בדיקה

הבחירה ב-EMG: המדינה עלולה להפסיד הכנסות בסך 3.2 מיליארד ד'

החוזה של החברה לישראל עם EMG גורר פגיעה ישירה של 1.6 מיליארד דולר בהכנסות המדינה בגין תשלומים עתידיים שהיו מתקבלים מהשותפות ב"תמר". מימוש האופציה יביא להכפלת הפגיעה
אריאל אטיאס |

מדינת ישראל צפויה להפסיד הכנסות של כ-1.6 מיליארד דולר תשלומים ישירים מתמלוגים ומס חברות כתוצאה מבחירתה של החברה לישראל לרכוש גז טבעי מ-EMG המצרית.

השותפות בפרויקט הגז הטבעי "תמר" - אבנר יהש, דלק קידוחים יהש, דלק אנרגיה וישראמקו יהש - הזהירו אמש כי קיים חשש לאובדן לקוח פוטנציאלי בצל תחולתן האפשרית של המלצות ועדת ששינסקי על הפרויקט. כמו כן, הן מסרו כי הן בוחנות על בחינת את המשך השקעותיה בפיתוח הפרויקט.

הודעת השותפות ב"תמר" הגיעה אחרי מספר חודשים של ניהול משא ומתן מתקדם עם החברה לישראל, מו"מ שלא הבשיל להסכם מחייב בצל הקמת ועדת ששינסקי והעובדה שהוועדה מתכוונת להחיל על פרויקט "תמר" את המסקנות. אי-הוודאות העסקית שנוצרה מנעה מהשותפות לדעת איך יראה הפרויקט העסקי שלהן, לסגור את המימון לפרויקט וקבוע מחיר מכירה לגז.

החברה לישראל מצידה, לא יכלה להמשיך להמתין להפגת אי-הוודאות על הפרויקט, והבוקר הודיעה על חתימה על חוזה לרכישת גז טבעי עם הספקית המצרית EMG. הסכם זה צפוי להתבטא בהפסד של מיליארדי דולרים הכנסות למדינת ישראל.

חלקה של מדינת ישראל בהכנסות ממכירת אוצרות הטבע שלה מסתכם כיום (טרם החלת המלצות ועדת ששינסקי) בשיעור של 32% בהתבסס על דו"ח אחרון שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת. החישוב שהתבסס על תמלוגים בשיעור של 12.5%, הוצאות הפקה בשיעור של כ-20%, מס חברות בשיעור של 25% ו"ניכוי אזילה" (הטבת מס) בשיעור של 27.5%.

במסגרת החוזה שחתמה החברה לישראל, הכולל את חברות מפעלי ים המלח, בז"ן ואו.פי.סי רותם נאמד בסדר גודל של 5 מיליארד דולר, כאשר בידי החברות נותרה האופציה להגדילו בעוד 5 מיליארד דולר, לסך כולל של 10 מיליארד דולר.

חשוב לציין ששותפויות "תמר" העריכו בעבר כי התשלומים המשולמים למדינה מגיעים לשיעור של עד 40% מהפרויקט. במידה ומספר זה יתברר כנכון מדובר בהפסד הכנסות של עד 4 מיליארד דולר, במידה והאופציה תמומש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה