צים
צילום: ויקיפדיה

טראמפ מתכנן לגבות דמי נמל על ספינות תוצרת סין - מה המשמעות עבור צים?

צעד נוסף במלחמת הסחר: המס החדש יחול גם על ספינות שכבר נבנו ועלול להעמיק את הירידה הצפויה ברווחיות צים ב-2025

אדיר בן עמי | (1)


ממשל טראמפ חשף לאחרונה תוכנית חדשה במסגרת מלחמת הסחר המתעצמת עם סין, צעד שצפוי להשפיע משמעותית על חברות ספנות בינלאומיות, ובהן צים הישראלית. לפי ההודעה שפורסמה על ידי משרד המסחר האמריקאי, בתוך 180 יום יחל הממשל לגבות דמי נמל מיוחדים על ספינות שיוצרו בסין ופוקדות נמלים אמריקאיים, כחלק מהמאמצים "להחיות את תעשיית בניית הספינות בארה"ב ולערער על הדומיננטיות של סין".


על פי התוכנית החדשה, התשלומים יחושבו לפי משקל המטען, מספר המכולות ומספר הכלים על הסיפון. מפעילות ספינות ישלמו בשלב הראשון 50 דולר לטונה של מטען, והתעריף יעלה ב-30 דולר נוספים לטונה בכל שנה במשך שלוש השנים הבאות. בעלי הספינות ישלמו 18 דולר לטונה או 120 דולר למכולה, עם מנגנון העלאה דומה. ספינות המובילות מכוניות ישלמו 150 דולר לרכב.


אלי גליקמן, מנכ"ל צים ZIM Integrated Shipping Services , התייחס לאיום זה בריאיון עם ביזפורטל לאחרונה ותיאר את ההשפעה האפשרית: "המשמעות היא שיש לנו אוניות שפוקדות 3-5 נמלים בביקור, כך שזה יכול להגיע לעלות נוספת של 8-10 מיליון דולר להפלגה." עם זאת, הבהרות אחרונות מצד הממשל מעידות כי הדמי נמל ייגבו פעם אחת בלבד לכל הפלגה בארה"ב, גם אם האוניה תמשיך לנמלים נוספים במדינה, והם יהיו מוגבלים לחמש פעמים בשנה לכל ספינה.


חלק משמעותי מהאוניות של צים - מסין

בדוח המורחב שפרסמה צים לאחרונה, החברה ציינה במפורש את הסיכון: "חלק משמעותי מהאוניות שאנו מפעילים יוצרו בסין, ואם ההחלטה תאומץ אנו עלולים להידרש לעלויות תפעול משמעותיות נוספות, שייתכן כי לא נוכל לקבל בחזרה מהלקוחות שלנו. כך שהדבר עלול לפגוע בעסקינו, בתוצאות הפעילות ובתנאים הפיננסיים שלנו."


המהלך הנוכחי מצטרף למלחמת הסחר המתפתחת בין סין וארה"ב, שכוללת כבר מכסים בשיעור של 145% על יבוא סיני לארה"ב ועל 125% על יבוא אמריקאי לסין. כלכלנים ומומחים למסחר בינלאומי מזהירים כי המצב עלול להוביל להעלאת מחירים משמעותית עבור הצרכנים, כשעלויות השינוע יתגלגלו אל המחיר הסופי של המוצרים.


שנת 2024 - שנת שיא

שנת 2024 הייתה שנת שיא עבור צים, שהציגה הכנסות של 8.3 מיליארד דולר ורווח של כ-2.15 מיליארד דולר, ביצועים שהגדירם גליקמן כ"פנומנליים". אולם, כבר כעת נראה כי שנת 2025 תהיה שונה לחלוטין. בתחזית השנתית שפרסמה החברה, היא צופה לסיים את 2025 עם EBITDA מותאם של 1.9 מיליארד דולר ורווח תפעולי של 650 מיליון דולר בלבד - נתונים נמוכים באופן משמעותי מאלו שהציגה בשנה החולפת (EBITDA של 3.69 מיליארד דולר ורווח תפעולי של 2.53 מיליארד דולר).


גליקמן תיאר את מצב השוק כ"עננות כבדה". לדבריו, "מעבר לתנודתיות ולאי הוודאות בשוק הספנות, השנה מתאפיינת בגורמים חיצוניים נוספים," והוא מונה ביניהם את המיסוי החדש של הממשל האמריקאי, האי-ודאות בים השחור בעקבות המלחמה ברוסיה ואוקראינה, השאלה אם ממשל טראמפ ישתלט על תעלת פנמה, ומדיניות המכסים החדשה מול קנדה, מקסיקו וסין.

קיראו עוד ב"גלובל"


אחת ההשלכות המיידיות של מדיניות המכסים והמיסוי של טראמפ היא הסטת ספינות המיועדות לארה"ב לנמלים באירופה. בשלושת החודשים הראשונים של השנה היבוא הסיני לבריטניה עלה בכ-15% ולאיחוד האירופי בכ-12%. מרקו פוריונה, מזכ"ל Chartered Institute of Export & International Trade, אמר ל-BBC כי "זו השפעה ישירה של המעשים של דונלד טראמפ", והוסיף שחוסר הוודאות והשיבושים מעלים את המחירים לצרכנים.


גליקמן התייחס למיסוי החדש גם מנקודת המבט של השפעתו על הכלכלה האמריקאית: "אני מבין את זה שטראמפ רוצה לתת עדיפות למספנות אמריקאיות אבל צריך להבין שהדבר הזה יגרום לעליית מחיר של 800 אלף דולר למכולה. המשמעות היא שזה עשוי להביא לעלייה באינפלציה ולהורדה בביקוש, ככה שהשוק באי-וודאות". עמדה דומה הביע גם דובר משרד החוץ הסיני, שצוטט ב-CNN באומרו שהצעד יגדיל את הלחצים האינפלציוניים בארה"ב ויפגע באינטרסים של לקוחות ועסקים אמריקאיים.


למרות האתגרים, גליקמן תיאר בראיון את האופן שבו צים נערכת לתקופה המאתגרת: "אנחנו התכוננו מבחינת ההשקעות בגודל האוניות לתקופה מאתגרת וחתמנו הסכמי דלק לתקופה ארוכה, מה שהוכיח את עצמו כי מחירי הגז עלו. אנחנו מאמינים באנשים שלנו וברמה הגבוהה של השירות שלנו, ובכך שהלקוחות יבחרו בנו כאופציה ראשונה, ולכן נשמור ככל האפשר על רווח ואם נפסיד, אז פחות מהחברות האחרות."


בשנים האחרונות השקיעה צים בחידוש הצי שלה, וקלטה 46 אוניות חדשות, מתוכן 28 המונעות בגז נוזלי. הדבר אפשר לחברה לגדול ב-14% בכמות המכולות שהיא מעבירה, פי שניים מהממוצע בתעשייה. עם זאת, גליקמן ציין שצים לא מתכננת כרגע לרכוש אוניות נוספות בשל המחירים הגבוהים, למרות הירידה במחירי המכולות בשבועות האחרונים.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מקווה שצים יתרסקו ! חובבי סין (ל"ת)
    סובל מהשמאל 22/04/2025 22:14
    הגב לתגובה זו