
שר האוצר האמריקאי: "מכסי הסחר בין ארה"ב וסין אינם בני קיימא, צפויה רגיעה בקרוב"
סקוט בסנט החזיר את התקווה למשקיעים - המכסים מהווים אמברגו דה-פקטו, כאשר שר האוצר צופה הסכם תוך "שנתיים או שלוש"
מזכיר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, הקפיץ את השווקים לאחר שהצהיר במהלך אירוע פרטי כי מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין איננה בת-קיימא וכי הוא צופה רגיעה בעימות הכלכלי בעתיד הקרוב. "אף אחד לא חושב שהמצב הנוכחי יכול להימשך לאורך זמן," אמר בסנט, כאשר הוא מתייחס למכסים הגבוהים במיוחד שהטילו שתי המדינות זו על זו. "לכן, אני מעריך שבעתיד הקרוב מאוד תחול הרגעה במתיחות. ואני חושב שזה יעניק לעולם ולשווקים רווחה משמעותית."
"המצב הנוכחי פשוט אינו בר-קיימא," כך לפי ציטוט מדבריו של בסנט, בהתייחסו למכסים האסטרונומיים שמטילות שתי המעצמות זו על זו. "אני צופה שבטווח הזמן המיידי נראה מגמת הרגעה, שתביא מזור לכלכלה העולמית ולשווקים." הערכותיו האופטימיות של שר האוצר הגיעו בעיתוי קריטי, יממה בלבד לאחר יום מסחר קשה בוול סטריט, שהושפע מהתבטאויות נשיאותיות נגד יו"ר הפדרל ריזרב, ג'יי פאוול. פרסום דבריו של בסנט הוביל לעליות חדות בשווקים האמריקאיים.
מאז ה-2 באפריל, כאשר הנשיא טראמפ הכריז על מכסים מוגברים על מגוון מדינות, הסלימה מלחמת הסחר עם סין לרמות חסרות תקדים. בעוד שטראמפ הקפיא את המכסים למרבית המדינות ל-90 יום, סין נותרה יעד לשיעורי מכס דרקוניים של 145%. בייג'ינג, מצידה, הגיבה בהטלת מכסים של 125% על סחורות אמריקאיות.
ארה"ב לא מעוניינת להתנתק מסין
לדברי בסנט, למרות המתיחות הנוכחית, האסטרטגיה האמריקאית אינה מכוונת ל"ניתוק" מהכלכלה הסינית. "איננו מעוניינים בהפרדה מוחלטת מסין," הבהיר, "אלא באיזון מחדש של היחסים המסחריים בינינו." עם זאת, הוא הוסיף שהמשא ומתן צפוי להיות תהליך מורכב ומאתגר.
- בסנט תוקף את קרן המטבע: "שכחתם את התפקיד שלכם"
- העולם כולו צופה - האירוע הכי חשוב בכלכלה ולבורסות ואיך הוא ישפיע על השווקים?
נקודה מעניינת בדבריו של בסנט נגעה לשאיפות הכלכליות של שתי המדינות. "סין דחקה את כלכלת הצרכנים שלה לטובת המגזר התעשייתי. אנחנו, מצידנו, מעוניינים להרחיב את בסיס הייצור האמריקאי, מה שעשוי להוביל לצמצום הצריכה," הוא הסביר, ורמז שהסכמה על כיוון זה תהווה הישג משמעותי למשא ומתן עתידי.
בשבוע שעבר רמז הנשיא טראמפ כי הסכם עם סין עשוי להיחתם
בתוך שלושה עד ארבעה שבועות. בסנט, מצידו, היה מתון יותר בהערכותיו, ודיבר על טווח זמן של "שנתיים או שלוש" עד לחתימה על הסכם מקיף. לפי הדיווחים, בסנט תיאר את המכסים הנוכחיים כאמברגו דה-פקטו המשבית את הסחר בין המדינות. דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, אישרה ביום
שלישי כי הממשל מקדם מגעים עם עשרות מדינות במקביל, כשצוות המסחר האמריקאי מתוכנן להיפגש עם נציגי 34 מדינות בשבוע הנוכחי בלבד.
נקודת מפנה אפשרית
הדיונים הכלכליים מתרחשים על רקע פגישות האביב של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי בוושינגטון, כאשר המשקיעים רואים בשבוע זה נקודת מפנה אפשרית בניהול היחסים הכלכליים של ארה"ב עם העולם.
- סין מחזרת אחרי אירופה במטרה לשבור את היחסים מול ארה"ב - אל תזלזלו בתוכנית שלה
- וול סטריט צפויה לעלות; אסיה בעליות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מלבד סין, ארה"ב מנהלת משא ומתן מורכב עם עד 90 שותפות סחר, כשהממשל כבר קיבל 18 הצעות כתובות משותפים פוטנציאליים. צוות המשא ומתן האמריקאי כולל, בנוסף לבסנט, את שר המסחר הווארד לוטניק, מנהל המועצה הכלכלית הלאומית קווין האסט, ויועץ הסחר הבכיר פיטר נבארו.
החששות מהשלכות מלחמת הסחר המתמשכת ניכרים בשווקים העולמיים. מדד S&P 500 רשם ירידה של 8% מאז תחילת אפריל, כשהמשקיעים מודאגים במיוחד מהאפשרות שהמשא ומתן עם שותפות סחר מרכזיות כמו סין, האיחוד האירופי ויפן יתארך.הידרדרות נוספת ביחסי הסחר העולמיים עלולה להוביל לעדכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה הגלובליות, ואף לעורר חששות ממיתון אפשרי. בוול-סטריט מצביעים על כך שהמצב הנוכחי פוגע הן ביצואנים אמריקאים הן בצרכנים, שנאלצים לשלם מחירים גבוהים יותר על מוצרים מיובאים.
לוויט, דוברת הבית הלבן, התייחסה ספציפית לנושא הסיני ואמרה כי הממשל "מכין את הקרקע להסכם עם סין" וכי "הכדור מתגלגל בכיוון הנכון." עם זאת, היא הדגישה שהתהליך נמצא עדיין בשלביו הראשוניים. בשלב זה, המשא ומתן עם סין טרם החל באופן רשמי, כפי שציין בסנט. אולם, הניסוח האופטימי של בכירי הממשל מעיד על כוונה אמריקאית להגיע להסדר שישיב את היציבות לשווקים ויפחית את המתח הכלכלי בין שתי המעצמות הגדולות בעולם.
טראמפ חשף: סין יצרה קשר
בשבוע שעבר הנשיא טראמפ חשף כי ממשלת סין, בהובלת הנשיא שי ג'ינפינג, יצרה קשר עם ארצות הברית כדי לדון בהסכם סחר. בדברים שנשא בחדר הסגלגל, הביע טראמפ אופטימיות לגבי האפשרות להגיע להסכם כאמור "בתוך שלושה עד ארבעה שבועות". זו הייתה הפעם הראשונה שטראמפ מאשר רשמית כי שתי המדינות נמצאות בדיאלוג ישיר, והדגיש כי סין היא שיזמה את המגעים, מה שעשוי להעיד על לחץ גובר על בייג'ינג.
ההשפעה של מלחמת הסחר חורגת הרבה מעבר ליחסים הדו-צדדיים. ארגון הסחר העולמי (WTO) הזהיר כי הסחר בין ארצות הברית לסין עלול לצנוח בשיעור דרמטי של 81% אם המכסים הגבוהים יישארו, מה שיוביל לירידה של 0.2% בסחר העולמי כולו בשנת 2025. מדינות כמו וייטנאם ומלזיה, שמקיימות יחסי מסחר הדוקים עם שתי המעצמות, מוצאות את עצמן בסיטואציה מורכבת, כשהן נאלצות לבחור צד או לספוג מכסים משל עצמן.
המצב הכלכלי בסין מוסיף מימד נוסף למשוואה. המדינה מתמודדת עם משבר נדל"ן מתמשך, אינפלציה נמוכה והשקעות פרטיות חלשות. הצמיחה הצפויה לשנת 2025 עומדת על 4% בלבד, לעומת 5.4% שנרשמו ברבעון הראשון של השנה. מצב זה מגביר את הלחץ על בייג'ינג להגיע להסכם, אך בו-זמנית משרד החוץ הסיני הצהיר כי סין "לא תשחק במשחק המספרים של המכסים" ודורשת יחס שוויוני במשא ומתן. בעיני הסינים, הורדת המכסים ל-10% למדינות אחרות בתקופת ההתדיינות, בעוד שסין נותרה עם מכסים גבוהים במיוחד, מהווה פגיעה בכבודה ומקשה על התקדמות בשיחות.
- 4.לרון 23/04/2025 09:01הגב לתגובה זוורצוי בניקודהיות ואין ניקוד לא נותר לי להתרשם אלא מהאוירהוהאוירה הינה של השוטר הטוב והשוטר הרע אז למעשה דבר לא השתנה אז חבל לבזבז זמן קריאהאני בין כה וכה קונה ומוכר עפי תחושת בטןנו טובאחרי 40שנה!!
- 3.עושה חשבון 23/04/2025 07:25הגב לתגובה זועובדה שארהב והמערב לא מורשים לשוטבים האדום וסין ורוסיה מורשים. סין ורוסיה השתלטו על המינרלים חומרים פעילים לתרופות וכו .
- 2.בא 23/04/2025 04:40הגב לתגובה זוזה הקבוע בדרך כלל.
- 1.אנונימי 22/04/2025 23:02הגב לתגובה זולא מתנתקים מסין אבל ההיפרדות תהיה כואבת.
- לא היו צריכים להתחתן איתם מהתחלה. (ל"ת)פפפ 23/04/2025 04:41הגב לתגובה זו