דיון בכנסת: "לבטל את מס המעסיקים על עובדים זרים בענף הבניה", האוצר מתנגד
מחירי הדיור ממשיכים לעלות וכל פעם עולה יוזמה חדשה שאמורה לסייע בהורדת המחירים. היום (ד') בדיון שהתקיים בוועדת הכספים קראו לאוצר לבטל את מס המעסיקים על עובדים זרים בענף הבנייה. למעט משרד האוצר (שלא במפתיע), כל הגורמים המעורבים בנושא הבנייה, לרבות משרד השיכון ויו"ר קבינט הדיור, מעוניינים בביטול מס המעסיקים על עובדים זרים בענף. כך התברר היום (ד') בדיון שקיימה ועדת הכספים.
מס מעסיקים על עובדים זרים חוקק משנת 2003 והמשמעות היא 15% מסים של המעסיק על כלל עלות העסקת העובד ברוטו. הכוונה לא רק לשכר של העובד, אלא לעלויות המחייה שלו וכן להיטלים ומרכיבי עלות שכר נוספים המסתכמים לטענת התאחדות בוני הארץ בכ-35 אלף שקל לכל עובד זר בשנה. "אם יש עשרת אלפים עובדים מדובר ב-350 מיליון שקל שהם נטל כבד על ענף הבנייה. המיסוי נותר רק בענף הבנייה, ובוטל בשאר הענפים כמו החקלאות, מלונאות ובתחום הסיעודי. אם משרד האוצר לקח על עצמו לתפעל את משבר הדיור בישראל, אי אפשר להגיד שמצד אחד המשרד מטפל במשבר הדיור והמצד השני הוא מתנגד לביטול מס שמכביד על בניית דירות. מדכאים את הענף במקום לעודד אותו", כך אמר חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ במהלך הדיון.
הדיון התקיים לבקשת רכז הקואליציה בוועדה, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) שאמר: "הממשלה שמה את נושא הוזלת מחירי הדיור בראש סדר העדיפויות ואכן עושה מאמצים רבים לקדם את הדבר, אך דווקא הממשלה עצמה, משרד האוצר, מונע מהלך אחד מני רבים שצריכים להינקט בנושא מחירי התשומות בענף – ביטול מס המעסיקים על עובדים זרים. הורדת מחירי התשומות על תהליכי הבנייה תאפשר לקבלנים להוריד מחירים".
יהורם אלבז, כלכלן במשרד השיכון: "בהמשך לעבודת מטה שקיימנו בנושא, גם משרד השיכון בעד ההפחתה של מס המעסיקים". אלדד ניצן, גם הוא מאיגוד לשכות המסחר: "מדובר במס מיותר שרק מכניס כסף לקופת המדינה ולא קשור להעסקת ישראלים".
- באר יעקב: היתר ראשון להתחדשות עירונית – פרויקט של 1,880 דירות יוצא לדרך
- הביקוש משתולל בבני ברק; הרשות זימנה דמויות מרכזיות לחקירה בשל בנייה לא חוקית
טענת נציגי האוצר: "ביטול המס לא יגולגל לרוכשי הדירות"
אורי שיינין רפרנט תעסוקה באגף תקציבים במשרד האוצר: "כל הוועדות שבחנו את הסוגיות החברתיות – כלכליות בשנים האחרונות, כגון ועדת טרכטנברג וועדת אללוף, הגיעו למסקנה שיש לעודד תעסוקת ישראלים או לפחות למנוע פגיעה בתעסוקת ישראלים".
שיינין הוסיף "בדיון האחרון שהתקיים כאן בוועדת הכספים נתבקשנו לקיים בדיקה, האם ביטול המס יביא לפגיעה באפשרות העסקת עובדים ישראלים ועשינו את הבדיקה. התרחיש האופטימי הוא שהפחתת השכר על העסקת עובדים זרים עקב ביטול המס, לא ישפיע על עשרות אלפי עובדים ישראלים בענף הבנייה. אלא שבתרחיש פחות אופטימי זה אכן ישפיע ומעבר לזה, מדובר בהפחתה קטנה יחסית וכמו פעמים רבות, כשמפחיתים מס, זה לא בהכרח מגולגל לצרכן ובמקרה הזה לרוכשי הדירות. ואם כבר יגלגלו את זה לרוכשים, כל רוכש ייהנה מהפחתה של לא יותר מ-2,000- 3,000 שקל, סכום זניח ביותר בעת רכישת דירה. יש מספר שחקנים מלבד הקבלן ואנחנו סבורים שבסופו של דבר ההנחה הזו לא תגולגל לרוכשים".
מס המעסיקים חוקק ב-2003, כאשר אחוז האבטלה היה 10.7% והיום הינו 5.8% והכוונה הייתה לפעול להכנסת עובדים ישראלים לענף הבניין, אך בפועל הם לא נכנסו לענף משום שיש "קושי מובנה בעבודת ישראלים בענף הבנייה. ראשית עצם הקושי בעבודה – זו עבודה פיזית קשה. שנית, יש בעיה ברצף העבודה הגיאוגרפי וזו בעיה שתלווה תמיד את הענף. פועל ישראלי משדרות שיתחיל לעבוד בפרוייקט בנייה בקריית גת במשך שנתיים, לא ירצה לעבור אח"כ לפרוייקט אחר בחיפה וזה הגיוני. ושוב – זו בעיה פרמננטית של הענף ולכן המטרה לייקר את עבודת הזרים על-מנת שהישראלים יועדפו על פניהם לא עובדת", סנדרה שנקר מאיגוד לשכות המסחר במהלך הדיון. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ,יו"ר ועדת הכספים, אמר לנציגי האוצר, כי "מתברר שכולם למעט אנשי אגף התקציבים, מעוניינים בביטול המס. עמדת משרד השיכון שצריך לבטלו וכך גם יו"ר קבינט הדיור, שהוא ממשרד האוצר עצמו. לא ייתכן שהממשלה תדבר בכמה קולות. אני מבין שאנשי אגף תקציבים מנסים לשמור על קופת המדינה, אבל מנגד יש את אלה שרוצים להוריד את מחירי הדיור. מס המעסיקים הוא מס אנכרוניסטי שאין לו הצדקה עוד". גפני קרא לאנשי האוצר "לחזור לוועדה בתוך חודש, לאחר בחינה מחודשת מתוך מטרה כן לבטל את המס".
- 3.כחלון מלך להקשיב לו (ל"ת)שקט ערסים 23/06/2016 07:45הגב לתגובה זו
- 2.נטל כבד??? צדובר בשודדים עם רשיון??? (ל"ת)נוסעים בריינג' רובר 23/06/2016 07:45הגב לתגובה זו
- 1.האוצר צודק-המס לא יגולגל לרוכשים (ל"ת)ירון 22/06/2016 18:42הגב לתגובה זו