
ארה"ב שוקלת להקל על מגבלות ייצוא שבבי אנבידיה לאיחוד האמירויות
טראמפ בוחן הקלות על ייצוא שבבי AI לאיחוד האמירויות לקראת ביקורו במפרץ, על רקע השקעות ענק של 1.4 טריליון דולר והבטחות לשיתוף פעולה אסטרטגי
ביקורו המתוכנן של הנשיא במפרץ מתוכנן לבין ה-13 ל-16 במאי, כאשר התזמון אינו מקרי – ה-15 במאי מסמן את היום שבו אמורות להיכנס לתוקף מגבלות חדשות על ייצוא שבבי AI שהותקנו בימיו האחרונים של ממשל ביידן. הדיונים המתנהלים בוושינגטון מתמקדים בשאלה אחת: כיצד לאזן בין שיקולי ביטחון לאומי לבין הזדמנויות כלכליות? כלל ההפצה החדש שקבע ביידן הטיל מגבלות על כ-100 מדינות, איחוד האמירויות ביניהן, מה שעורר ביקורת בקרב חברות טכנולוגיה אמריקאיות החוששות מאובדן נתחי שוק לטובת מתחרים סינים.
1.4 טריליון דולר לכלכלה האמריקאית
"אם אנחנו מאשרים להם לקנות מטוסי F-35, מדוע שלא נמכור להם שבבים?" תהה טראמפ, כאשר התהייה הזו משקפת גישה פרגמטית יותר, בה איחוד האמירויות היא שותפה אסטרטגית ולא רק כלקוחה פוטנציאלית. עם זאת, בוול-סטריט מזכירים כי עסקת ה-F-35 עצמה עדיין נמצאת במשא ומתן. ביקורו של שייח' טחנון בן זאיד אל נהיאן, יועץ הביטחון הלאומי האמירתי ואחיו של הנשיא, בוושינגטון במרץ האחרון סימן פריצת דרך ביחסים. במהלך הביקור הוצגה תוכנית השקעות שאפתנית במיוחד – 1.4 טריליון דולר שיוזרמו לכלכלה האמריקאית בעשור הקרוב, עם דגש על אנרגיה, שבבים, בינה מלאכותית וייצור.
המחוות הכלכליות האמירתיות כבר מניבות פירות. קרן ההשקעות הריבונית מובאדלה, הנשלטת על ידי אבו דאבי, הפכה לשחקנית משמעותית בשוק הטכנולוגיה האמריקאי. באמצעות חברת ההשקעות סילבר לייק רכשה מובאדלה חלק רוב באלטרה, חטיבה של ענקית השבבים אינטל. המהלך פורש כמחווה של רצון טוב והתחייבות לשיתוף פעולה ארוך-טווח.
מאחורי הקלעים מתגבשות תוכניות למהלכים נוספים. גורמים בממשל טראמפ מעוניינים למנף את המומנטום ליצירת שותפות אסטרטגית נרחבת יותר, ובין השאר בוחנים אפשרות להשקעה אמירתית גדולה נוספת באינטל. המהלך עשוי לסייע ליצרנית השבבים האמריקאית המתמודדת עם קשיים, ובמקביל לתמוך במאמצים להשיב את ייצור השבבים לאדמת ארה"ב.
ג'נסן הואנג, המנכ"ל של אנבידיה, אינו מסתיר את תמיכתו בהקלות על מגבלות הייצוא. "העולם השתנה באופן יסודי מאז שכלל ההפצה הקודם פורסם," הצהיר השבוע בוושינגטון. לטענתו, מגבלות נוקשות מדי עלולות דווקא לדחוף מדינות לעבר טכנולוגיה סינית, תוצאה הפוכה מזו שארה"ב מעוניינת בה.
החשש המרכזי: ביטחון לאומי
החשש המרכזי שעמד בבסיס המגבלות היה שהטכנולוגיה האמריקאית עלולה למצוא את דרכה לסין דרך צד שלישי. איחוד האמירויות פעלה באופן אקטיבי להפיג חששות אלה. אחד הצעדים המשמעותיים היה החלטת חברת G42, ענקית הבינה המלאכותית של אבו דאבי, למכור את אחזקותיה בחברת הוואווי הסינית, צעד שפתח את הדרך לשותפות של 1.5 מיליארד דולר עם מיקרוסופט.
- אפל עם תוצאות חזקות; תשקיע 100 מיליארד דולר ברכישת מניות
- אמזון עם תחזית מאכזבת - נופלת ב-4%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות אינן יושבות בחיבוק ידיים. מיקרוסופט הובילה קריאה פומבית לממשל טראמפ להקל על מגבלות הייצוא כלפי "ידידים אמריקאים", עם איחוד האמירויות כדוגמה בולטת. החברות רואות בשווקים המתפתחים במפרץ הזדמנות צמיחה משמעותית, בתקופה של האטה בשווקים מסורתיים.
מעניין לציין כי בתקופת ביידן התנהלו שיחות מתקדמות על הסכם ממשלתי בנושא בינה מלאכותית עם איחוד האמירויות. ההסכם המוצע היה אמור לאפשר לחברות אמירתיות לעקוף את מגבלות השבבים בתמורה להתחייבויות אבטחה. השיחות הללו נקטעו לאחר ניצחון טראמפ בבחירות, כאשר האמירויות העדיפו להמתין לממשל החדש.
האפשרויות של הממשל האמריקאי
טווח האפשרויות שבוחן הממשל האמריקאי רחב. אחת האופציות היא ביטול המערכת המדורגת הנוכחית לטובת דרישת רישוי גלובלית גמישה יותר. מהלך כזה יאפשר למדינות בודדות, ובראשן איחוד האמירויות, לנהל משא ומתן על הסכמים ייחודיים המותאמים לנסיבות הספציפיות שלהן.
בינתיים, המציאות היומיומית מורכבת יותר. חברות טכנולוגיה אמריקאיות עדיין נדרשות לקבל אישורים ספציפיים למשלוחי שבבים לאיחוד האמירויות, בתהליך המושפע מדעות שונות בקרב גורמים אמריקאים בנוגע להשלכות הביטחוניות של קידום הבינה המלאכותית באזור.