מכללות צהל בירושלים
צילום: משרד ארד סימון אדריכלים

למרות ההתנגדויות: תכנית מכללות צה"ל בירושלים יוצאת לדרך

ועדת המשנה לעררים דחתה פה אחד את רוב טענות העררים לגבי הליך אישור התכנית והסתרת מידע. הוועדה: "נבחרה החלופה הטובה ביותר, לא הייתה כוונה להסתיר"

מורן ישעיהו | (1)

תכנית מכללות צה"ל בירושלים יוצאת לדרך. ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, דחתה היום פה אחד את העררים שהוגשו לתכנית וקיבלה את עמדת הוועדה המחוזית ירושלים.

התכנית שהוגשה על ידי הרשות לפיתוח ירושלים, ממוקמת בפאתיה הצפוניים של שכונת קריית מנחם ובסמוך ל"כפר השבדי", בחטיבת שטח ציבורית בבעלות המדינה. על שטח של 39 דונם מתכוננת הקמת קמפוס חדש שיקלוט את פעילות מכללות הפיקוד והמטה של צה"ל ממחנה גלילות, ויכלול שמונה בית ספר להכשרות צבאיות שונות, מבנים משותפים כגון אודיטוריום, מתקני ספורט, בניינים למנהל וכן מתקני מגורים. הבינוי המוצע בתכנית הינו בגובה של 3 עד 5 קומות.

עוד כוללת ההתכנית הקמת טיילת פתוחה שתקיף את שטח המכללות ותתחבר לשביל ישראל. בדיון למתן תוקף לתכנית קבעה הוועדה כי שטח המכללות יצומצם לטובת הרחבה של השטח הציבורי הפתוח ב-3 דונם, הממוקם בחלק הצפוני של המגרש, תוך הנגשת הממצאים הארכיאולוגים המצויים בו לציבור המטיילים.  

לתכנית זו הוגשו שני עררים. באפריל 2019 הוגש ערר על ידי שלושה מחברי הוועדה המחוזית- עופר ברקוביץ, אברהם שקד וניב ויזל. ערר נוסף הוגש ביולי 2019 על ידי ועד שכונת עין כרם.

"נבחרה החלופה הטובה ביותר" הוועדה החליטה לדחות את רוב טענות העררים, הנוגעות להליך אישור התכנית ובחינת החלופות. בהחלטת הוועדה נכתב כך: "חלופה זו נבחרה כמיטבית ביותר, מתוך חלופות רבות שכללו היבטים תכנוניים, כלכליים, חברתיים, יישומיים וסביבתיים. כחלק מההליך התכנוני, ביצעה רשות המים תסקיר הידרולוגי מקיף שקבע כי רוב שטח התכנית נמצא מעל תצורת סלע אטימה לחלוטין לחלחול ובמרחק 400 מטר ממעניינות סמוכים. יחד עם זאת, נקבעו הוראות לביצוע קידוחי חקר והוראות לניהול מי נגר אשר יבטיחו את חלחול המים".

בנוסף ציינה הוועדה כי רוב חבריה השתכנעו כי מתקיימים במקרה זה טעמים מיוחדים המאפשרים לשנות את ייעוד השטח משטח למבני ציבור לייעוד "מחנה צבאי" המבוקש בתכנית: "למרות השיקולים כבדי המשקל כנגד שינוי ייעודו של שטח מבני ציבור, קיימות נסיבות ייחודיות שבגינן ניתן לאשר את שינוי הייעוד ואת התכנית ולהשלים עם ביטול הייעוד הציבורי של השטח: השטח אינו חיוני עבור השכונות הסובבות לפחות עד לשנת 2040". נציג משרד הגנת הסביבה סבר כי לא ניתן לאשר את התכנית, המבטלת שטח למבני ציבור, עד לקידום תכנית משלימה לתוספת שטחי ציבור של השכונות במרחב הרלוונטי.

"הציבור נחשף למידע בהיקף הרחב ביותר" ביחס לטענות על הפגמים בהליך אישור התכנית, בדבר החסרת תשתית עובדתית לעניין המתקן הביטחוני התת קרקעי, קבעה הוועדה כי "על פי החוק יכלה היתה התכנית למתקן התת-קרקעי להגיע לוועדה למתקנים ביטחוניים (ולמ"ב) בלבד, ללא הליך של פרסום והתנגדויות. על כן, המידע בעניין המתקן נחשף באופן וולונטרי, מה שמעיד כי לא הייתה כוונה להסתיר ולהטעות, אלא דווקא לאפשר לציבור לקבל מידע על התכנית בהיקף הרחב ביותר שהיה אפשרי, בהתחשב בשיקולי הסודיות".   ביחס לטענות על אופן בחינת החלופות, "הוועדה השתכנעה כי לחלופה הנבחרת יתרונות מבחינת זמינות קניינית, נגישות בתחבורה ציבורית ופרטית ובהתחשב בכך שמדובר בבסיס סגור - מיקומה בשולי השכונה ולא במרכזה". עוד ציינה הוועדה כי "לאור מאפייני הבינוי בתצורת קמפוס, ובהינתן שהשטח המדובר כבר מיועד לבינוי בתכניות מאושרות, מבנה ציבורי בשטח זה היה עשוי להוביל לפגיעה נופית גבוה יותר. לנוכח זאת אין לעכב את הליכי התכנון לצורך בחינת חלופה נוספת אשר תסייע לממש את החלטות הממשלה בדבר העברת מכללות צה"ל לירושלים. קיומו של מתקן בטחוני תת קרקעי לא השפיע על בחירת החלופות באופן שפגם בהליך".   "הבשילו התנאים למימוש החלטת הממשלה" ביחס לטענות לפיהן שטח התכנית דרוש לצורכי ציבור של השכונות הסמוכות, סברה הוועדה כי "באיזון הלא פשוט בין צורכי הציבור המקומיים, היכולים לקבל מענה באופן אחר, לבין הצורך הלאומי, מתקיימים נימוקים מיוחדים המצדיקים את שינוי ייעודו של השטח ממבני ציבור לייעוד אחר. הנימוק המיוחד הקיים במקרה זה הוא הצורך ליישם את החלטות הממשלה בעניין והבשלת הנכונות של כל הגורמים הרלוונטיים לממשו".   טענות נוספות של ועד עין כרם נדחו.   

קיראו עוד ב"נדל"ן"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    טעות אומללה. החלופה: צומת שוקת (קריית המודיעין) (ל"ת)
    תל-אביבית 08/08/2019 16:49
    הגב לתגובה זו