הדולר שב ונחלש: "אמור להגיע תיקון למעלה ללא התערבות של פישר"
הדולר ממשיך לאבד גובה גם היום. כעת נסחר הדולר בירידה של כ-0.3% לרמה של 3.4949 שקלים לאחר שבמהלך היום נסחר השטר הירוק בעליה קלה. במקביל, נסחר ביציבות סביב רמה של 5.52 שקלים. בעולם מתחזק הדולר ב-0.2% מול האירו ונסחר סביב 1.40 דולר לאירו. היין היפני נחלש ב-0.44% לרמה של 95 יין לדולר.
הדולר נחלש, בין השאר, גם על רקע נפילות בשוקי האג"ח בארה"ב וספקולציות לגבי פעולה של סוכנות הדירוג S&P בכיוון של הורדת דירוג האשראי של ארה"ב על רקע חששות להתרחבות בגירעון בתקציב. יש גם לא מעט הערכות כי ספקולנטים מנצלים את המצב ומחריפים את ירידת הדולר בימים האחרונים.
היום, נזכיר, צפוי בנק ישראל להכריז על המדיניות המוניטארית לחודש יוני. הצפי הוא שהריבית תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.5%. בימים האחרונים ניסו בבנק ישראל להרגיע את שוק המט"ח עם הודעה שהבנק המרכזי לא מתכוון בינתיים להקטין או להפסיק את רכישות המט"ח שלו, וגם רמיזה שהוא עשוי להגביר אותם. בינתיים זה לא עוזר.
מחר יפקעו האופציות על הדולר והאירו לחודש מאי. בחברת כלל פורקס אומרים היום כי "לאחר ירידה כזו ובתקווה כי הגופים הגדולים באו על סיפוקם, אמור להגיע תיקון למעלה ללא התערבות של נגיד בנק ישראל. במידה ותימשך מגמת התחזקות השקל יאלץ הנגיד להתערב בהתאם".
גדעון בן נון: הדולר ישוב ויתחזק
"היחלשות הדולר מול השקל בשבוע החולף, עד לרמות של 3.93 שקל לדולר, היא מהלך חד פעמי ולא שינוי מגמה ארוך טווח. להערכתנו, בטווח הקצר נראה את בלימת מהלך ההתחזקות של השקל ואילו בטווח הבינוני נראה את המשך מגמת הפיחות שלו". כך מעריכים גדעון בן נון, מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, וניר ינאי, מנהל חדר המצב של שקל אג'יו.
לדברי בן נון וינאי, "היחלשות הדולר בשבוע החולף נובעת הן מהתפתחויות סביב הדולר בעולם והן מספקולציות של שחקנים בשוק המקומי, לפיה בנק ישראל קרוב למיצוי מהלך הרכישות. הספקולציות האלו, אשר הוכחשו בעל פה ובכתב על ידי בנק ישראל, הביאו לעליה בהיקפי הפעילות בשוק כמו גם לעלייה בתנודתיות עקב פעילותם של הספקולטנים. היחלשותו של הדולר בעולם רק ליבתה את המגמה המקומית.
לדברי בן נון וינאי, "הספקולציות האחרונות יצרו סחף אשר עשוי, לדעתנו, להיעצר בקרוב. למרות שסחף זה יוצר בנסיבות הקיימות איום על רמת ה- 3.90 שקל לדולר, אנו צופים כי דילוג חזרה מעל משוכת ה- 4 שקלים צפוי להתרחש בטווח הקצר, במהלך אשר עשוי להיות חד ומהיר. לפיכך, אנו רואים ברמות הנוכחיות נקודה אטרקטיבית לצורך רכישת גידורים להגנות מפני פיחות השקל מול הדולר בהמשך השנה.
"הסיבה לעמדה זו, היא שלמרות מהלך התיסוף האחרון, אנו ממשיכים להניח כי בהמשך השנה נראה את השער עולה ומתקרב ל- 4.5 שקל לדולר עקב עליית הריביות בשוק האג"ח בארה"ב והצפי להתאוששות מהירה יותר של כלכלתה, לעומת זו של שותפות הסחר שלה", מציינים בן נון וינאי.
השניים מדגישים כי "עם זאת, חשוב לציין כי ברמה הטקטית, בימים הקרובים עשויה להימשך התנודתיות אשר החלה בשבוע שחלף, גם עקב הקירבה למועד פקיעת האופציות על שער הדולר-שקל, שתתרחש ביום שלישי הקרוב בבורסה. כמו כן נציין את החלטת הריבית של בנק ישראל, שתתפרסם היום (ב'). בהקשר זה, לא יהיה זה הימור גדול להניח כי פישר יחליט להותיר את הריבית על כנה".
בן נון וינאי ציינו מספר סיבות להיחלשות הדולר בעולם בשבוע החולף, בהן אווירת האופטימיות בשווקים. "מזה זמן אנו עדים לקורלציה ההפוכה שקיימת בין חולשת הדולר בעולם ואווירת ההקלה והשיפור בשווקים. גם אם בשבוע שחלף, שוקי ההון בעולם סגרו במגמה מעורבת, נראה כי דווקא בשבוע זה ראינו את מהלך ההיחלשות של הדולר שבא כתגובה מאוחרת לאווירה העולמית החיובית. כמו כן, פרסום הפרוטוקולים של הפד הביא שוב לשינוי לרעה של תחזית הצמיחה כמו גם תחזית לעלייה נוספת באבטלה. הפרסום סיפק למשקיעים סיבה נוספת לבריחה מהדולר".
"בנוסף, סוכנות הדירוג S&P הודיעה השבוע על הורדת תחזית הדירוג לגיוסי החוב של בריטניה. בעקבות הורדת דירוג זו שב ועלה החשש מפני פגיעה בדירוג האשראי המושלם של ארה"ב. אזכור הדירוג של ארה"ב בהקשר זה הביא להצתת המגמה השלילית כלפי הדולר ולהיחלשותו של השטר הירוק במידה משמעותית. עם זאת, בהמשך השנה אנו מניחים כי הדולר ישוב ויתחזק באופן משמעותי ובשלב זה הנחת העבודה שלנו אינה משתנה", מסכמים ינאי ובן נון.
כלכלני גאון: הדולר בתהליך של התחזקות ארוך טווח מול השקל
כלכלני גאון בית השקעות מציינים בסקירתם השבועית כי בשבוע האחרון, הדולר התרסק ב- 4.5% משער יציג של 4.145 שקל לדולר עד לשער של 3.960 שקל לדולר ביום שישי, בעיקר בגלל היחלשות של הדולר מול היורו ושאר המטבעות מחשש להורדת דירוג האשראי של ארה"ב.
"סיבה נוספת לנפילות הינה פקודות מכירה אוטומטיות ביום שישי לאחר שהדולר חצה את מחסום ה- 4 שקל לדולר. בראייה קדימה, אנו עדיין מעריכים כי הדולר נמצא בתהליך של התחזקות ארוך טווח מול השקל, גם אם בטווח הקצר יותר ימשיך המימוש".
"התחזית שלנו לשבוע הקרוב, מדברת על טווח השערים שבין 3.92-4.06 שקל לדולר בתסריט הסביר ביותר, כאשר בטווח של השבועות/חודשים הקרובים, הדולר ישוב להתחזק לדעתנו והיעד שלנו עדיין ממשיך לעמוד על 4.35 שקל לדולר. מבחינה טכנית, הדולר מצוי בין רמת התמיכה 3.92 שקל לדולר, לבין רמת ההתנגדות 4.00 שקל לדולר, כאשר סביר שנראה אותו כבר השבוע מנסה לחצות חזרה את ה- 4 שקל כלפי מעלה. הדבר תלוי גם בחוזקו של הדולר מול היורו, שם מצוי היורו בסוף מהלך ההתחזקות שצפוי להסתיים סביב 1.40-1.42 עם יעד חזרה ל- 1.25 דולר ליורו".