הדירה ניזוקה במבצע? הפסדתם ימיי עבודה? כך תקבלו פיצוי ממס רכוש

Bizportal ועו"ד אבישי מלכא מסבירים את ההבדל בין נזק ישיר ועקיף, את תקרת הפיצוי ואת מסלולי הגשת התביעה
לירן סהר | (2)

הבוקר ב-8:00 נסוגו כוחות צה"ל משטחי רצועת עזה לשטח ישראל והפסקת אש ל-72 שעות נכנסה לתוקף. כעת, לפי הסימנים בשטח, מבצע 'צוק איתן' קרוב לסיומו, אך ביום שאחרי על המדינה יוטל עול כלכלי לא קטן של פיצוי התושבים עבור נזקי המבצע. אתמול פרסמנו שהנזק לבתים מהמבצע מסתכם בכ-50 מיליון שקל. כיצד מגדירים את הנזק? עו"ד אבישי מלכא, מומחה למיסוי נדל"ן, בכיר לשעבר ברשות המיסים, מסביר את הסוגיה.

מה נחשב לנזק ישיר? "נזק מלחמה" - נזק שנגרם לגופו של נכס עקב פעולות מלחמה על ידי הצבאות הסדירים של האויב או עקב פעולות איבה אחרות נגד ישראל או עקב פעולות מלחמה ע"י צבא הגנה לישראל, נזק מלחמה זה הינו גם נזק ישיר אשר נגרם לנכס באופן ממשי הנראה לעין. לדוגמא: פגיעת רקטה בבית.

המדינה לקחה על עצמה לפצות את אזרחיה, על פי חוק, על כל נזק שנגרם לרכוש כתוצאה מפעולת איבה, זאת על מנת להשיב את המצב לקדמותו מהר ככל שניתן. עובדי קרן הפיצויים (מס רכוש) בסיוע אנשי מקצוע יגיעו אל האזרחים שביתם נפגע ויערכו שמאות. השמאות תסייע לקביעת הפיצויים הכספיים על מנת לשקם את הנזק בסיוע בעלי מקצוע.

מה נחשב לנזק עקיף? הפסד או מניעת רווח כתוצאה מנזק מלחמה בתחום ישוב ספר, או מחמת אי אפשרות לנצל נכסים המצויים בתחום ישוב ספר, עקב פעולות מלחמה על ידי הצבאות הסדירים של האויב או עקב פעולות איבה אחרות נגד ישראל, או עקב פעולות מלחמה על ידי צבא הגנה לישראל. נזק עקיף מעניק פיצוי בגין פגיעה רחבה יותר ממנה נפגע הניזוק. נזק עקיף גם כולל "הפסד או מניעת רווח" הנובעים מהפגיעה עצמה או מאי יכולת לנצל נכסים אשר נפגעו בפעולת האיבה. כגון, אובדן רווחים בתקופת המלחמה, גניבה מבית, ועוד.

מי זכאי? ישובי הספר בלבד עד 40 ק"מ יהיו זכאים לתשלום פיצוי בגין נזקים אשר נגרמו להם באופן ממשי וכתוצאה מהיווצרות נזק עקיף, כתוצאה מהמלחמה והן כתוצאה מחוסר היכולת להפעיל נכסים עקב הוראות כוחות הביטחון. הנזק יכול להתבטא בהפסד או מניעת רווח שאותם לא יכול היה הניזוק למנוע באופן סביר. נוסף על כן, הניזוק זכאי לתשלום בגין שכר עבודת ששילם לעובדיו בגין אותם ימי היעדרות בתקופת המלחמה. זאת ועוד, בשיתוף פעולה מלא בין ההסתדרות לבין משרדי האוצר הוחלט על מתווה בו ישולמו פיצויים עקיפים בין הטווח של 0- 40 ק"מ מגבול הרצועה.

תנאי להגשת תביעה כל ניזוק שבתוך הטווח יכול להגיש תביעה בגין נזק עקיף לקרן הפיצויים ברשות המסים באחד מתוך שלושת המסלולים (ירוקים):

מסלול שכר עבודה - מעסיק יוכל לדרוש פיצויים במסלול זה בגין שכר ששילם עבור ימי היעדרות עובדים שנבעו כתוצאה מהמצב הביטחוני ובהתאם לתנאים שיקבעו בתקנות. מסלול מחזורים - בעל העסק יוכל להגיש תביעה לקבלת פיצויים בגין ירידה במחזור העסקי בשל המצב הביטחוני, בהתאם לדיווח השוטף של העוסק למע"מ (חד חודשי או דו- חודשי). הנוסחה תכלול השוואת המחזור העסקי בהתאם לשיטת הדיווח כאמור, לעומת תקופה מקבילה אשתקד. מסלול הוצאות - בעל העסק יוכל להגיש תביעה לקבלת פיצוי בגין הנזק התפעולי שנגרם לעסק בתקופה הרלבנטית. מסלול זה נקבע במטרה לפצות על הוצאות עודפות של העסק שנוצרו כדי לשמור על המחזור הרגיל שלו בזמן המבצע.

מסלולים לענפים ייחודיים: לגבי ענפים ייחודיים כגון מפעילי אולמות אירועים, בתי מלון וחקלאים יופעלו מסלולים ייחודיים כדי לתת מענה לאופי הענף (ביטול הזמנות בבתי מלון ואולמות אירועים) והתייחסות לענפים השונים בחקלאות.

על פי חוק מס רכוש וקרן פיצויים והתקנות הנלוות, מבוטחים חפציו הביתיים של כל תושב, המצויים בדירת מגוריו בפני נזקי מלחמה. חפצי הבית מסווגים לפי קבוצות: רהיטים, ביגוד, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה וחפצי בית אחרים. חפצי הבית הנ"ל, מכוסים ללא תשלום פרמיה מצידו של התושב - עד תקרה כמפורט להלן:

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    שחף 06/08/2014 17:54
    הגב לתגובה זו
    לצערנו יש מעסיקים שלא פועלים לטובת העובדים. אצל אשתי בעבודה גם יש חשש לפיטורים בגלל המצב הקשה שפגע בחברה וזה ממש גורם לה לחרדות. אצלי לעומת זאת יש וועד עובדים שקם ביחד עם ההסתדרות הלאומית שכבר דאג להבהיר לנו שכל הזכויות של העובדים ישמרו ואף עובד לא יפגע בדיוק לפי החוק. לפעמים קשה לצפות התייחסות לעובדים במצבים קיצוניים כאלה כמו מלחמה, בגלל זה חשוב שיהיה וועד או גוף שידאג לזכויות גם במקרים כאלה
  • 1.
    מעולה - בדיוק המידע שהייתי צריך (ל"ת)
    שמעון 05/08/2014 16:38
    הגב לתגובה זו