גוש האירו ברגעי הכרעה - והמטבע משמש כברומטר

הנפילות באירו מסמלות את החשש שההתנגדות של הצרפתים, וייתכן שגם של ההולנדים, תוביל לעצירת תהליך ההתאחדות של המדינות באיחוד. ארה"ב שבחשה מהצד - תקטוף שוב את הפירות
חזי שטרנליכט |

האיחוד האירופאי ספג חבטה משמעותית מצידו של העם הצרפתי השבוע. ההצבעה השלילית (55%) נגד אשרור חוקה של האיחוד האירופאי בצרפת התחילה לייצר סחף. ההולנדים מצביעים היום והצפי הוא למשאל עם שלילי נוסף (תחזית להתנגדות בכ-60%). האיחוד האירופאי נלחם על תדמיתו צביונו והשווקים הגלובליים לא מחכים ומצביעים בארנק - ביומיים האחרונים מטבע האירו, שמסמל יותר מכל את רעיון האחדות הזאת, קורס.

הנשיא שיראק מיהר למנות את דומיניק דה ווילפאן, מגדולי המתנגדים למלחמה האמריקנית בעיראק בעבר בעת כהונתו כשר החוץ הצרפתי, לתפקיד ראש הממשלה. יש במהלך איתות לניסיון לדחוף את אירופה להבעת עמדה עוד יותר מסתייגת מארה"ב. אך היא האחרונה לא נותרה חייבת. בעבר התבטאו בכירי הממשל האמריקני כי יש "אירופה חדשה" (שר ההגנה, ראמספלד). הכוונה שלהם היתה למזרח אירופה שהיתה יותר מוטה לטובת ארה"ב בעתות המלחמה.

בין אם מדובר בבחישה של האמריקנים בקלחת האירופאית שעשויה לעזור בהתפוררות הגוש והכוונות להתאחדות שלו, חשוב יהיה לעקוב אחרי מידת ההשפעה של האירועים על מטבע האירו. בתוך פחות משבוע הוא איבד מעל 2% מערכו, שבר את קו ה-1.25 אירו לדולר, הגיע לרמות של 1.2256 אירו לדולר כעת. שלילה על ידי האירופאים של רעיון החוקה - עשוייה לסמל לו מסע תלול עוד יותר דרומה.

המערב אירופאים נהנו פחות מהצמיחה הגלובלית בשנתיים האחרונות. גם כאן ישנן השלכות של המלחמה בעיראק. האמריקאים עשו כל שביכולתם שהדולר ייחלש בכדי לחזק את הייצוא של ארה"ב (מה שלא כל כך פעל לטובה, אם זוכרים את היקפי הגרעונות העצומים של ארה"ב שממשיכים לגדול). אבל האירופאים היו אילו שסבלו במיוחד משום שהמטבע המאוחד שלהם הלך והתייקר ביחס לדולר.

האם המהלך שביצע העם הצרפתי הוא עצירה בתהליך האיחוד? נראה מהדווחים בתקשורת כי המערב אירופאים לא אוהבים את רעיון ה"בריחה של מרכז הכובד". הצמד גרמניה-צרפת, אוהב להכריע בעניינים. אלא שהכלכלות הללו ממשיכות להתנדנד בצמיחה איטית, סטגפלציונית כמעט, תוך שיעורי אבטלה גבוהים למדי. כלכלות הרווחה הללו אינן צעירות וחצופות כמו המזרח אירופאיות.

השבוע מדווחים בתקשורת האירופאית כי האירופאיות החדשות (מדינות המזרח) פונות למודל הכלכלה האנגלו-סקסית, לפי הציר האמריקני, כלומר - פחות רווחה ויותר תחרות. כך ששוב, ארה"ב היא זאת שקוטפת בשקט את הפירות כשהאירופאים מתחילים לריב.

ייתכן כי תהליך ההתאחדות של האירופאים שהוא בין היתר גם תוצרה של תוכנית מרשל מתום מלחמת העולם השנייה, גורר אליו בעיות פליטים, בעיית גבולות לא ברורים, ומעורר את שאלת הלאומיות לאט לאט.

הצרפתים, ואולי גם ההולנדים, בוחרים השבוע לשים מקלות בגלגלי תהליך האיחוד, ואם התככים יחלו להווצר, האירו יהיה הראשון להגיב לכך. בינתיים נראה כי המטבע מסתמן כברמוטר לרעיון האחדות של האירופאים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה