בגין: "רעידת אדמה בים המלח מתרחשת פעם ב-20 אלף שנה, די עם ההפחדות"

כך אמר השר הממונה על הערכות המדינה לרעידות אדמה בוועדת ביקורת המדינה. ח"כ חסון: "נקים גוף שישאב לתוכו את סמכויות הרשויות המקומיות לחיזוק מבנים, חייב להתבצע שינוי במנגנון התמ"א 38"
לירן סהר | (18)

בישיבה של הוועדה לביקורת המדינה בהתייחס לדו"ח ביקורת המדינה שפורסם בשבוע שעבר ומתח ביקורת חריפה על הממשלה באי חיזוקם של מבנים כנגד רעידות אדמה. מיכה לינדנשטראוס, מבקר המדינה, אמר כי "רק צעדים חריגים ומשמעותיים יוכלו לשבור את המוסכמה שהכלבים נובחים והשיירה עוברת".

יוסי הירש, האחראי על עריכת הדו"ח, כי הוא מקווה שהדו"ח הבא יהיה מיותר. "יש בעיה של קבלת החלטות בממשלה, הממשלה משופעת בהחלטות, אך ברגע שמקבלים החלטה אחת לא מבצעים אותה ומקבלים אחת נוספת. במרץ שנה שעברה קיווינו שהדו"ח שלנו יהיה מיותר, קיבלה החלטה נוספת בסך 3.5 מיליארד שקל לחיזוק מבנים ציבורים של מומשה. מדובר במתקנים ציבוריים- ארבעה בתי חולים בצפת, טבריה וחיפה ומבני חינוך. הכתובת האחת היא ממשלת ישראל".

"קשה לדרוש מהאזרח לחזק את המבנה שלו כאשר הממשלה לא מבצעת זאת" "עדיין אין תקן של מפעלי תעשייה, בפרט מתקנים מסוכנים", הוסיף הירש. "ב-2001 התמוטטו אולמי ורסאי, 23 נהרגו וכ-300 נפצעו. הוקמה ועדת זיידלר לבקרה על איכות ותקן הבנייה, ממשלת ישראל ישבה במשך 3 שנים ודבר לא בוצע. כעת מדובר על תאריך יעד של 2014 למימוש ועדת זיידלר. כמו כן יש 70 אלף דירות בדיור ציבורי באחריות המדינה, כמעט כולן טעונות חיזוק. הממשלה צריכה לשמש דוגמה לחיזוק, קשה לדרוש מהאזרח לחזק את המבנה שלו כאשר ממשלת ישראל לא מבצעת זאת. הירש הוסיף כי התמ"א 38 לא עלתה יפה, צריך למצוא פתרונות נוספים".

אריאל אטיאס, שר הבינוי והשיכון אמר כי מבחן התוצאה של תמ"א 38 נכשל, יש רק 200 בניינים שאושרו לחיזוק, הוגשו בקשות עבור למעלה מ-1000 בניינים. חיזוק מבנה עבור כל דירה עולה כ-50 אלף שקל, יש כ-810 אלף דירות הזקוקות לחיזוק. יש 71 אלף יחידות דיור באזורים רגישים. כל התמריצים לא מתאימים לאזורים אלה. כשערך הקרקע הוא שלילי דבר לא יוצא לפועל. למרות שבאזור המרכז הדבר כלכלי, היוזמה בקושי יוצאת לפועל. רצינו משהו רחב לפיו הסכמת הדיירים תגיע ל-51%. אנחנו נכנסים להליך בירוקרטי שמצריך הרבה זמן. הצענו להגדיל את זכויות הבנייה אך להקטין את שיעור ההסכמה. בסופו של דבר ירדנו מ-51% ל-66%. משרד המשפטים התנגד לשיעור יותר נמוך. שיקול חיי האדם יותר חשוב מהקניין. אם מחליטים שמשהו מסוכן אז צריכים להוציא צו פינוי".

"בקרוב יחוזקו 4,000 יחידות דיור" אטיאס הוסיף כי ניתן יהיה לחזק בקרוב 4,000 יחידות דיור בתקציב של ה-90 מיליון שקל. "אולם יש ראשי רשויות שיש להם שיקולים נוספים ולא מוכנים לחזק מבנים במסגרת תמ"א 38, שיקולים שאני חולק עליהם. משרד הבינוי והשיכון לא אחראי על תמ"א 38, אך מאחר ואנחנו עוסקים בבנייה יזמנו ביוזמתנו הצעות אופרטיביות שיתנו תמריצים ליזמים. נגיש מספר הצעות הרבה יותר אגרסיביות מ-51% שלא קיבלנו".

"כמו לצאת לכביש עם נגמ"ש" בני בגין, השר הממונה על ההערכות לרעידות אדמה וגיאולוג במקצועו, אמר כי רעידת אדמה חזקה של 9 בסולם ריכטר בבקע ים המלח מתרחשת פעם ב-10 עד 20 אלף שנה, אין צורך להיערך לרעידת אדמה נדירה שכזו שמצריכה לחזק מאות אלפי מבנים. "אם יתכוננו לתרחיש החמור ביותר על הכביש לא יצאו לכביש, או שיצטרכו לצאת לכביש עם נגמ"ש. יש נטייה לנתק את הסיכון להסתברות ולא דורשים מהממשלות לקחת את האחריות לכך. אין תפקיד הממשלה להפחיד את הציבור. הלוואי שנגיע בעוד 10 שנים נגיע להערכות למקרה של רעידת אדמה שמתרחשת פעם ב-500 שנה".

שוקי עמרני, מנכ"ל משרד הפנים, אמר שמדובר בנושא בעל חשיבות ברמה הלאומית, אך הממשלה לא יכולה להיות אח גדול, ראש עיר לא יכול לנקוט בתכנית שאינו מעוניין בה דוגמת רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב, המתנגד ליוזמת תמ"א 38. "כאשר קבוצה של אזרחים רוצים לקדם את היוזמה הם מגישים תכנית לוועדה המקומית, אם תהיה פנייה של שוועדה מקומית לא אישרה תכנית נטפל בכך".

"הרשויות טומנות את ראשן בחול" ח"כ דב חנין, אמר כי הבעיה האמיתית היא לא ההגזמה אלא ההכחשה, "הרשויות טומנות את ראשן בחול, מדובר במחדל מאוד בעייתי ומסוכן. ראוי שהמדינה תקים ועדה מקצועית מלווה שתקבע מה עומד או לא עומד בדרישות החיזוק במסגרת תמ"א 38. השיקול בתל אביב הוא חברתי, מי שגר במבנים הוא אוכלוסיות חלשות וגישתו לביצוע פינוי בינוי בלבד היא בעייתית. לפני שבועיים הועברה בכנסת הצעה הפוטרת מהיטל השבחה יוזמות תמ"א 38, אולם שר הפנים יכול להחריג ערים שאינן בפריפריה, כל המהלך יפה בספרים כי הפטור יבוטל במעשה. המינימום הנדרש של 200 מיליון לא מתוקצב עבור חיזוק 4,000 יחידות דיור, מקצים כעת רק 90 מיליון".

שלמה בוחבוט, ראש המרכז השלטון המקומי, אומר כי צריך להטיל את אחריות החיזוק על פיקוד העורף. למדינת ישראל יש הרבה מאוד כסף, צריך לתת אותו למשרדים שיחזקו. "צריך מומחים שיתנו הרצאות בנושא חוק תכנון ובנייה. הוועדה המקומית פועלת בהתאם לחוק, אך כשמגישים תכנית, לפעמים רואים מבנה ישן ורוצים להלביש עליו שתי קומות נוספות, נוצר סלאמס, מה עם חניות?"

מרחב אלדד, משנה למהנדס עיריית תל אביב, אומר כי התעסקות עם בניין קיים היא הדבר הכי מורכב שיש. "אנחנו מכינים תכנית מתאר מקומית במסגרתה יאפשרו תוספת שתי קומות בדרום ומזרח העיר. התושבים טומנים את הראש בחו"ל ואומרים שלהם זה לא יקרה, יש בעיה של חניה וכו'. צריך לאלץ את בעלי הנכסים להכניס את היד לכיס במקרים שהחיזוק לא כלכלי, באזורים בהם לאזרחים יש את הפרוטה, אולם אני בספק אם זה יקרה כי לעם ישראל הבטיחו מתנות".

איציק אמסלם, סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "פשוט עייפנו, אנחנו מחכים לקבל את הכלים המתאימים, צריכים את הכלי הכלכלי ואני מקווה שב-5 באפריל סוף כל סוף התמריצים הנוספים יעברו במועצה הארצית. צריך את הכלי ההסברתי, לפיו חייבים לפתוח ערוצים מתאימים לדיירים כי לא כולם יודעים מהי תמ"א 38, וכלי הרתעתי, כי ב-66% הסכמה לא ניתן לבצע תמ"א. במדינת תל אביב אם יש רק 22 בניינים מועמדים לתמ"א 38, מדובר בכישלון ובושה לעיר המפקירה את תושביה לרעידת אדמה".

יואל חסון, יו"ר הוועדה, אמר כי יפעל להקמת גוף שישאב לתוכו את סמכויות הרשויות המקומיות בתחום חיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה, "יש הצעת חוק מוכנה לכך, אני מתכוון להפיץ את הצעת החוק, חייב להתבצע שינוי במנגנון התמ"א 38".

תגובות לכתבה(18):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 16.
    גיאולוג 29/03/2011 19:24
    הגב לתגובה זו
    כל שנותר לעשות הוא להחזירו לכתה ח' שם ילמד בשיעורי גיאוגרפיה אודות הסבר הסורי-אפריקני ובנוסף נפנה אותו לשירותים הסיסמולוגיים העולמיים כדי שיגלה כי רעידה בים המלח מתרחשת אחת לשנה לכל הפחות.
  • האדיוט 01/04/2011 16:42
    הגב לתגובה זו
    מס' 16 קצת משעשע שאתה שולח את בני בגין לכיתה ח' לשיעור גיאוגרפיה אחרי הכל הוא יודע קצת על גיאולוגיה. מתוך ויקפדיה" בגין למד גאולוגיה באוניברסיטה העברית והוסמך במקצוע זה. בשנת 1978 קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת המדינה של קולורדו שבארצות הברית (Colorado State University). ברוב שנות עבודתו כגאולוג עבד במכון הגיאולוגי."
  • 15.
    ירון 28/03/2011 19:51
    הגב לתגובה זו
    להרוס מבנים ישנים מדובר במבנים של עד 4 קומות במקומם לבנות ביניינים חדשים חזקים יפים זה הכי נכון גם יפתור את הבעיה וגם בנוסף יפתור את מצוקת הדירות בכך שיתווספו להיצע הדירות עוד דירות חדשות מי שמונע את זה אלו פקידים בעיריות ובכל מיני וועדות תכנון וקק" ל והשד יודע יש כל כך הרבה גופים בארץ שהפקידים שם עסוקים בלטבול את הביסקויט בתה ולרכל על הקולגות במשרד ולשלוח אחד לשני תמונות פורנו במייל הפנימי ככה שאין להם כוח רצון וזמן להתעסק עם זה
  • 14.
    סוף סוף מישהו עם שכל בראש (ל"ת)
    קיבוצניק - צפון 28/03/2011 16:01
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    יוסף סטאלין. 28/03/2011 14:14
    הגב לתגובה זו
    שלחתי את החבר חנין לעשות בלגן ב" מדינת היהודים" כך שלא יוכלו לנהל מדינה נורמלית. תודה לך החבר חנין, תושבי אום אל פחם מודים לך. ואל תשכח החנו לך מיטה בגולג 17. יוסף דאגאשווילי (סטאלין).
  • 12.
    מנשה שעובד קשה 28/03/2011 13:59
    הגב לתגובה זו
    כבר בטח יאשרו לקבלנים מסוימים לעשות את העבודה ובמקומות שיהי להם כדאי....טוב שיש חברים במכומות הנכונים...
  • 11.
    ןמה אם אנחנו בשנה ה-19999 (ל"ת)
    רן 28/03/2011 13:50
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    picon 28/03/2011 13:50
    הגב לתגובה זו
    מר בגין , כשר הממונה על הערכות לרעידות אדמה,מתחמק מעצם הביקורת בד" ח המבקר. מדבר שתוחיש קיצון נדיר. השאלה האמיתית שנשאלת ומה יקרה ברעידת אדמה בחוזק של 8.5 8 וכד' לדעתי כהדיוט הרבה מבנים לא יעמדו בתרחישים אלה. בקיצור במקום דיבורים וועדות יש להסכים על תרחיש מוסכם ולהתביית עליו לפני שיהיה מאוחר. איני רוצה וועדות חקירה,הייתי שמח לראות עשייה מר בגין.
  • 9.
    לסגן נשיא הקבלנים 28/03/2011 13:29
    הגב לתגובה זו
    רק פינוי בינוי ותכנון סביבתי אחר מה זה התמא הזאת? בניה על כרעי תרנגלת בתים בלי חניה גם ככה רע לנו במדינה ואתה רוצה לגרוף כסף לכיסך לגור בוילה עם 8 מקומות חניה ואחכ תבנה שם בנין ותתעשר עוד? לא רוצים תמא רוצים רק פינוי בינוי
  • 8.
    חיים 28/03/2011 13:29
    הגב לתגובה זו
    פינוי בינוי הוא פרויקט הרבה יותר מורכב מאשר התעסקות עם מבנה קיים
  • 7.
    ליזהלאיקרה 28/03/2011 13:20
    הגב לתגובה זו
    נאמר על זה בדיוק
  • 6.
    מהיר ועצבני 28/03/2011 13:02
    הגב לתגובה זו
    ביטוח נגד רעידות אדמה זו הכנסה בטוחהבמשך 62 שנה שולם עבור מלון וחצי באילת על ניזקירעידת אדמה (מלון גני שולמית ומלון ספורט)
  • יונתן 28/03/2011 14:04
    הגב לתגובה זו
    אם כל דייר יחפש את הרווח ( מה יצא לי מזה) לא תהיה שום הצלחה לתמ" א, אם תתרחש רעידת אדמה חזקה האובדן יהיה גדול לא רק ברכוש ואז הממשלה תצטרך לכסות על כל הנזק שיגרם בעשרות מונים
  • 5.
    אזרחית 28/03/2011 12:54
    הגב לתגובה זו
    מזכיר את מה שצ' רצ' יל אמר לפני אסון צ' רנוביל...
  • 4.
    משה ג. 28/03/2011 12:45
    הגב לתגובה זו
    החיזוק הוא למיגון העורף- חדר ממוכן או ממ" ד עוזר למיגון מפני מלחמה כשעימותים הבאים העורף יספוג יותר תחמושת תלולת מסלול מאשר בעבר. בנוסף, מדובר בשיפור תשתיות של בניינים ישנים עם צנרת רעעועה וחידוש פניהם.
  • 3.
    אחד 28/03/2011 12:40
    הגב לתגובה זו
    שמועות על משקיע מחול המעונין להשקיע בתאי גזע
  • 2.
    רון 28/03/2011 12:07
    הגב לתגובה זו
    היפנים ב - 2003 החליטו שצריך להערך לרעידה של פעם במיליון שנה בכורים האטומים. מה שקרה אחרי 8 שנים זו רעידה חזקה יותר מזו. אז בגין, אתה מוכן לקחת את הסיכון הזה?
  • 1.
    ברק 28/03/2011 11:48
    הגב לתגובה זו
    מסוכנים!