עוד יותר: מעתה יוכלו חברות איטלקיות למחוק חובות בכדי להתמודד עם המשבר הכלכלי ולאפשר להן למחוק חובות לספקים בקלות יחסית בלי לפגוע בהמשך פעילותן. כל זאת מעמיד בסיכון גבוה חובות בסך של 1.25 מיליארד שקלים ליצואנים ישראלים, כך על פי בסס"ח, החברה הישראלית לביטוח אשראי.
על פי נתוני חברת המידע העסקי BDI COFACE, שווי היצוא לאיטליה בשנת 2011 בין החודשים ינואר עד ספטמבר עומד על 1.053 מיליארד דולר. מדובר בעלייה יחסית לעומת ערך היצוא לאיטליה בשנת 2010 שעמד על 1.253 מיליארד דולר בשנה כולה.
ההתפלגות הענפית מתפלחת כך: מוצרי תעשיות כימיות מהווים 38%, פלסטיק וגומי - 19% ומכונות, ציוד חשמלי, מפיקי תמונה וקול וחלקיהם - 17%. נציין כי ערך היבוא מאיטליה בשנת 2011 (ינואר - ספטמבר) עמד על 2.358 מיליארד דולר.
נתוני חברת המידע העסקי BDI COFACE מעלים כי קרוב ל-1,000 חברות ישראליות פועלות באיטליה. ביניהן: בז"ן, כרמל אולפינים, רפא"ל, חיפה כימיקלים, נילית, גדיב תעשיות פטרוכימיות, מפעלי ים המלח, אלווריון, ראד, מוטורולה, קומברס, אלביט (תקשורת), אמדוקס, צ'ק פוינט, מג'יק, נס, נייס, ספיאנס (תוכנה), נטפים, פלסאון (אגרו טכנולוגיה), טבע, פניציה ישראל, כתר פלסטיק, ארן נחשון, ריסקו שלא"ג. וגם חברת אגן מכתשים (כימיקלים) שנמכרה לסינים.