הדולר היציג מתחת ל-3.8 שקלים: פישר המשיך להתערב בזירת המט"ח גם היום

הדולר היציג: 3.796 שקלים, ירידה של 0.21%. טל עבדה מכלל פורקס: "משקיעים ברחבי העולם שמחפשים אפיקים סולידיים להון הנזיל שלהם עוקבים מקרוב אחרי ההודעה יוצאת הדופן"
אריאל אטיאס |

הדולר נחלש היום קלות אל מול השקל בתום יום המסחר בשוק המט"ח, יום לאחר החלטתו של פישר על העלאת שיעור הריבית במשק. הכרזתו זו של פישר מושכת תשומת לב בעולם כולו, כשהמשקיעים מחפשים אפיקי השקעה סולידים שונים. בעולם, אנליסטים צופים את המשך הפיחות בערכו של הדולר כתוצאה ממינויו הצפוי של ברננקי לכהונה נוספת כיו"ר ה'פד'.

אחרי התלבטויות לא קלות החליט אמש (ב') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להיות הראשון בעולם המעלה את הריבית. בבנק ישראל העלו את הריבית לחודש ספטמבר ב-0.25% לרמה של 0.75% תוך שמנסים לאזן בין הרצון להחזיר את האינפלציה לתחום היעד ולהמשך חיזוק יכולתו של המשק לבסס את ההתאוששות בפעילות.

"ההכרזה על העלאת ריבית מושכת תשומת לב לא רק בישראל. ההכרזה מעידה על העלייה בביקושים בישראל ועל חוסנו של השוק המקומי לעומת שווקים מקבילים במערב", כך אמר טל עבדה, סמנכ"ל השקעות בכלל פורקס. "משקיעים ברחבי העולם, שמחפשים אפיקים סולידיים להון הנזיל שלהם עוקבים מקרוב אחרי ההודעה יוצאת הדופן."

לפי עבדה, העלאת הריבית תהפוך את השקל לאטרקטיבי יותר בעיני המשקיעים. "אנו צפויים לראות הפנייה של הון לשוק המקומי", טוען, אך מוסיף כי "בנק ישראל מכיר היטב את מהלכי הזרים, ואנו מעריכים שהוא יעקוב מקרוב אחרי המסחר בדולר בימים הקרובים ויתערב במידת הצורך. המטרה היא להעביר את ההחלטה באופן חלק וללא תנודתיות גדולה בשערי המט"ח", מוסיף עבדה.

בתוך כך, הערכות פעילים בשוק גורסות כי נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, המשיך גם היום להתערב בשוק המט"ח ורכש כמה עשרות מיליוני דולרים כדי לשמור ששערו של המטבע האמריקני לא יצנח לאחר העלאת הריבית אתמול.

"כשהדולר מתקרב לרמה של כ-3.78 דולר לשקל - פישר נכנס לשוק", כך אמר איתן אדמוני, מנהל חדר המט"ח בבנק ירושלים, בשיחה ל-Bizportal. "עכשיו צפוי לנגיד בנק ישראל קרב קשה יותר שכן לאחר העלאת הריבית, הוא צריך להיות אגרסיבי יותר", הוסיף. לדבריו, רק ברגע שנתוני הכלכלה יציגו שיפור אמיתי ועוצמת המשבר תתרכך, יוכל פישר להתחיל לסגת ממגמת ההתערבות האגרסיבית שבה הוא נוקט כעת.

הראשון להעלות את הריבית

בבנק ישראל אמרו כי הנתונים לגבי הפעילות הריאלית שנוספו בתקופה האחרונה מחזקים את ההערכה כי ישנה תפנית בפעילות הריאלית, "אם כי קיימת אי ודאות רבה" לגבי קצב הצמיחה הצפוי. עם זאת, עליית האינפלציה בחודשים האחרונים מעבר לגבול העליון של טווח יעד יציבות המחירים לא הותירה לו הרבה ברירה.

מאז החלטת הריבית האחרונה בה החליט פישר להותיר את הריבית על כנה, ב-26 ביולי, ועד יום שישי האחרון התחזק השקל מול הדולר ב-1.3%, ומול האירו ב-0.7%. במונחים של שער החליפין האפקטיבי התחזק השקל בתקופה זאת ב-1%.

להתחזקותו של השקל תרמו אינדיקטורים חיוביים על המשק הישראלי, שהתפרסמו במהלך החודש, ומדד יולי, שהיה גבוה מהתחזיות המוקדמות. הודעותיו של בנק ישראל בדבר שינוי מדיניות ההתערבות שלו בשוק המט"ח והפסקת רכישות המט"ח היומיות הקבועות תרמו לייסוף השקל.

ברננקי יתחזק - הדולר יחלש

נשיא ארה"ב ברק אובמה צפוי להודיע היום על הארכת מינויו של ברננקי בתפקידו כיו"ר ה'פד', עם סיומה של כהונתו הראשונה. בתגובה לפירסומים, אנליסטים צופים המשך התערבות של הממשל בנעשה בשווקים, כמו גם המשך פיחות בערכו של הדולר.

"אני חושב שאנו כנראה הולכים לראות רתיעה מהדולר, בסופו של דבר ברננקי הזרים טריליון דולר לכלכלה אליה מוצמדות ציפיות לאינפלציה", כל אמר טימות'י קונורס, מנהל מסחר במטבעות ב-Custo House בראיון ל-CNBC. "אנו נראה מעבר למטבעות מסוכנים יותר כמו למשל הדולר האוסטרלי."

בסיום יום המסחר, הדולר ננעל בירידה של 0.21% ושערו היציג נקבע על 3.786 שקלים. מנגד, האירו ננעל כמעט ללא כל שינוי לרמה של 5.44 שקלים. בעולם, נחלש הדולר בשיעור של 0.28% מול האירו לשער של 1.434 דולר. הדולר נחלש בשיעור של 0.03% מול הלירה שטרלינג.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה