הדולר היציג התחזק ב-0.48%: שומר על יציבות במסחר בעולם מול האירו

הדולר התחזק ב-0.48% והשער היציג נקבע ברמה של 3.759 שקלים והאירו רשם עליה של 0.32% לרמה של 5.629 שקלים. נסחר מול האירו סביב רמה של 1.498 דולרים לאירו
קובי ישעיהו |

הדולר שינה כיוון היום ולאחר ירידה חדה בימים האחרונים רשם עליה מול השקל. זאת, במקביל למגמה מעורבת של הדולר בעולם ועל רקע ציפיות לירידות בפתיחת המסחר בוול סטריט.

הדולר התחזק ב-0.48% והשער היציג נקבע ברמה של 3.759 שקלים והאירו רשם עליה של 0.32% לרמה של 5.629 שקלים. נסחר מול האירו סביב רמה של 1.498 דולרים לאירו.

בנק ישראל פרסם אתמול (ב') את פרוטוקול דיוני ההנהלה המצומצמת של הבנק, טרם החלטת הריבית לחודש נובמבר. מהדיון עולה כי חבר הנהלה בודד, מתוך ארבעה, המליץ לנגיד להעלות את הריבית ב-25 נקודות בסיס. שאר המשתתפים בדיון המליצו לנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי.

רון אייכל, כלכלן המאקרו ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב, אומר כי "הטיעונים בעד העלאת הריבית נומקו בכך שרמתה היא נמוכה מאוד, בהתחשב בכך שהערכות האינפלציה בשנת 2010 צפויות להיות במרכז היעד והצמיחה הצפויה לשנה הנדונה הן מעל ל-2%. כמו כן, לדעתו רמת הריבית מתאימה למצב בו המשק נמצא במיתון קשה ומתמשך, ולאור סביבת הפעילות והאינפלציה יש מקום להעלותה".

אייכל מציין כי מן הפרוטוקול ומדברים שנשאו בתקשורת הן הנגיד והן המשנה לנגיד (פרופ' צבי אקשטיין) ניתן להניח כי בבנק ישראל מאוד לא מעוניינים להעלות את הריבית בשלב זה. למרות שהיה נראה בשלהי אוגוסט כי בנק ישראל מתחיל מהלך של ריסון מוניטרי, העובדה כי ציפיות האינפלציה הן בתוך היעד וישנה אי ודאות לגבי מידת ההתאוששות של הכלכלה העולמית והמקומית בוחרים בבנק ישראל, בשלב זה, להמשיך ולתמוך בצמיחה.

לאור זאת, "ניתן להסיק כי העלאת הריבית לחודש ספטמבר הייתה אירוע חד-פעמי שנבע במיוחד מהמדדים הגבוהים שנרשמו בחודשיים שלפני כן ( יוני- 0.9%, יולי- 1.1%) ובצפי למדד אוגוסט גבוה (עלה ב-0.5%)".

כפי הנראה כעת, אומר אייכל, בנק ישראל צפוי בסוף החודש להותיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי. עם זאת, החלטת הריבית לחודש דצמבר תושפע במיוחד ממדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר. הפתעה משמעותית כלפי מעלה (צפי שלו לעלייה של 0.3%) עלולה להגביר את הסבירות לעליית ריבית.

כמו כן, "גם העלייה שנרשמה בימים האחרונים בציפיות האינפלציוניות בשוק עלולה גם היא להשפיע על ההחלטה, במידה וזו תחלוף את רף ה-3%. נציין, כי בעת ההחלטה לחודש ספטמבר ציפיות השוק לאינפלציה לשנה השנייה עמדו, כבר 3 חודשים ברציפות, ברמה הגבוהה מ-3%, וזאת תוך כדי שנרשמת בהן מגמת עלייה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה