המודל הבריטי - לא רק הרחבה כמותית; דוגמא להתאוששות מואצת

יוחאי שויגר, אנליסט ב-FXCM ישראל, מתייחס לנסיקתה האחרונה הליש"ט כביטוי להתנהלות כלכלת הממלכה ולהתאוששות ממשברים
יוחאי שויגר |

כצופים מהצד, אנו נוטים לעיתים לראות את ההתמודדות עם המשבר הפיננסי באופן גלובלי. גם הקורלציה הדי גבוהה בין המגמות בשוקי המניות במדינות המפותחות מטשטשת את ההבדלים בין כלכלה לכלכלה. אבל למרות שהבנקים המרכזיים במדינות המפותחות נוקטים מדיניות די אחידה, דהיינו הרחבה כמותית, יש לזכור כי כל מדינה מתמודדת עם המשבר באופן שונה - דווקא תנועת המטבעות בשוק המט"ח מצביעה על הבדלים בביצועים של הכלכלות השונות. מי שמציג באחרונה ביצועים מרשימים ונוסק מעלה זו הליש"ט הבריטית. מדוע? הדבר נעוץ בהתמודדות הייחודית של בריטניה עם המשבר הקשה שחוותה.

האם יש מודל בריטי? ובמה הוא שונה מן המודל האמריקני? בריטניה ספגה מכה קשה בעקבות המשבר הפיננסי של 2008. חשיבותו של המגזר הפיננסי המפותח בבריטניה גרמה לכך שהמשבר פגע בנקודה רגישה של הכלכלה, וזו התדרדרה מהר מאוד למיתון חמור. האבטלה נסקה, התמ"ג התכווץ, והליש"ט החלה לצלול מול כל המטבעות המרכזיים לרמות שפל היסטוריות.

הכלכלות הבריטית והאחריקנית חולקות מאפיינים משותפים, אבל השוני המהותי הוא במערכת הפוליטית, וזה ככל הנראה המפתח להתמודדות עם המשבר הכלכלי. הבנקים המרכזיים כמעט בכל מדינה מפותחת החלו לנקוט מדיניות אגרסיבית אחידה למדי, שכללה בעיקר הורדות ריבית לרמות אפס והרחבה כמותית. אולם, זהו רק חלק אחד מהמשוואה ליציאה מהמשבר, שהרי המטרה אינה רק לייצב את השוק הפיננסי ומגזר הבנקאות (ובזאת מתמקדת ההרחבה), אלא גם להתמודד עם הגירעון התקציבי. בסופו של דבר, יש לזכור אין מדובר במשבר פיננסי, כי אם במשבר חוב, וסגירת הבור היא בעיקר תפקידה של הממשלה - וזהו אתגר פוליטי מורכב. הממשל השמרני השולט בבריטניה באמת פועל ליישום מדיניות פיסקאלית חכמה יותר, ומותאמת למצב. זאת לעומת הממשל האמריקני, שתקוע רוב הזמן במלחמות בין הבית הלבן לקונגרס, ואינו מצליח להוציא לפועל שום תוכנית משמעותית - מה שמוציא את העוקץ מהמדיניות המרחיבה של הבנק הפדרלי. הממשל הבריטי מבצע רפורמות משמעותיות בצד הציבורי של ההוצאה, ובכך משחרר את כספי ההרחבה לכיוון הכלכלה האמיתית מהר ובצורה יעילה יותר, מאשר בכל מדינה שמתנהלת הזרמה דומה.

יש לזכור ששר האוצר, אוסבורן, חטף לא מעט ביקורת עד שנראו ניצני השינוי. רק גיבוי מוחלט מראש הממשלה (ביחד עם התלות של זה בקואליציה מחויבת המציאות לשמירה על השלטון) איפשר להחזיק מעמד במשך הזמן המדובר. רק אחרי שנים קשות המדיניות מתחילה לשאת פירות. בשבועות האחרונים יש מבול של נתוני מאקרו מעודדים מכיוון הכלכלה הבריטית, עלייה במחירי הבתים, במכירות הקמעונאיות, בתעסוקה, ובתפוקה התעשייתית.

הדבר הזה אינו נעלם מעיניהם של סוחרי המטבעות - אנחנו רואים את הליש"ט מציגה ביצועים גבוהים מול הדולר (ולא פחות חשוב, מול האירו). שימו לב לנסיקתה של זו הראשונה במהלך החודשיים האחרונים. לאחר שקבעה תחתית כפולה באזור 1.48, הצמד (לישט / דולר) עושה כעת דרכו לעבר שיא חודש מאי - 1.572. עלייה מעליו תסלול את הדרך עד לקו המגמה היורד שמחבר את השיאים המשמעותיים מאז אפריל 2011 - וזה עשוי להיות המבחן של הצמד שיקבע האם אנחנו רואים כאן שינוי בטווח הארוך יותר. ***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה