בסיכום שבועי השקל התחזק: "רכישות בנק ישראל עדיין תומכות בהיחלשות השקל"

כך אומרים כלכלני בנק פועלים. הדולר היציג נקבע בירידה שבועית של 0.38% אך מתחזק במסחר הבינלאומי ברקע לדיווח שהפדרל ריזרב האמריקני ימשיך ברכישות אגרות החוב
אריאל אטיאס |

הדולר נסחר ביום שישי (ו') בירידות קלות מול השקל, זאת בניגוד למתרחש בעולם, שם הוא מתחזק בעוצמה אחרי מספר ימים של ירידות. בראייה שבועית, הדולר וכמו כן, היין היפני סגרו שבוע שלילי למדי מול כל המטבעות המובילים.

במסחר מקומי, הדולר היציג נקבע בירידה של 0.128% ובשער של 3.916 שקלים. בראייה שבועית איבד היציג 0.38% מערכו. מנגד, האירו התחזק ב-0.286 ושערו היציג נקבע על 5.513 שקלים. בראייה שבועית גם האירו נחלש מול השקל ואיבד 1.15% מערכו. עם זאת, לאחר קביעת היציג חוזר להתחזק ומטפס אל מעבר 3.94 שקלים.

במסחר בינלאומי, הדולר מצליח בשעות הצהרים להתחזק לרמה של 1.4028 דולר לאירו, עלייה של 0.56% בהשוואה לרמתו אתמול. היין נסחר בתמורה ל-137.97 יין לאירו בהשוואה ל-137.74 יין לאירו אתמול ול-137.81 בשבוע שעבר. נגד האירו, התחזק המטבע היפני לרמה של 97.93 יין לדולר, עלייה שבועית של 0.7% מ-97.63 לפני שבוע.

הדולר מצליח לקזז היום מהעלייה השבועית של הפאונד הבריטי, בשיעור של 3.5% ומוסיף 0.93% לערכו לרמה של 1.644 דולר.

ברקע להיחלשות השבועית של המטבעות היפני והאמריקני עומד שבועי חיובי למדי בו התפרסמו מספר נתוני מאקרו שהעלו את התיאבון לסיכון לאחר שהצביעו על כך שהכלכלה העולמית בכלל והאמריקנית בפרט מתחילות להתאושש מהמיתון. בתקופה האחרונה, שוקי המניות ברחבי העולם עלו והביאו לכך שכספים רבים נמשכו מ"חופי מבטחים" כמו הדולר האמריקני והיין היפני בהם שמו המשקיעים את כספם, במהלך התקופה הקשה שעברה על השווקים מאז קריסתו של ליהמן ברדרס באמצע ספטמבר.

היום, הצליח הדולר, כאמור, להתחזק מול רוב המטבעות, למעט השקל, לאחר שבוול סטריט ז'ורנל דווח כי הפדרל ריזרב האמריקני צפוי להמשיך לרכוש אגרות חוב של ממשלת ארה"ב וניירות ערך מגובי משכנתאות גם אחרי שייפגש בסוף חודש יוני.

הדולר גם נהנה מספקולציות ששר האוצר האמריקני, טימותי גייטנר יחזור על מדיניות האמריקנית המעוניינת לראות דולר חזק כאשר ייפגש השבוע עם חברי המדינות המתועשות (G8) באיטליה.

בסין פורסמו ביום שישי מספר נתוני מאקרו חיוביים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה כי התפוקה התעשייתית טיפסה ב-8.9% במאי, מעל הציפיות לעלייה של 7.8% אך בטווח הכללי של הציפיות. כמו כן הודיעה הלשכה כי מכירות הקמעונאיות עלו ב-15.2% במאי בהשוואה לעלייה של 14.8% באפריל.

קרן המטבע הבינלאומית העלתה את התחזית לצמיחה העולמית עבור 2010 ל-2.4% מ-1.9%, ע"פ דיווחים בתקשורת האמריקנית אמש. כמו כן, נתונים חיוביים הגיעו מארה"ב: נתוני מכירות הקמעונאיות לחודש מאי הצביעו על עלייה של 0.5% ובדיווח נפרד נאמר, כי תביעות האבטלה הראשוניות בשבוע האחרון נפלו ב-24,000 לרמה הנמוכה ביותר מאז חודש ינואר.

לאומי: הדולר צפוי להמשיך להיחלש מול השקל

כאמור, השבוע נחלש הדולר מול השקל בהתאם למגמה בעולם. החלשות זו נובעת מהתעוררות מחודשת של חששות המשקיעים מהפסקת רכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל במקביל למגמה העולמית. בחטיבת המחקר של בנק לאומי אומרים, כי "גם כישלונו של השטר הירוק להתבסס מעל רמת ה- 4.0 שקל תרם לחולשה היחסית שהפגין המטבע האמריקאי מול המטבע הישראלי".

בעולם בתחילת השבוע התחזק הדולר על רקע נתוני תעסוקה שפורסמו בסוף השבוע שעבר ושהיו טובים מהציפיות המוקדמות. נתונים אלה הגבירו את אופטימיות המשקיעים לגבי התאוששותה של הכלכלה האמריקנית.

כמו כן, החוזים על ריבית הפדרל ריזרב משקפים כעת את צפיות השוק להעלאת ריבית. בהסתכלות קדימה, אומרים בלאומי, כי "העלייה בתיאבון לסיכון בשילוב עם הסנטימנט השלילי כלפי הדולר בעולם תביא להיחלשותו מול השקל".

פועלים: השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת

בבנק ישראל הדגישו בתקופה האחרונה, כי תמשך רכישות המט"ח היומיות ויתכן אף שיוגבר היקף ההתערבות. אך למרות הנכונות של הנגיד לפעול למניעת תיסוף, נראה כי בתקופות של מגמת היחלשות חדה של הדולר בעולם, לפעולות בנק ישראל יש השפעה מוגבלת על שער החליפין.

בנק הפועלים מעריכים, כי "השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא יושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, הפער המינורי בין הריביות של השקל והדולר ורכישות הדולרים מידי יום על ידי בנק ישראל".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה